2 °C Budapest

Ez a legújabb átverés: feltöltőkártyás telefonnal csalnak

2011. október 10. 17:07

Trükkös csalásnak lett áldozata egy férfi nemrég Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Példája azt mutatja, hogy a csalók nem ismernek lehetetlent, nekünk pedig még óvatosabbnak kell lennünk, ha pénzünkről van szó.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint szombaton hívta fel áldozatát az ismeretlen, hogy nyert több mint 700 ezer forintot. Nem kell mást tennie, csak feltölteni rövid időn belül bizonyos összegeket ATM automatán keresztül egy általa megadott telefonszámra.

A sértett megörült a jó hírnek és nem vette észre, hogy közben csalás áldozatává vált. Csaknem 100.000 forintot töltött így fel az idegen telefon számára.

Legyünk óvatosak!

Érdemes gyanakodni, ha hasonló telefonhívást kapunk. Korábban előfordult, hogy magát a mobilszolgáltató munkatársának bemutató elkövető csalt ki pénzt áldozatától, de egy esetleges nagy nyeremény híre is adhat okot gyanakvásra.

Sokan most azt gondolhatják, velük biztosan nem történik meg ilyesmi. A csalók azonban újabb és újabb trükköket eszelnek ki, hogy elvegyék pénzünket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha valamely rokonunk hív fel, hogy bajban van, sürgősen pénzre van szüksége, sokszor nem is gondolkozunk, azonnal odaadjuk a kért összeget. Érdemes azonban résen lenni, és a legnagyobb pánikhelyzetben -vagy olyan szituációban, ami annak tűnik- is le tudjuk ellenőrizni a hívó felet. Akár úgy, hogy egy-két ellenőrző kérdéssel meggyőződünk a telefonáló személyéről, vagy úgy, hogy pár perccel később visszahívjuk személyesen azt, aki (állítólag) tőlünk pénzt kért. Ha pedig ismeretlen érkezik hozzánk a pénzért, írjuk fel rendszámát, vagy a lehető legalaposabban jegyezzük meg arcát, ruházatát, külső ismertetőjegyeit. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
MEDIA1  |  2023. január 30. 20:28
A világ legnézettebb párkapcsolati realityje, A Married at first sight magyar változata hamarosan a...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?