16 °C Budapest

Húszmilliárdra biztosítottak a magyar utazók

Pénzcentrum
2008. október 15. 10:13

Október 31-én jár le a határideje, hogy az utazásszervező cégek és irodák megújítsák vagyoni biztosítékaikat. Magyarországon jelen pillanatban 675 vagyoni biztosítékra kötelezett, regisztrált utazásszervező működik. Ezen cégek összes kockázata 20,9 milliárd forint.

A biztosítékra kötelezettek nem készpénzben, hanem biztosítási formában tesznek eleget kötelezettségeiknek − tájékoztat az e területen piacvezető QBE biztosító szakértője. Dr. Horváth Péter hozzátette, a teljes állományból a cég 9,7 milliárd forintot és 400 ügyfelet kezel.

A biztosíték léte elengedhetetlen az utasok biztonsága szempontjából, mint ahogy az legutóbb, a Desert Voyage utazási iroda 150 ügyfelének esetében is bebizonyosodott. Egy fizetésképtelenség bekövetkezésekor első körben az utasok hazahozatalát, ezt követően pedig a még el nem utazott utasok részvételi díját térítik meg a vagyoni biztosíték összegéből.

A rendelkezés szerint a vagyoni biztosíték mértékét, alapját az utolsó három év forgalmából kell kiszámítani úgy, hogy az összeg nagyságát a legnagyobb forgalmú évhez igazítják. Ez egy jogkövető utazásszervező esetében garanciát jelent az utasok teljes körű kártérítésére. A biztosítékot, illetve a biztosíték nyújtásáról szóló szerződést évente kell újrakötni a választott biztosítási partnerrel. Ennek határideje október 31-e.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?