Felszólítás a Fundamentától - ha nincs elmaradásod, akkor is küldik

2009. május 27. 12:02

Az állami támogatás lehívási feltételeinek változása következtében a Fundamenta figyelmezteti a rendszertelen megtakarítókat az ezzel járó támogatás- és kamatveszteségről. Az ügyfél által tanúsított fizetési rendszeresség kihatással van az igénybe vehető támogatás mértékére, ezért a Fundamenta a rendszeres megtakarításra ösztönzi ügyfeleit. A hátralékról szóló felszólítást azonban a lejárt megtakarítási időszakkal rendelkező, kiutalásra váró, késedelem nélküli ügyfelek is megkapták, mi állhat a háttérben?

A Fundamenta szerint a válasz egyszerű: "mivel a megtakarítási időszak lejártát követően az ügyfél úgy is dönthet, hogy tovább fizeti a havi megtakarításokat, így aki ezt választja, az máris késedelembe esett". Az ügyfélszolgálat szerint a felszólítást automatikusan azok az ügyfelek is megkapják, akik nem nyilatkoztak a megtakarítás folytatásának az ellenkezőjéről!

Nyilván a módszernek az a része üdvözlendő, hogy a cég nyomon követi az ügyfelek befizetéseit és értesítést küld, ha az ügyfelet hátrány érheti a rendszertelen befizetés, vagy a késedelem miatt, ugyanakkor a felszólítás összezavarhatja a több éves megtakarításának a kiutalására váró ügyfeleket.

Mennyit bukhat a rendszertelen befizető?

Az állami támogatás lehívásának feltételei még 2007. január elsejével változtak. Azóta nem az éves befizetés 30 %-át adja támogatásként az állam, hanem félévente vizsgálják a fizetési rendszerességet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha egy havi 10 ezer forint megtakarítást vállaló ügyfél (harmadik oszlop a táblázatban) az első félévben csak 40 ezret, a másodikban 80 ezret fizet, akkor lemondhat az állami támogatás egy részéről, mert az első félévben nem teljesítette a szerződésében vállaltakat.

Nagyításért kattintson a táblázatra!

Aki a felszólítás hatására még adott féléven belül rendezi elmaradásait, annak az ügyfélnek nem kell búcsút intenie a támogatásoknak (negyedik oszlop a táblázatban).

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 2. 22:36
A 444 információi szerint hozzávetlegesen 3 milliárd forintba kerül az államnak, hogy átveszi a korm...
Bankmonitor  |  2022. október 2. 12:30
A befektetések és megtakarítások piacán is fontos hírek és újdonságok láttak napvilágot a héten. A B...
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?