14 °C Budapest

Folytatódik az erőteljes árcsökkenés a casco-piacon

Pénzcentrum
2008. május 29. 08:55

Ma átlagosan több mint harmadával kerül kevesebbe a casco, mint három évvel ezelőtt. A CLB Független Biztosítási Alkusz által működtetett biztositastipp.hu adatbázisából az is kiderül, hogy immár átlagosan is több mint tíz százalékkal kedvezőbb díjat érnek el azok, akik interneten keresztül kötik meg ezt a biztosítást.



"A casco-piacon tapasztalható nagymértékű árcsökkenés alapvetően két okra vezethető vissza." - elemzi a fenti jelenséget Bravik Attila, a CLB ügyviteli igazgatója. "Egyrészt a casco díjainak összehasonlítását ugyanúgy megkönnyítették az Interneten megtalálható díjkalkulátorok, mint a kötelező biztosításokét, ami elkerülhetetlenül árversenyt gerjesztett. Másrészt tavaly a személygépkocsi-piac közel hat százalékkal csökkent, a szűkülő piac pedig a biztosítókat szintén árcsökkentésre, különféle kedvezmények adására ösztönözte."

A CLB 2007-ben közvetített casco-szerződéseinek átlagdíja mintegy 10 százalékkal csökkent 2006-hoz képest, és ez a tendencia az idei évben a jelek szerint tovább erősödik. Mindez azt jelenti, hogy folytatódik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás és a casco díjszínvonalának kiegyenlítődése. Tavaly a legnagyobb mértékben - több mint harmadával - az Uniqua Biztosító csökkentette díjait. A legnagyobb piaci szereplők közül a Generali díjai is 6 százalékkal lettek alacsonyabbak, miközben - az infláció ismételt felpörgése ellenére - nem emelt díjain sem az Allianz, sem pedig az Aegon. Az év folyamán várhatóan további átlagdíj-csökkentésekre kerül sor, az egyes biztosítók a számukra legkedvezőbb szegmensekben akár nagyobb mértékű díjmérséklésre is rászánhatják magukat. (Az általános díjszint-csökkenés persze nem csupán a biztosítók, hanem az alkuszok közötti versenyt is erősíti. A CLB esetében a kieső jutalékbevételt az ezt meghaladó mértékű szerződésszám-emelkedés kompenzálta.)

Kedvezmények, akciók, együttműködések

A biztosítók az árcsökkenés mellett különféle részszolgáltatásokkal és kedvezményekkel operálnak. A rész-casco biztosítások már korábban is divatosak voltak: a lopás- illetve törésbiztosításnak nevezett konstrukciók főként 40-60 százalékkal kedvezőbb díjszintjeiknek köszönhetik népszerűségüket.

Emellett soha nem látott mértékben elharapóztak a különféle kedvezmények is: mára már elmondhatjuk, hogy a piacon gyakorlatilag eltűntek az alapdíjas casco-biztosítások. A kedvezmények a díjakon kívül speciális szolgáltatásokra is vonatkoznak: ilyenek például az önrészfelezős, vagy a javíthatósági határértéket módosító konstrukciók.

Az akciókat a biztosítók gyakran a kereskedések által rendezett nyílt hétvégére, a kereskedésekkel együtt hirdetik meg. Ilyenkor a díjat a megállapodás szerinti időtartamra maga a kereskedő fizeti meg. Szintén a kereskedőkkel való együttműködés jele az egy-egy márkára kidolgozott speciális konstrukciók megjelenése is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kereskedőkön kívül egyre szélesebb körű a finanszírozókkal való együttműködés is: az úgynevezett integrált casco esetében az ügyfél a gépjárműhitel- vagy lízing törlesztőrészletébe építve fizeti a biztosítást. Ez a részt vevők jelentős részének biztosít kedvező megoldást: az ügyfelek nagy része a piacinál kedvezőbb feltételekkel jut casco-hoz, a biztosító ily módon is bővítheti ügyfélkörét, a finanszírozó pedig jelentősen csökkentheti a törlesztés káreseményt követő elmaradásának kockázatát (a finanszírozók portfoliójának már 15-20 százalékos az integrált casco-k aránya). Hátránya ugyanakkor, hogy mellőzi a részletes adatokat (ügyfél életkora, gépjármű típusa, stb.), így vannak olyan ügyfelek is, akik jobban járnának az egyedileg megkötött cascoval.

Kötelező és casco: egyre több az átfedés

Amellett, hogy egyre több biztosító ad ügyfeleinek együttkötési kedvezményt, a valamikor élesen elkülönülő szolgáltatásokkal rendelkező különböző gépjármű-biztosítások között is kezdenek elmosódni a határok. Ennek elsődlegesen az az oka, hogy megjelentek a piacon olyan kötelező biztosítási konstrukciók, amelyek mellé a biztosítók kiegészítő szolgáltatásokat, extra fedezeteket is nyújtanak. Ezen kívül korábban csak casco mellé köthető kiegészítő biztosításokat immár kgfb mellé is kínálnak. Erre jó példa a lopás- vagy töréskár esetén a gépkocsi beszerzési árát is megtérítő vételár-biztosítás, amelyet Magyarországon - éppen a CLB-nek köszönhetően - immár a kötelező biztosítás mellé is köthető. Ez a konstrukció a más hibájából bekövetkezett totálkár esetén már havi ezer forintos díjért lehetővé teszi, hogy a tulajdonos az így kiegészített kártérítés összegéből ismét új autót vásárolhasson.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem