Erste - VIG üzlet a másik oldalról

Pénzcentrum
2008. szeptember 17. 10:12

Lezárult az Erste Csoport biztosítási üzletágának eladása: a versenyhatóságok és a helyi biztosítási felügyeletek hozzájárulását követően a WIENER STÄDTISCHE Versicherung AG, vagyis a Vienna Insurance Group (VIG) átvette a bankcsoport teljes kelet-közép-európai biztosítási üzletágát és az osztrák s Versicherung biztosítót. Az ügyletet követően az Erste Csoport, valamint a kelet-közép-európai leánybankjai 5-5 százalékos részesedést tartanak meg a helyi biztosítótársaságokban.

A tranzakció összesített értéke 1445 millió euró, ami 1,2-szeres ár/ bruttó szerződött díjbevétel aránynak felel meg. A végösszegből 300 millió euró az értékesítési megállapodásra vonatkozik, amit a vevő 2009. január 1-jén fizet ki, majd 2009-től kezdve 15 éven át a nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerint elhatárolásra kerül. Az eszközértékesítésből fennmaradó 1143 millió eurós összeget a VIG 2008. szeptember 15-én átutalta az Erste Csoport számlájára. A tranzakció eredményeként az Erste Csoport nettó nyereségében jelentkező pozitív hatás várhatóan mintegy 600 millió euró lesz 2008-ban. Az Erste Csoport tőkebázisának megerősítésére használja fel e bevételt, aminek hatására a tier 1-es tőkeráta mintegy 70 bázisponttal emelkedik, és a várakozások szerint 8 százalék feletti értéket mutat majd a 2008. év végén.

A biztosítási érdekeltségek értékesítése mellett az Erste Csoport és a VIG 15 évre szóló értékesítés-együttműködési megállapodást is kötött. Ennek értelmében a partnerek vállalják, hogy saját értékesítési hálózatukon belül kiemelten kezelve értékesítik egymás termékeit. Így a VIG hozzáférhet az Erste Csoportnak a régióban meglévő több mint 2900 fiókjához, illetve több mint 16 millió ügyfeléhez. Cserébe az Erste Csoport közel 10 millió VIG-ügyfélhez jut el ily módon azokban az országokban, ahol mindkét vállalatcsoport üzleti tevékenységet végez.

A helyi biztosítótársaságok értékesítéséből, valamint az együttműködési megállapodásból származó bevétel a helyi leányvállalatok eredményét növeli. Ennek megfelelően 2008 harmadik negyedévében az eszközértékesítésből származó (1143 millió eurós) bevétel mintegy 56 százaléka az Erste Holding-ot, mintegy 18 százalék a Èeská spoøitelná-t, 8 százalék a Slovenská sporitel'òá-t, 18 százalék pedig a román Banca Comercialã Românã-t (BCR) illeti meg.

A VIG 88,5 százalékos részesedést szerzett két román biztosítóban, a BCR Asigurari de Viata életbiztosítóban és a BCR Asigurari általános biztosítótársaságban. A többi ország gyakorlatát követve a BCR 5 százalékos részesedést tart meg a BCR Asigurari de Viata életbiztosítóban. A fennmaradó részvénycsomag közkézhányadot képez. E tranzakció a romániai versenyhatóságok és a biztosítási felügyelet engedélyét követően várhatóan az elkövetkezendő hetekben zárul le. Szerbiában és Ukrajnában az Erste Bank Csoport nem rendelkezik biztosítói üzletággal. Ennek ellenére 15 évre szóló együttműködési megállapodás jön létre mindkét országban az Erste Csoport helyi leánybankjai és a VIG helyi biztosítótársaságai között.

A tranzakcióban tanácsadóként a Merrill Lynch, az Erste Vállalati Pénzügyek osztály, valamint a Wolf Theiss & Partner működött közre.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Rendezvény
2008. október 7-én kerül sor a Portfolio.hu második Biztosítási Konferenciára, ahol a
transzparencia, a szabályozás és az ügyfélszerzés mellett a termékfejlesztés, valamint a vállalati biztosítások kerülnek előtérbe.

A konferenciáról további információkat találhat erre a linkre kattintva.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?