-1 °C Budapest

Építkezéssel kapcsolatos kockázatok - a szakértő véleményez

Pénzcentrum
2008. július 3. 08:14

Az építkezési szezon közepén járunk. Az építkezések fokozott veszélyt jelentenek az ott dolgozókra, de akár az annak környéken megforduló járókelőkre is. Az építkezés ideje alatt a készülő építményben vagy az ott használt berendezésekben is jelentős anyagi kár keletkezhet. Az építtetők számára - legyenek magánszemélyek vagy vállalkozók - a kockázatokra számos biztosítás nyújt fedezetet:

"Az építkezők számára jelentős veszteséget okozhat, ha elemi károk, anyaghiba vagy emberi mulasztás miatt megrongálódik az épülő ház vagy annak környezete. A károk keletkezhetnek az építési terület előkészítésekor, de akár egy csaknem kész épületben is." - kezdi az építkezésekkel kapcsolatos veszélyforrások ismertetését Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője. "Az építés területén található nagy értékű munkagépeket hasonlóképpen érheti károsodás. A helyreállítás, romeltakarítás jelentős költségekkel jár, amelyekre építésszerelési biztosítás nyújt fedezetet."
"Ha egy parkoló autóra cserép vagy tégla esik, egy építkezéssel szomszédos ház megrongálódik, vagy az építés környékén a járókelők megsérülnek, a biztosítások többsége az így okozott károk megtérítését is vállalja." - teszi hozzá Kaszab Attila

"Még a legfegyelmezettebben szervezett építkezésen is előfordulhatnak balesetek. A munkaadók csoportos biztosítást köthetnek a munkavállalókra, amely többek között kockázati életbiztosítást tartalmaz, illetve például rokkantság esetére, kórházi ápolás költségeire nyújt fedezetet. Biztosítónknál a csoportos biztosítások különböző módozatai köthetők meg attól függően, hogy milyen veszélyeknek van kitéve egy-egy munkavállalói csoport." - teszi hozzá Kuruc Péter, az életbiztosítási üzletág vezetője.

"Ha az építkezésen dolgozók balesetet szenvednek, és ezért a munkáltató felelőssé tehető, a munkáltatói felelősségbiztosítás segít abban, hogy ne jelentsen gondot az anyagi helytállás például abban az esetben sem, ha a dolgozó munkaképtelenné válik." - egészíti ki Kaszab Attila.

A felsorolt esetek csak töredékét képezik a kockázatoknak, amelyekkel az építtetőnek és kivitelezőnek számolniuk kell, és bár az említett biztosítások díja általában a beruházások teljes összegének ezrelékében mérhető, az építkezések számához viszonyítva még kevés vállalkozás gondoskodik ily módon a kockázatok fedezetéről.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 4. 13:20
A megfélemlítési törvényként is emlegetett törvénycsomag ügyében az Európai Unió segítségét kéri az...
Kiszámoló  |  2023. december 4. 09:53
Megjelent egy amerikai felmérés, ami az ősi kérdést firtatja: boldogok lennénk-e, ha több pénzünk le...
Holdblog  |  2023. december 4. 06:06
Az év végéhez közeledve mindig érdemes visszatekinteni a professzionális alapkezelők idei évre vonat...
Buxelliott  |  2023. december 3. 12:04
Az első célárról északnak fordult a piac, ami azt jelenti erős még a bull trend. Ahogy a charton is...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm