21 °C Budapest

Erste - VIG üzlet a másik oldalról

Pénzcentrum
2008. szeptember 17. 10:12

Lezárult az Erste Csoport biztosítási üzletágának eladása: a versenyhatóságok és a helyi biztosítási felügyeletek hozzájárulását követően a WIENER STÄDTISCHE Versicherung AG, vagyis a Vienna Insurance Group (VIG) átvette a bankcsoport teljes kelet-közép-európai biztosítási üzletágát és az osztrák s Versicherung biztosítót. Az ügyletet követően az Erste Csoport, valamint a kelet-közép-európai leánybankjai 5-5 százalékos részesedést tartanak meg a helyi biztosítótársaságokban.

A tranzakció összesített értéke 1445 millió euró, ami 1,2-szeres ár/ bruttó szerződött díjbevétel aránynak felel meg. A végösszegből 300 millió euró az értékesítési megállapodásra vonatkozik, amit a vevő 2009. január 1-jén fizet ki, majd 2009-től kezdve 15 éven át a nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerint elhatárolásra kerül. Az eszközértékesítésből fennmaradó 1143 millió eurós összeget a VIG 2008. szeptember 15-én átutalta az Erste Csoport számlájára. A tranzakció eredményeként az Erste Csoport nettó nyereségében jelentkező pozitív hatás várhatóan mintegy 600 millió euró lesz 2008-ban. Az Erste Csoport tőkebázisának megerősítésére használja fel e bevételt, aminek hatására a tier 1-es tőkeráta mintegy 70 bázisponttal emelkedik, és a várakozások szerint 8 százalék feletti értéket mutat majd a 2008. év végén.

A biztosítási érdekeltségek értékesítése mellett az Erste Csoport és a VIG 15 évre szóló értékesítés-együttműködési megállapodást is kötött. Ennek értelmében a partnerek vállalják, hogy saját értékesítési hálózatukon belül kiemelten kezelve értékesítik egymás termékeit. Így a VIG hozzáférhet az Erste Csoportnak a régióban meglévő több mint 2900 fiókjához, illetve több mint 16 millió ügyfeléhez. Cserébe az Erste Csoport közel 10 millió VIG-ügyfélhez jut el ily módon azokban az országokban, ahol mindkét vállalatcsoport üzleti tevékenységet végez.

A helyi biztosítótársaságok értékesítéséből, valamint az együttműködési megállapodásból származó bevétel a helyi leányvállalatok eredményét növeli. Ennek megfelelően 2008 harmadik negyedévében az eszközértékesítésből származó (1143 millió eurós) bevétel mintegy 56 százaléka az Erste Holding-ot, mintegy 18 százalék a Èeská spoøitelná-t, 8 százalék a Slovenská sporitel'òá-t, 18 százalék pedig a román Banca Comercialã Românã-t (BCR) illeti meg.

A VIG 88,5 százalékos részesedést szerzett két román biztosítóban, a BCR Asigurari de Viata életbiztosítóban és a BCR Asigurari általános biztosítótársaságban. A többi ország gyakorlatát követve a BCR 5 százalékos részesedést tart meg a BCR Asigurari de Viata életbiztosítóban. A fennmaradó részvénycsomag közkézhányadot képez. E tranzakció a romániai versenyhatóságok és a biztosítási felügyelet engedélyét követően várhatóan az elkövetkezendő hetekben zárul le. Szerbiában és Ukrajnában az Erste Bank Csoport nem rendelkezik biztosítói üzletággal. Ennek ellenére 15 évre szóló együttműködési megállapodás jön létre mindkét országban az Erste Csoport helyi leánybankjai és a VIG helyi biztosítótársaságai között.

A tranzakcióban tanácsadóként a Merrill Lynch, az Erste Vállalati Pénzügyek osztály, valamint a Wolf Theiss & Partner működött közre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Rendezvény
2008. október 7-én kerül sor a Portfolio.hu második Biztosítási Konferenciára, ahol a
transzparencia, a szabályozás és az ügyfélszerzés mellett a termékfejlesztés, valamint a vállalati biztosítások kerülnek előtérbe.

A konferenciáról további információkat találhat erre a linkre kattintva.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm