15 °C Budapest

Nem gond, ha késel a kötelező díjának befizetésével?

Pénzcentrum
2008. szeptember 15. 10:00

A felek a biztosított javára eltérhetnek attól a rendelkezéstől, amely a biztosítási díj nemfizetésének jogkövetkezményeit szabályozza. Amennyiben a biztosító egymást követően többször is elfogadja a késedelmesen befizetett díjat, s igazolja a kötelez biztosítás fennállását, úgy utóbb nem tekintheti attól függően megszűntnek vagy fennállónak a jogviszonyt, hogy felmerül-e a helytállási kötelezettség - tolmácsolja a Debreceni Ítélőtábla állásfoglalását a Világgazdaság.

Októberben újra biztosítási konferencia a Portfolio és a Pénzcentrum szervezésében. Részletek itt!


Az ügyben érintett teherautó-vezető egymás után több alkalommal is késett az esedékes kgfb-díj befizetésével, azonban a biztosító mindig elfogadta az utólagos teljesítést, s igazolta a biztosítás fennállását. Egy alkalommal azonban a sofőr balesetet okozott, felelősségét a bíróság jogerősen megállapította és pénzbüntetésre ítélte.

A biztosító a károsultaknak több mint 5 millió forintot fizetett ki, majd követelte ezt az összeget a gépkocsivezetőtől. Arra hivatkozott, hogy a baleset időpontjában a szerződése a nemfizetés miatt megszűnt, a késedelmesen befizetett díj pedig a megállapodást nem reaktiválhatta, s az nem volt alkalmas új szerződés létrehozására sem.

Az elsőfokú bíróság elutasította a felperes keresetét, indoklása szerint igaz, hogy a negyedéves díj annak az időszaknak az első napján esedékes, amelyre a díjfizetés vonatkozik. Ha ekkor nem történik meg a befizetés, úgy a 30. nap elteltével a szerződés a törvény erejénél fogva megszűnik.

A perbeli esetben azonban a felek - az alperes számára előnyösen - eltértek a jogszabályi előírástól, s a biztosítást utóbb folyamatosnak tekintették. A biztosító jóval a balesetet megelőzően elfogadta az alperes késedelmes teljesítését, s a korábbi kötvényszámra utalva a nemzetközi felelősségbiztosításra vonatkozó igazolást is kiállította, a következő negyedévi számlát megküldte.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ez pedig azt jelenti, hogy a felelősségbiztosítási jogviszony érvényes volt a baleset időpontjában is. A biztosító fellebbezett, azonban a Debreceni Ítélőtábla helytállónak találta az elsőfokú ítéletet, s elutasította a beadványt.

Októberben újra biztosítási konferencia a Portfolio és a Pénzcentrum szervezésében. Részletek itt!

PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem