16 °C Budapest

Nem gond, ha késel a kötelező díjának befizetésével?

Pénzcentrum
2008. szeptember 15. 10:00

A felek a biztosított javára eltérhetnek attól a rendelkezéstől, amely a biztosítási díj nemfizetésének jogkövetkezményeit szabályozza. Amennyiben a biztosító egymást követően többször is elfogadja a késedelmesen befizetett díjat, s igazolja a kötelez biztosítás fennállását, úgy utóbb nem tekintheti attól függően megszűntnek vagy fennállónak a jogviszonyt, hogy felmerül-e a helytállási kötelezettség - tolmácsolja a Debreceni Ítélőtábla állásfoglalását a Világgazdaság.

Októberben újra biztosítási konferencia a Portfolio és a Pénzcentrum szervezésében. Részletek itt!


Az ügyben érintett teherautó-vezető egymás után több alkalommal is késett az esedékes kgfb-díj befizetésével, azonban a biztosító mindig elfogadta az utólagos teljesítést, s igazolta a biztosítás fennállását. Egy alkalommal azonban a sofőr balesetet okozott, felelősségét a bíróság jogerősen megállapította és pénzbüntetésre ítélte.

A biztosító a károsultaknak több mint 5 millió forintot fizetett ki, majd követelte ezt az összeget a gépkocsivezetőtől. Arra hivatkozott, hogy a baleset időpontjában a szerződése a nemfizetés miatt megszűnt, a késedelmesen befizetett díj pedig a megállapodást nem reaktiválhatta, s az nem volt alkalmas új szerződés létrehozására sem.

Az elsőfokú bíróság elutasította a felperes keresetét, indoklása szerint igaz, hogy a negyedéves díj annak az időszaknak az első napján esedékes, amelyre a díjfizetés vonatkozik. Ha ekkor nem történik meg a befizetés, úgy a 30. nap elteltével a szerződés a törvény erejénél fogva megszűnik.

A perbeli esetben azonban a felek - az alperes számára előnyösen - eltértek a jogszabályi előírástól, s a biztosítást utóbb folyamatosnak tekintették. A biztosító jóval a balesetet megelőzően elfogadta az alperes késedelmes teljesítését, s a korábbi kötvényszámra utalva a nemzetközi felelősségbiztosításra vonatkozó igazolást is kiállította, a következő negyedévi számlát megküldte.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ez pedig azt jelenti, hogy a felelősségbiztosítási jogviszony érvényes volt a baleset időpontjában is. A biztosító fellebbezett, azonban a Debreceni Ítélőtábla helytállónak találta az elsőfokú ítéletet, s elutasította a beadványt.

Októberben újra biztosítási konferencia a Portfolio és a Pénzcentrum szervezésében. Részletek itt!

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?