11 °C Budapest

Egyre többet hazudnak a pénzért a britek

Pénzcentrum
2008. május 19. 13:00

A patinás The Times cikke lerántotta a leplet a fekete valóságról, amely szerint egyre inkább elharapódzik a britek között az a szokás, hogy a hitelért, vagy a megkötni kívánt biztosításért hazugságokba bocsátkoznak. Mindezt azonban nagyon rosszul teszik...

A napilap egyértelműen a hitelválság számlájára írja a britek között fertőzésként terjedő hazudozási hajlandóságot. A brit Csaláselleni Hivatal (Cifas) adatai alapján az elmúlt három év során 24 százalékkal emelkedett meg a hamis hiteligénylések, illetve biztosításhoz szükséges adatközlések száma. Ezekben az esetekben a visszaélést elkövető egyének vagy valótlan információkat adtak közre, vagy hamis, illetve megváltoztatott dokumentumokat bocsátottak a bankok, biztosítók rendelkezésére.

A hazugságok között olyan esetek is gyakorta szerepelnek, mikor az ügyfél megpróbálja eltitkolni rossz hitelezési múltját, a valósnál hosszabb adott lakhelyen eltöltött időt ad meg. A csalásoknak gyakorta útlevelek, közüzemi számlák és bankszámlakivonatok is áldozatul estek. A hölgyek körében pedig gyakran előfordul, hogy leánykori nevükön próbáltak meg kedvezőbb hitelhez jutni.

A Brit Biztosítók Szövetsége (ABI) adatai szerint a hazugságok a biztosító társaságokat sem kímélték. A benyújtott kárigények közel 10 százaléka bizonyul hamisnak, amely az iparágnak évente 1,6 milliárd fontjába kerül (488 millió forint), sőt a többi ügyfél számára is megnehezítik az életet, ugyanis az átlagos biztosítási díjszint emelkedéséhez 40 fonttal (12 ezer forinttal) járulnak hozzá a csalások.

Mindezzel persze a csalást elkövetők egyáltalán nem járnak jól, hiszen hamar fény derül a "turpisságokra". A biztosítók számára általában gyanúra ad okoz, ha a szerződés megkötése után csupán kis idővel sor kerül az első kárigénylés benyújtására. Emellett természetesen a biztosító szakemberei könnyen meg tudják állapítani, hogy például egy sérülés az anyag elfáradásának, vagy ténylegesen balesetnek-e a következménye.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ráadásul az Egyesült Királyságban olyan rendszer működik, amelyben a biztosítási kárigényekről közös adatbázist vezetnek (Claims Underwriting Exchange), ahonnan könnyen kiszűrhetőek a csalásgyanús esetek. Mindez pedig oda vezet, hogy amennyiben a csaló lebukik nem csupán az adott társaságnál szüntetik meg a szerződését, hanem más társaságnál is nehéz lesz újat kötni, sőt, előfordulhat, hogy a biztosító rendőrségi feljelentést is tesz.

A lebukás veszélye a hitelek esetében is magas, hiszen hazánkkal ellentétben a briteknél pozitív adóslista van érvényben, ahonnan minden intézmény informálódhat az egyes ügyfelek hitelezési múltjáról.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 25. 09:01
A Vodafone elfogadta a határozat tartalmát.
Kiszámoló  |  2023. március 24. 17:08
Kovács Tamás Egy névtelenséget kérő Wise alkalmazott küldte ezt a levelet a blogban is említett fize...
Buxelliott  |  2023. március 24. 15:56
Feljöttünk várakozás szerint az ellenálláshoz, ahonnan lefordul a piac. A folytásra még mindkét lehe...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?