17 °C Budapest

AZ ING tőkepozíciója 10 milliárd euróval erősödött

Pénzcentrum
2008. október 20. 13:16

Az ING bejelentette, hogy megállapodásra jutott a holland kormánnyal arra vonatkozóan, hogy az megerősíti tőke-pozícióját annak érdekében, hogy az ING jelentős biztonsági alapot képezzen a jelenlegi piaci és gazdasági helyzetben. Wouter Bos holland pénzügyminiszter a vasárnap esti sajtótájékoztatón többek között kijelentette, hogy az ING "erős, egészséges pénzügyi vállalkozás", a beavatkozásra a piacok extrém változékonysága miatt van szükség. A tranzakció semmilyen vonatkozásban nem azonos a közelmúltban más Benelux pénzintézeteknek nyújtott állami támogatással.


• Az ING 10 milliárd euró értékű "Core Tier-1" tőkét megtestesítő értékpapírt bocsát ki a holland állam számára
• A tranzakció a bank "Core Tier-1" mutatóját 8%-osra erősíti, megerősíti a biztosító mérlegét, és 10%-ra csökkenti a csoport adósság/tőke mutatóját
• A törzstőkére vonatkozó tranzakció nem jelenti a meglévő részvénytőke állomány hígulását
• Az ING továbbra is erős és egészséges pénzügyi csoport

Az ING szavazati jogot nem biztosító, "Core Tier-1" tőkét megtestesítő értékpapírt bocsát ki a holland állam számára 10 milliárd euró értékben. A tranzakció eredményeképpen az ING Bank "Core Tier-1" mutatója 8% körüli lesz, megerősödik a biztosító mérlege, az ING csoport adósság/tőke mutatója eléri a 10%-ot.

Az ING tőkéjének megerősítése a holland kormány és más európai kormányok október 9-én bejelentett azon törekvéseibe illeszkedik, amely arra irányul, hogy további tőkét biztosítson az egyébként alapvetően egészséges és életerős pénzügyi vállalkozások számára. Az ING nagyra
értékeli a holland kormánynak a holland pénzügyi szektor iránti bizalom és annak stabilitása megerősítésére irányuló intézkedéseit.

"Tőkepozíciónk összhangban állt a korábban megcélzott szintekkel és a felügyeleti követelményekkel. Ugyanakkor a piaci helyzet lényegesen megváltozott az elmúlt hetekben, és ez ahhoz vezetett, hogy nemzetközileg is megerősödött a hit abban, hogy a jelen piaci körülmények között a pénzintézetek tőkekövetelményét meg kell emelni"- mondta Michel Tilmant, az ING Csoport elnök-vezérigazgatója. "Úgy gondoljuk, hogy jelen körülmények között akkor vagyunk prudensek, ha megerősítjuk alaptőkénket, ezzel tovább erősítve erős versenypozíciónkat a jelenlegi változó helyzetben."

"Ez a tranzakció nem jelent felhígulást a jelenlegi részvényesek számára, amellett, hogy többlet biztonságot nyújt 85 millió ügyfelünknek. Megerősíti elkötelezettségünket a stratégiánk, az üzleti portfoliónk kezelése, a kockázatkezelés és a tőke ellátottság kezelése terén. Az ING
tovább folytatja cégépítését a stakeholderek, azaz összes érdekelt hosszútávú érdekeinek megfelelően" tette hozzá Michel Tilmant.

A tranzakció pénzügyi részletei

Az ING 1 milliárd darab szavazati jogot nem biztosító "Core Tier-1" tőkét megtestesítő értékpapírt bocsát ki a holland állam számára részvényenként 10 EUR áron. A Holland Nemzeti Bank "Core Tier-1" tőkeként fogadja el ezt az értékpapírt. Ezen értékpapírok pari
passu jogállásúak (azonos helyen állnak a kielégítési sorban) a rendes részvénytőkével, ami azt jelenti, hogy a holland állam az egyszerű részvényesekkel teljesen egyenértékű jogokat kap. A tranzakció struktúráját úgy alakították ki, hogy ez a jelenlegi részvényesek számára nem jelent felhígulást. Az értékpapír csak az ING és a Holland Nemzeti Bank engedélyével ruházható át.

Az ING a kibocsátási ár 150%-áért bármikor részben vagy egészében visszavásárolhatja ezeket a részvényeket. Továbbá a kibocsátástól számított 3 év elteltével az ING jogosult ezen részvényeket részben vagy egészben egy-az-egyben közönséges részvénnyé (annak letéti
jegyévé) átalakítani. Amennyiben az ING él ezzel a lehetőséggel, a holland állam kérheti az értékpapírok 10 EUR áron történő megtérítését készpénzben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A "Core Tier-1" tőkét megtestesítő értékpapír kuponját akkor kell kifizetni, ha a közönséges részvényekre vonatkozóan - rendes vagy időközi -osztalékfizetésre kerül sor a kupon esedékességét megelőző pénzügyi évre. Ennek az értékpapírnak a kuponja vagy 0,85 EUR, vagy amennyiben az magasabb, 2008-ra vonatkozóan az esetlegesen a közönséges részvényekre kifizetendő osztalék 110%-a, 2009-re vonatkozóan 120%, 2010-re 125%, és így tovább.

A kivételes körülmények tükrében az ING úgy döntött, hogy 2008-ban nem fizet ki további osztalékot, és ezzel a 2008-as, már kifizetett időközi, részvényenkénti 0,74 EUR osztalékelőleget tekinti végleges osztaléknak.

Az ING Csoport a tranzakcióból befolyó pénzeszközöket arra fogja használni, hogy 5 milliárd EUR erejéig az ING Bank részvény tőkéjét növeli, 2 milliárd euróval a Biztosító mérlegét erősíti meg. A fennmaradó 3 milliárd euróval az ING Csoport adósság/tőke arányát javítja 15%-ról mintegy 10%-ra. A tranzakciót követően az ING Bank "Core Tier-1" mutatója 8% körüli, az ING Bank Tier-1 mutatója 10% feletti lesz.

VÁLLALAT IRÁNYÍTÁS

A megállapodás értelmében a holland állam két tagot delegálhat az ING Csoport Felügyelő Bizottságába, akiket a rendes Közgyűlés 2009-ben kell, hogy megválasszon. Az állam képviselői jelen lesznek a Könyvvizsgálói Bizottságban, a Vállalatirányítási Bizottságban, a Javadalmazási Bizottságban, a Felügyelő Bizottság Jelölő Bizottságában, és jóváhagyási jogokat kapnak a tőkeemelés, a tőke visszavásárlás (kivéve a jelen tranzakcióval kapcsolatos visszavásárlást) és olyan stratégiai döntésekkel kapcsolatban, melyek értéke meghaladja az ING saját tőkéjének egynegyedét.

A Felügyelő Bizottság felülvizsgálja az Igazgatóság és a vezető tisztségviselők javadalmazását, hogy azt összhangba hozza az új nemzetközi sztenderdekkel. Ezt az ösztönzési rendszert a hosszú távú értékteremtéshez és a kockázatokhoz kapcsolja többek között. Az ING Igazgatóságának tagjai felajánlották, hogy lemondanak a 2008-as teljesítményhez kapcsolódó minden jutalmukról, legyen az készpénz, opció vagy részvény, és távozásuk esetén végkielégítésüket egy éves rendes fizetésükben korlátozzák.

A tőkepozíció megerősítését célzó tranzakció zárása 2008. november 12-éig várható.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 30. 17:29
Huth Gergely reagált arra a hírre, hogy Dezse Balázs, a PestiSrácok főmunkatársa és a HírTV műsorvez...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Bankmonitor  |  2024. április 30. 12:52
A Magyar Nemzeti Bank lakásárindexének friss adatai alapján megnéztük, merre mozdultak el az ingatla...
Holdblog  |  2024. április 30. 09:22
Erős negyedéven vannak túl a globális részvénypiacok, sokak szerint már régóta érik egy kisebb-nagyo...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm