15 °C Budapest

Építkezéssel kapcsolatos kockázatok - a szakértő véleményez

Pénzcentrum
2008. július 3. 08:14

Az építkezési szezon közepén járunk. Az építkezések fokozott veszélyt jelentenek az ott dolgozókra, de akár az annak környéken megforduló járókelőkre is. Az építkezés ideje alatt a készülő építményben vagy az ott használt berendezésekben is jelentős anyagi kár keletkezhet. Az építtetők számára - legyenek magánszemélyek vagy vállalkozók - a kockázatokra számos biztosítás nyújt fedezetet:

"Az építkezők számára jelentős veszteséget okozhat, ha elemi károk, anyaghiba vagy emberi mulasztás miatt megrongálódik az épülő ház vagy annak környezete. A károk keletkezhetnek az építési terület előkészítésekor, de akár egy csaknem kész épületben is." - kezdi az építkezésekkel kapcsolatos veszélyforrások ismertetését Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője. "Az építés területén található nagy értékű munkagépeket hasonlóképpen érheti károsodás. A helyreállítás, romeltakarítás jelentős költségekkel jár, amelyekre építésszerelési biztosítás nyújt fedezetet."
"Ha egy parkoló autóra cserép vagy tégla esik, egy építkezéssel szomszédos ház megrongálódik, vagy az építés környékén a járókelők megsérülnek, a biztosítások többsége az így okozott károk megtérítését is vállalja." - teszi hozzá Kaszab Attila

"Még a legfegyelmezettebben szervezett építkezésen is előfordulhatnak balesetek. A munkaadók csoportos biztosítást köthetnek a munkavállalókra, amely többek között kockázati életbiztosítást tartalmaz, illetve például rokkantság esetére, kórházi ápolás költségeire nyújt fedezetet. Biztosítónknál a csoportos biztosítások különböző módozatai köthetők meg attól függően, hogy milyen veszélyeknek van kitéve egy-egy munkavállalói csoport." - teszi hozzá Kuruc Péter, az életbiztosítási üzletág vezetője.

"Ha az építkezésen dolgozók balesetet szenvednek, és ezért a munkáltató felelőssé tehető, a munkáltatói felelősségbiztosítás segít abban, hogy ne jelentsen gondot az anyagi helytállás például abban az esetben sem, ha a dolgozó munkaképtelenné válik." - egészíti ki Kaszab Attila.

A felsorolt esetek csak töredékét képezik a kockázatoknak, amelyekkel az építtetőnek és kivitelezőnek számolniuk kell, és bár az említett biztosítások díja általában a beruházások teljes összegének ezrelékében mérhető, az építkezések számához viszonyítva még kevés vállalkozás gondoskodik ily módon a kockázatok fedezetéről.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?