Nem gond, ha késel a kötelező díjának befizetésével?

Pénzcentrum
2008. szeptember 15. 10:00

A felek a biztosított javára eltérhetnek attól a rendelkezéstől, amely a biztosítási díj nemfizetésének jogkövetkezményeit szabályozza. Amennyiben a biztosító egymást követően többször is elfogadja a késedelmesen befizetett díjat, s igazolja a kötelez biztosítás fennállását, úgy utóbb nem tekintheti attól függően megszűntnek vagy fennállónak a jogviszonyt, hogy felmerül-e a helytállási kötelezettség - tolmácsolja a Debreceni Ítélőtábla állásfoglalását a Világgazdaság.

Októberben újra biztosítási konferencia a Portfolio és a Pénzcentrum szervezésében. Részletek itt!


Az ügyben érintett teherautó-vezető egymás után több alkalommal is késett az esedékes kgfb-díj befizetésével, azonban a biztosító mindig elfogadta az utólagos teljesítést, s igazolta a biztosítás fennállását. Egy alkalommal azonban a sofőr balesetet okozott, felelősségét a bíróság jogerősen megállapította és pénzbüntetésre ítélte.

A biztosító a károsultaknak több mint 5 millió forintot fizetett ki, majd követelte ezt az összeget a gépkocsivezetőtől. Arra hivatkozott, hogy a baleset időpontjában a szerződése a nemfizetés miatt megszűnt, a késedelmesen befizetett díj pedig a megállapodást nem reaktiválhatta, s az nem volt alkalmas új szerződés létrehozására sem.

Az elsőfokú bíróság elutasította a felperes keresetét, indoklása szerint igaz, hogy a negyedéves díj annak az időszaknak az első napján esedékes, amelyre a díjfizetés vonatkozik. Ha ekkor nem történik meg a befizetés, úgy a 30. nap elteltével a szerződés a törvény erejénél fogva megszűnik.

A perbeli esetben azonban a felek - az alperes számára előnyösen - eltértek a jogszabályi előírástól, s a biztosítást utóbb folyamatosnak tekintették. A biztosító jóval a balesetet megelőzően elfogadta az alperes késedelmes teljesítését, s a korábbi kötvényszámra utalva a nemzetközi felelősségbiztosításra vonatkozó igazolást is kiállította, a következő negyedévi számlát megküldte.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ez pedig azt jelenti, hogy a felelősségbiztosítási jogviszony érvényes volt a baleset időpontjában is. A biztosító fellebbezett, azonban a Debreceni Ítélőtábla helytállónak találta az elsőfokú ítéletet, s elutasította a beadványt.

Októberben újra biztosítási konferencia a Portfolio és a Pénzcentrum szervezésében. Részletek itt!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 31. 20:54
A női újságírók helyzetéről szóló sorozatunkban ezúttal Gasparik Lilla Katus Eszterrel, az Átlátszó...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?