Betétbiztosítás 100 ezer euróig (x)

Pénzcentrum
2012. január 1. 15:02

A hazai pénzintézetekben lévő megtakarításaink a piac más befektetési lehetőségeihez képest kiemelt biztonságot nyújtanak az ügyfeleknek. E biztonságot szolgálja a 1993-ban erre a célra létrehozott pénzügyi szervezet. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) jelenleg 100 ezer eurónak megfelelő védettséget nyújt mindazon magánszemélyek és vállalkozások számára, akik megtakarításaikat Magyarországon bejegyzett hitelintézetekben helyezik el.

A hazai pénzintézetekben lévő megtakarításaink a piac más befektetési lehetőségeihez képest kiemelt biztonságot nyújtanak az ügyfeleknek. E biztonságot szolgálja a 1993-ban erre a célra létrehozott pénzügyi szervezet. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) jelenleg 100 ezer eurónak megfelelő védettséget nyújt mindazon magánszemélyek és vállalkozások számára, akik megtakarításaikat Magyarországon bejegyzett hitelintézetekben helyezik el.

Ez a védelem jelenleg közel 30 millió forintnak megfelelő összeget jelent mindazokra a bankbetétekre, folyószámlákra, valamint hitelintézeti értékpapírokra, amelyek OBA védelem alatt állnak.

Az OBA védelemért az ügyfeleknek nem kell fizetniük. A betétvédelem forrása a hitelintézetek befizetésből származik. A pénzintézetek 1993 óta folyósítják befizetéseiket az OBA-nak, amely így közel két évtizede gyűjtött befizetésekkel és azok befektetéseiből származó kamatokkal szavatolja a bankbetétek biztonságát.
Az ügyfelek pénze, a megtakarítások biztonsága kiemelt érdeke és feladata valamennyi hazai pénzintézetnek.

Ma Magyarországon 170 hitelintézet tartozik az OBA tagjai közé, minden hazai kereskedelmi bank, takarékszövetkezet, lakástakarék-pénztár és hitelszövetkezet. Ezek a szolgáltatók valamennyien rendszeresen fizetik az ügyfelek védelmét szolgáló betétbiztosítási díjat OBA-nak, így ezeknél a szolgáltatónál számos formában érhetők el OBA védelem alatt álló megtakarítási lehetőségek.

A bankbetétek a mai napig a legnépszerűbb megtakarítás lehetőségek, kis összegű, rövid időtartalmú lekötésektől nagy összegű éven túli futamidővel is rendelkezhetnek. A bankbetét ugyanakkor nem csak egy magánszemély nevén lehet, hanem közös tulajdonban is (pl. házastársak bankbetétje). Ebben az esetben a bankbetét betétbiztosítási védelme duplán számít, mivel két tulajdonosa van.

Kevesen tudják, hogy a betétvédelem nem csak betétekre vonatkozik, hanem számos más pénzintézeti megtakarítási formára is. A legnépszerűbb ilyen a banki folyószámla, melyre például a fizetésünket is kapjuk, de gyakran bankkártyáink mögött is ilyen folyószámla áll.

A pénzintézeti ügyfelek védelme nem csak a forintban elhelyezett megtakarításokra vonatkozik. Az OBA számos devizanemben elhelyezett betéteket is véd, többek között dollár és euró alapú megtakarításokat.

Az OBA a pénzintézetek stabil működésén, kedvező hozamígéretein és kényelmi szolgáltatásain túl szavatolja tehát félretett pénzünk, megtakarított vagyonunk védelmét, amennyiben azokat bankbetétben helyezzük el.


(x)

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 14:53
Távozik pozíciójából Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója, miután négy év alatt 44 százalékkal csök...
Holdblog  |  2022. december 5. 13:05
Mi a közös Warren Buffett, Bill Gates, Steve Jobs, a CNN alapító Ted Turner, a Twitter-alapító Jack...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?