16 °C Budapest

Hol lehet többet keresni a biztosításon?

Pénzcentrum
2008. február 22. 12:00

Tea és biztosítás Mint arról már korábban is hírt adtunk, egyre több biztosító fedezi fel új piac gyanánt a távol-keleti piacokat. Mindeközben azonban egy új lehetőség is feltűnt a porondon, Afrika mindeddig még felfedezetlen terepet jelent. Nézzük, mit érdemes tudni a délen nyíló lehetőségekről, miközben néhány pillantást is vetünk a biztosítási piac 2007-es teljesítményére is!

A Capgemini és az EFMA (Európai Pénzügyi Menedzsment és Marketing Szövetség) 2008-as biztosításpiaci jelentése külön fejezetet szentel a feltörekvő piacok biztosítási szempontból történő jellemzésére. Ennek alapján mi is áttekintjük, mi az, amit érdemes tudni Kína és India piacáról!

Ugyanaz és mégis más

Ugyan a két piac alapjában véve eltérő egymástól, mégis több hasonló jellemvonás is felfedezhető a két feltörekvő ország biztosítási piaca között. Így például mind Kínában, mind pedig Indiában alacsony a penetráció (a bruttó díjbevétel GDP-hez viszonyított aránya) az érettebb piacokhoz képest. Mindkét piac gyorsan növekvő, és még a jövőben is folytatódni fog a bővülés.

Itt meg is állhatunk a felsorolásban, ugyanis ezen faktorokon túl nincs más, amiben megegyezne a két ország piaca. Így teljesen más jogi keretekkel kell szembesülniük az ide betörni, vagy pozícióját megerősíteni kívánó biztosítóknak. Az egyes ügyfelek is más igényeket támasztanak a biztosításokkal szemben, s maga a versenyhelyzet is eltérő jellegzetességekkel bír a két országban.

Jelenleg mindkét piacon a fő értékesítési csatornát a többes ügynökök jelentik, azonban a piaci szereplők egyre inkább kezdik kiterjeszteni értékesítési hálózataikat, annak érdekében, hogy minél szélesebb tömegeket érjenek el, illetve csökkentsék költségeiket.

Indiába kéne menni

Ugyan még ebben az évtizedben sor került a biztosítási piac reformjára, amely kikövezte az utat a magánszereplők megjelenésének. Ennek ellenére még mindig kiaknázatlan a piaci potenciál, és jellemző az alulbiztosítottság. A jelentés szerint a következő 5-6 évben megduplázódhat a piac mérete.

A piaci szereplőkre jellemző, hogy egyre inkább a többcsatornás (telemarketing, internet, telefon - értékesítést alkalmazzák annak érdekében, hogy növeljék piaci részesedésüket, s elérjék a nagy tömegeket, melyeket eddig még nem szolgált ki egy társaság sem.


Az indiai piacot 1999-ben nyitották meg a magánszereplők számára is, azóta a biztosításfelügyelet 29 engedélyt adott ki. A biztosítási penetráció megduplázódott 2000 és 2006 között. Az egy főre jutó díjbevétel a 2000-es 9,9 dolláros szintről emelkedett 38,4 dollárra (2006).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az indiai piacon az életbiztosítási ág dominál, a díjbevételek alapján kalkulált részesedése ugyanis 84,9 százalékos volt 2006-ban. Az életbiztosítási üzletágból 2006-ban 32,5 milliárd dollár díjbevétel keletkezett, a nem-élet üzletág díjbevétele pedig 5,8 milliárd dollár. Az életbiztosítási termékeket leginkább a pénzügyi biztonság megteremtésére használják, miközben a nem-élet ág termékeit nem tekintik hasznosnak.

Mit kaphatsz a hiteled mellé? Kicsi, de sokat számít! (2008.február 11., 12:00)

Ami a jövőt illeti, vélhetően tovább folytatódik a kiemelkedő mértékű növekedés, mivel tovább növekszik a középosztály egy főre jutó jövedelme. Jelenleg az indiai társadalom 22 százaléka tartozik a középosztályba, ez az arány az előrejelzések szerint 2010-re 32 százalékra módosul. Az ország GDP-je éves átlagban 9-10 százalékkal növekszik, a középosztály rendelkezésre álló jövedelme ennek folytán 2015-ig 8,5 százalékkal fog emelkedni évente.

Jelenleg a piaci szereplők legfőbb célja a biztosítási piac minél nagyobb szegmensének megszerzése, ennek égisze alatt egyre több csatornát próbálnak bevetni, hogy minél szélesebb ügyfélkört érjenek el. Ugyanakkor a következő évek során minden valószínűséggel a vezér ügynökök maradnak a legfőbb értékesítési csatorna, hiszen az ügyfelek bizalmát csak a személyes találkozók során képesek elnyerni.

Emellett kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy milyen igényeket támasztanak az ügyfelek a biztosítókkal, az egyes termékekkel szemben azoknak, akik szeretnének versenyben maradni. Indiában a legfontosabb a vásárlók számára a márka neve, ismerete és megbízhatósága, így az új belépőknek nehezebb dolga akad.

Kelet és dél

Kína

A szektorbeli jelentés alapján elmondható, hogy ugyan a kínai biztosítási szektor gyorsan növekszik, illetve jelenleg is zajlik az átrendeződés, a piac nagy része még mindig néhány nagy szereplő kezében van. Még mindig dominánsnak mondhatóan a fizikai értékesítési hálózatok, így a külföldről érkező biztosító társaságok számára kifizetődő lehet az úgynevezett bankassurance-modell kiépítése, vagyis - dióhéjban - a bankfiókok értékesítésbe történő bevonása.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 3. 17:26
Az EP május 3-án, a sajtószabadság világnapján hivatalosan közzétette a Daphne Caruana Galizia újság...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Holdblog  |  2024. május 3. 11:42
Évadzáró adásunkban mindenki szerepel, a kommentelők kifejezetten sokat. Elemezzük Észak-Koreát, a k...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem