4 °C Budapest

Ez a legújabb átverés: feltöltőkártyás telefonnal csalnak

2011. október 10. 17:07

Trükkös csalásnak lett áldozata egy férfi nemrég Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Példája azt mutatja, hogy a csalók nem ismernek lehetetlent, nekünk pedig még óvatosabbnak kell lennünk, ha pénzünkről van szó.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint szombaton hívta fel áldozatát az ismeretlen, hogy nyert több mint 700 ezer forintot. Nem kell mást tennie, csak feltölteni rövid időn belül bizonyos összegeket ATM automatán keresztül egy általa megadott telefonszámra.

A sértett megörült a jó hírnek és nem vette észre, hogy közben csalás áldozatává vált. Csaknem 100.000 forintot töltött így fel az idegen telefon számára.

Legyünk óvatosak!

Érdemes gyanakodni, ha hasonló telefonhívást kapunk. Korábban előfordult, hogy magát a mobilszolgáltató munkatársának bemutató elkövető csalt ki pénzt áldozatától, de egy esetleges nagy nyeremény híre is adhat okot gyanakvásra.

Sokan most azt gondolhatják, velük biztosan nem történik meg ilyesmi. A csalók azonban újabb és újabb trükköket eszelnek ki, hogy elvegyék pénzünket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha valamely rokonunk hív fel, hogy bajban van, sürgősen pénzre van szüksége, sokszor nem is gondolkozunk, azonnal odaadjuk a kért összeget. Érdemes azonban résen lenni, és a legnagyobb pánikhelyzetben -vagy olyan szituációban, ami annak tűnik- is le tudjuk ellenőrizni a hívó felet. Akár úgy, hogy egy-két ellenőrző kérdéssel meggyőződünk a telefonáló személyéről, vagy úgy, hogy pár perccel később visszahívjuk személyesen azt, aki (állítólag) tőlünk pénzt kért. Ha pedig ismeretlen érkezik hozzánk a pénzért, írjuk fel rendszámát, vagy a lehető legalaposabban jegyezzük meg arcát, ruházatát, külső ismertetőjegyeit. 

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20