27 °C Budapest

Életekbe kerülhetnek a megszorító intézkedések

2010. június 26. 14:07

Megszorító intézkedésekre Európa számos országának szüksége van, nem mindegy azonban, hogy milyen kiadásokból vesznek vissza. Egy tanulmány szerint a jóléti kiadások legcsekélyebb visszafogása is komoly veszélyt jelent a közegészségre.

A British Medical Journalban (BMJ) megjelent tanulmányban 15 európai ország jóléti kiadásait vizsgálták meg az elmúlt 25 évben, melyből megállapították, hogy 100 dollárnak megfelelő egy főre jutó jóléti kiadás-megvonás 2,8 százalékkal növelte az alkoholfogyasztással kapcsolatos halálesetek számát, valamint 1,2 százalékkal a érrendszeri megbetegedések okozta halálozások számát.

Jóléti kiadások alatt a tanulmány szerzői többek között a társadalombiztosításra fordított állami kiadásokat, a lakhatási támogatást, a munkanélküli segélyt, a rokkantaknak járó kedvezményeket, a családi támogatásokat értették.

A kiadáscsökkentés és az egészségügyi helyzet változásáról szóló adatokat az OECD adatbázisa szolgáltatta, méghozzá 1980 és 2005 között. Azt is megfigyelték, hogy az egyéb állami kiadások, mint például a hadi, vagy a börtönökre fordított kiadások csökkentése azonban nem hordoz magában egészségügyi kockázatot, vagyis nem növeli a különféle megbetegedések valószínűségét.

A tanulmányt készítő oxfordi professzor kiemelte, hogy nem csak a fizikai egészségre vannak hatással a jóléti kiadások, hiszen ha egy gyerek például megfelelő oktatásban részesül, biztonságos játszótéren játszhat, és a lakhatási körülményei is mentálisan is egészségesebb ember lesz.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?