20 °C Budapest

Felszólítás a Fundamentától - ha nincs elmaradásod, akkor is küldik

2009. május 27. 12:02

Az állami támogatás lehívási feltételeinek változása következtében a Fundamenta figyelmezteti a rendszertelen megtakarítókat az ezzel járó támogatás- és kamatveszteségről. Az ügyfél által tanúsított fizetési rendszeresség kihatással van az igénybe vehető támogatás mértékére, ezért a Fundamenta a rendszeres megtakarításra ösztönzi ügyfeleit. A hátralékról szóló felszólítást azonban a lejárt megtakarítási időszakkal rendelkező, kiutalásra váró, késedelem nélküli ügyfelek is megkapták, mi állhat a háttérben?

A Fundamenta szerint a válasz egyszerű: "mivel a megtakarítási időszak lejártát követően az ügyfél úgy is dönthet, hogy tovább fizeti a havi megtakarításokat, így aki ezt választja, az máris késedelembe esett". Az ügyfélszolgálat szerint a felszólítást automatikusan azok az ügyfelek is megkapják, akik nem nyilatkoztak a megtakarítás folytatásának az ellenkezőjéről!

Nyilván a módszernek az a része üdvözlendő, hogy a cég nyomon követi az ügyfelek befizetéseit és értesítést küld, ha az ügyfelet hátrány érheti a rendszertelen befizetés, vagy a késedelem miatt, ugyanakkor a felszólítás összezavarhatja a több éves megtakarításának a kiutalására váró ügyfeleket.

Mennyit bukhat a rendszertelen befizető?

Az állami támogatás lehívásának feltételei még 2007. január elsejével változtak. Azóta nem az éves befizetés 30 %-át adja támogatásként az állam, hanem félévente vizsgálják a fizetési rendszerességet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha egy havi 10 ezer forint megtakarítást vállaló ügyfél (harmadik oszlop a táblázatban) az első félévben csak 40 ezret, a másodikban 80 ezret fizet, akkor lemondhat az állami támogatás egy részéről, mert az első félévben nem teljesítette a szerződésében vállaltakat.

Nagyításért kattintson a táblázatra!

Aki a felszólítás hatására még adott féléven belül rendezi elmaradásait, annak az ügyfélnek nem kell búcsút intenie a támogatásoknak (negyedik oszlop a táblázatban).

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?