22 °C Budapest

Felelősségbiztosítás a vizeken

Pénzcentrum
2008. július 23. 13:01

A hétvégén lezajlott Kékszalag vitorlásversenyen 578 hajó rajtolt el a balatonfüredi kikötőből. Ennél azonban jóval több vitorlás hajó közlekedik a hazai vizeken, számuk mintegy tízezerre tehető. Ha a szárazföldön egy gépjárműtől kárt szenvedünk, biztosak lehetünk abban, hogy azt egy biztosító meg fogja téríteni. Számíthatunk-e ugyanerre a védelemre a vizeken is?

"A kötelező gépjármű felelősség biztosítás széles körben ismert intézménye a gépjármű tulajdonosa vagy üzembentartója számára azt biztosítja, hogy az általa másoknak okozott károkat megtéríti. Hasonló felelősségbiztosítás köthető a vitorlás illetve motoros hajókra is, amely azokat a személyi sérüléssel járó vagy dologi károkat téríti meg, amelyeket a tulajdonos vagy üzembentartó okozott. Fontos különbség azonban, hogy ezen járművek esetén nem kötelező ilyen biztosítás megléte ahhoz, hogy a hajókkal vízre szállhassunk." - ismerteti a vízi járművekre vonatkozó felelősségbiztosítást Kaszab Attila a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

A vitorlás hajók leggyakrabban kikötés vagy indulás közben okozhatnak kisebb-nagyobb károkat egy koccanás során, vagy manőverezés közben egy zsúfolt kikötőben. Ha a rosszul kikötött, felügyelet nélkül hagyott hajó elmozdul vagy elszabadul, a közeli vízi járművek vagy személyzetük is megsérülhetnek.

"Biztosítás szempontjából külön kell vizsgálni azokat az eseteket, amikor egy vitorlásversenyen vagy nem magyarországi vizeken, például a vitorlások által is kedvelt Adrián keletkezik a kár. Ilyenkor magasabb kockázati tényezőkkel kell számolni, gondoljunk csak arra, milyen károk keletkezhetnek egy versenyen a több tízmillió forint értékű vitorlásban egy rossz mozdulat hatására a verseny finisében. Szintén magasabb kockázattal veszik számba a biztosítók a bérbe adott vitorlás hajókkal okozott károkat." - fűzte hozzá Kaszab Attila.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?