Egy garantált befektetés: mindig a legtöbbet kapod a pénzedért!

Pénzcentrum
2008. február 25. 05:40

Már a tavalyi évben is megjelentek tőke-és hozamgaranciát nyújtó befektetési egységhez kötött (unit-linked) termékek a hazai piacon. Azonban az igazi "dömping" az idei évben várható. A kockázatos piacok felé egyre nyitottabb hazai befektetők igényeit remek üzlet kiszolgálni, főleg, ha a legmagasabb hozam elérésével és magas likviditással kecsegtetjük őket. Gyakran elég egy szárnyaló kínai piac bemutatása és máris mindenki zsebében érzi a mesés hozamokat, a költségek pedig a feledés homályába merülnek.

Ilyen nincs és mégis van...

"Nincs vesztenivalód" - mondta egy ügynök a napokban. A futamidő alatti legmagasabb árfolyamon fizetik ki a megtakarításaidat, ha a vásárlást követően esik az árfolyam, akkor sem veszítesz a tőkédből. Emellett biztosítási védelmed is van és mentesülsz a kamatadó hatása alól, valamint részesedhetsz a fejlődő piacok szárnyalásából. És természetesen bármikor kiszállhatsz, ha úgy gondolod...

Ezek után ki ne szeretne befektetni egy olyan termékbe amiben gyakorlatilag csak nyerhet (vagy nem veszíthet)? Valóban megtaláltuk az aranytojást tojó tyúkot? És mennyibe kerül ez nekünk?

A választék

Mielőtt rátérnénk a termékek működésére, tekintsük át mi is a hazai kínálat és az mennyibe kerül!

A ChinaMAX névre keresztelt unit-linked konstrukció értékesítését jelentette be nemrégen az Allianz. A tőkegaranciával rendelkező termék hongkongi tőzsdére bevezetett cégekbe fektet és a tartam közben kialakult mindenkori legmagasabb árfolyamon fizet lejáratkor. Az egyszeri díjas termék február elsejétől egy éven keresztül jegyezhető, a minimális befektetés 500 ezer forint. A tartam első három évében lehetőség van további eseti díjak befizetésére is.

A termék rugalmasságát jelzi, hogy futamidő alatt is bármikor visszavásárolható, az aktuális eszközérték 15 százalékáért (itt azért akár jelentős veszteséget is elkönyvelhetünk), azonban a konstrukció rugalmasságát jelzi, hogy évente fokozatosan csökken a visszavásárlás díja és az 5.-ik évben eléri a 0 százalékot. A konstrukció költsége, amely egy mögöttes opció díja, valamint a napi nettó eszközérték egy bázispontja (évi 3,6 %).

A termék haláleseti kockázati fedezetet tartalmaz, a biztosítási esemény bekövetkezésekor a befizetett tőkét és hozamait fizeti ki.

Tavaly az OTP Garancia is piacra dobott két terméket, Generáció Életbiztosítás Ázsia II és Generáció Elit néven.
Az első termék futamideje 5 év, míg a másodiké 10. A történet bónusszal indul: a kockázatviselés kezdetekor a biztosító a befizetett egyszeri biztosítási díj minden 100 000 forintja után az Ázsia II. Portfólió esetében 0,25% (összesen maximum 2,5%), az Elit Portfólió esetében 0,5% (összesen maximum 5%) bónuszt ír jóvá.

Mindkét termék tőkegaranciát nyújt, melynek köszönhetően lejáratkor vagy a biztosítási esemény bekövetkeztekor az ügyfél legalább a befizetett tőkét, a bónuszt és az értékesítési időszakra jóváírt hozamot megkapja. A biztosító a biztosított halála esetén a kedvezményezett részére a minimális lejárati szolgáltatás időarányos értéke illetve az egyéni számlán nyilvántartott befektetési egységek aktuális piaci értéke közül a nagyobbat és ezen felül a kockázati biztosítási összeget fizeti ki. A kockázati biztosítási összeg legfeljebb 5 000 000 forint lehet

A Generáció Ázsia II. Portfóliót azoknak ajánlja a biztosító, akik részesednének az ázsiai részvénypiacok hozamából.

A Generáció Életbiztosítás Ázsia II. Portfólióját egy Magyarországnál kedvezőbb hitelminősítéssel rendelkező vezető európai bank által kibocsátott változó kamatozású Kötvény alkotja. A Kötvény hozama Kína, Dél-Korea, Szingapúr, Tajvan, valamint Japán és Ausztrália tőzsdeindexeinek alakulásához kötött.

A Generáció Életbiztosítás Elit Portfólióját ugyanazon magas hitelminősítéssel rendelkező európai bank által kibocsátott változó kamatozású Kötvény alkotja. A Kötvény hozama a világ 50 tekintélyes multinacionális társaságát reprezentáló Dow Jones Global Titans 50 (DJGT) index és az index 20, jelenleg legnagyobb súlyú vállalatának (pl. General Electric, Microsoft, IBM, Exxon, Nestlé, Toyota Motor) részvénye által alkotott portfólió hozamától függ.

Azonban további konstrukciók megjelenésére számíthatunk a piacon. Hamarosan a Generali és az Aviva is hasonló termékeket kínál majd az ügyfeleinek.

Hogyan működik?

Mi is az opció?
Az opció olyan szerződés, ami az egyik félnek jogot ad arra, hogy valamit a jövőben megtegyen, anélkül, hogy erre kötelezné is. A kötelezettség nélküli jog belső értékkel bíró pozitív jelenség, aminek mivel értéke van, ára is van.


Miután tisztáztuk milyen termékek is találhatók jelenleg a piacon, a kérdés még kérdés marad: hogyan tudják garantálni a mindenkori legmagasabb hozamot?

A hazai társaságoknak nem kell feltalálniuk a "spanyol viaszt". Egyszerűen elég megvásárolni valamelyik nagy bankház már kész termékét. Elég megmondaniuk, hogy milyen termékeket szeretnének a portfolióba, illetve meghatározni, milyen kifizetési profilt képzeltek el a termékükhöz.

Az alapok tőkéjük túlnyomó részét kockázatmentes eszközökbe, bankbetétekbe, vagy az alap futamidejének megfelelő lejáratú állampapírokba helyezik el. Ezek az eszközök lejáratkor a futamidő alatt felhalmozott kamatokkal együtt éppen az alap indulótőkéjét adják ki, így az alap garantálhatja a befektetők számára a tőkevédelmet. A kockázatmentes eszközök mellett fennmaradó részből származik az alapok tőkevédelmen felüli hozama.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hogyan működik?
Egy jellemző példa: vételi jogot veszünk arra, hogy egy részvényt a jövőben a jelenbeni áron vehessünk meg. Arra számítunk, hogy árfolyama emelkedni fog és a jelen és a jövő közti árfolyamnyereséget szeretnénk megkapni, de azért nem vagyunk biztosak a dolgunkban, nem akarjuk magunkat el is kötelezni (nem határidős vásárlás).

A megmaradt tőkén az alapkezelő összetett opciókat vásárol, amelyek lehetővé teszik, hogy az alap részesedhessen a mögöttes befektetések hozamából úgy, hogy közben ne kelljen az esetleges veszteségeket elszenvednie. A konstrukció lénye és lényege egyben a részvénykosarak, részvényalapok, illetve a portfolióban lévő index, indexek teljesítménye alapján az átlagos hozam megállapítása. Ezek a származtatott alapok ugyanis a legnagyobb hozamot garantálják, az eltérések csakis a számítás módszertanában vannak.

Van olyan alap, amely az alap mögött rejlő indexek hozamainak a futamidő alatt havonta rögzített (megfigyelési időpontokban) értékei közül a legmagasabbat adja meg a befektetés hozamaként. Ez általában az indexek hozamainak átlagát jelenti. Mások azonban a fent említett átlagértéknek csupán 80 százalékát biztosítják, vagy a megfigyelési időpontokban számított hozamértékek átlagát adják meg azzal a kitétellel, hogy a például 3 éves futamidő alatt az utolsó négy megfigyelési időpont közül a legmagasabb értéket választják ki. A konstrukció előnye, hogy a végső hozamnak maximuma sincs, illetve az átlagolás megvédi a befektetőt egy, a lejárat előtt nem sokkal bekövetkező piaci visszaesés kellemetlenségeitől .

A befektetési jegy futamidő végi nominális hozama megegyezik a részesedési ráta, a névérték és az előbb leírt módokon kiszámolt "átlagos" hozam szorzatával.

Azonban ennek ára van és ezt az árat (vagy legalábbis jelentős részét) a kedves vevő fizeti meg.

Amennyiben valaki szabadulni szeretne biztosításától a futamidő lejárata előtt az szintén egy jelentős levonásra (gyakran 10 % körüli) számíthat és az aktuális értéken kapja a kifizetését.

Ezek a konstrukciók gyakran csak egy időszakon belül megvásárolható (jegyzési időszak) egyszeri díjas termékek (gyakran a minimális befektetési összeg is korlátozott) később már csak eseti befizetéseket eszközölhetünk az alapokba. Ezekre az eseti befizetésekre is vonatkozik a tőkegarancia. Sőt ezeket általában - különösebb költségek nélkül - bármikor kivehetjük a biztosításból. Ez biztosítja a megfelelő likviditást.

Csak nevében biztosítás

Mit azt már a Unit-Linked konstrukcióknál megszokhattuk, ezek a termékek csak nevükben biztosítások. A kockázati rész elenyésző a konstrukcióban. Ez azt jelenti, hogy alacsony a haláleseti, illetve baleseti fedezeti rész. Gyakorlatilag befektetési lapokat vásárolunk biztosításnak álcázva. Ennek a köntösnek vannak előnyei, de vannak hátrányai is.

Az előnyei (amelyre minden közvetítő felhívja a kedves vásárló figyelmét) a kamatadó mentesség, illetve a különböző adókedvezmények kihasználása.

Hátrányai között mindenképpen meg kell említenünk a magas költségeket, a biztosítás okozta alacsony likviditást.

Vegyem, ne vegyem?

A látszat ellenére ez korántsem egy eldöntendő kérdés. Amennyiben egy közép-hosszú távú megtakarítást szeretnénk eszközölni és felvállaljuk a magasabb költségeket a nagyobb hozam, illetve tőkegarancia reményében, akkor nekünk találták ki ezeket a konstrukciókat.

Amennyiben viszont egy biztosítás védelmére vágyunk, akkor jobban tesszük, ha valóban biztosítást vásárolunk.

A legfontosabb tehát, hogy tisztában legyünk a céljainkkal és nem árt az sem, ha egy szakértő véleményét is kikérjük a termék működésével és a lehetséges kockázatokkal kapcsolatban.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 21. 17:09
Ezúttal is hasított a Balásy Gyula nevével fémjelzett New Land Media 2023-ban. Ez a cég felel a korm...
Bankmonitor  |  2024. június 21. 12:08
Ha több gyermek után használnánk ki a CSOK Pluszt, akkor nagyobb összegű kedvezményes hitelre lehetü...
ChikansPlanet  |  2024. június 21. 10:17
A kutatók évtizedek óta vizsgálják, hogy a klímaváltozás hogyan alakítja át az óceánok ökoszisztémáj...
Holdblog  |  2024. június 21. 08:58
Az Egyesült Államok a részvénypiac királya, az eddigi kihívó, Kína egyre jobban távolodik az előzés...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 22. szombat
Paulina
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm