15 °C Budapest

Erőteljes, 43%-os eredménynövekedés az UNIQA-nál 2007-ben

Pénzcentrum
2008. január 25. 15:05

Megerősítették a 340 millió euró 2007-es adózás előtti eredményt (+43%). A biztosítási díjakból származó előzetesen elszámolt bevétel a felvásárlások nélkül 3,3%-kal 5259 millió euróra emelkedett. A kelet-európai üzletág volumene átlagon felüli organikus növekedésének köszönhetően 25%-kal emelkedett.

Az előzetes konszolidált adatok alapján az UNIQA csoport az elmúlt üzleti évben közel 340 millió euró IFRS adózás előtti eredményt ért el. Az őszi előrejelzés ezzel teljes mértékben teljesült. Ez az eredmény a 2006-os évhez (238,5 millió euró) képest határozott, 43%-os növekedést jelent.

Az UNIQA konszern (az alapokhoz kötött életbiztosítások megtakarításaival együtt) konszolidáltan számított díjbevétele - előzetes adatok alapján - a 2007-es üzleti évben kb. 5259 millió euróval 3,3%-os növekedést ért el. Az ausztriai vállalatok ehhez 3516 millió euróval járultak hozzá. A díjbevételek növekedése ezzel a 2,8%-kal, a várható piaci növekedés keretein belül volt.

A konszern kelet- és dél-európai vállalatai - részben a helyi Raiffeisen Bankokkal sikeresen kiépített "preferred partnership" rendszernek köszönhetően - a díjbevételek volumenét 25,6%-kal nagyjából 803 millió euróra növelték. Ebbe az értékbe nem számítjuk bele a romániai, ukrajnai és albániai vállalatok bevételét, amelyekben a csoport érdekelt. A növekedés így nem tartalmazza a felvásárlásokból adódó konszolidációs hatásokat.

Nyugat-Európában - kizárólag a lehetőségeket meghaladó egyszeri olaszországi 2006-os bevételek, valamint a 2007-ben összességében csökkenő olasz életbiztosítási piac hatására - a biztosítási díjak volumene 8,8%-kal 941 millió euróra csökkent. A nem életbiztosítási üzletágban a díjbevételeket 4,3%-kal növeltük Nyugat-Európában is. A külföldi üzletek volumene az előzetes adatok alapján 2007-ben a konszern díjbevételeinek ezzel több mint 33%-át érte el.
Kár- és Balesetbiztosítás

A kár- és balesetbiztosítás területén elért előzetesen elszámolt 2181 millió euró díjbevétel 7,1%-kal haladta meg az előző évi értéket. A kelet- és dél-európai térség itt is jelentős, 20,2%-os díjbevétel-növekedést produkált, és elérte az 513 millió eurót, ezzel meghaladva a piac és a versenytársak növekedési ütemét. Ausztriában ez az üzletág 2,7%-os növekedést ért el - a díjbevételek elérték az 1.267 millió eurót. A nyugat-európai piacokon - az értékesítési kapacitás bővítésére tett komoly erőfeszítéseink hatására - az általános piaci helyzetet is figyelembe véve igen kielégítő, 6,6%-os növekedéssel 401 millió euró díjbevételt tudtunk elérni. Olaszországban és Németországban az UNIQA vállalatok növekedése ezzel egyértelműen a piaci növekedési ráta felett volt. A kár- és balesetbiztosítási területen a nemzetközi üzletek ezzel a teljes díjbevétel 42%-át tették ki.

Életbiztosítás

Az életbiztosítási üzletágat 2007-ben a kelet- és dél-európai vállalatok rendkívül pozitív fejlődése jellemezte. Díjbevételüket 35,6%-kal 285 millió euróra növelték. Ausztriában a díjbevétel 3,1%-kal 1525 euróra emelkedett. Ezen belül aránytalanul nagy volt az alapokhoz kötött életbiztosítások 41%-os növekedése. Nyugat-Európában az életbiztosításból származó díjbevétel - az olasz piac visszafejlődésének hatására - 24%-kal 361 millió euróra csökkent. A nemzetközi vállalatok részesedése a konszern díjbevételéből ezzel már 30% körül volt. Az UNIQA csoport életbiztosítási üzletág elszámolt díjbevételének teljes növekedése 0,3% volt, és elérte a 2170 millió eurót.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Betegbiztosítás

A betegbiztosítás területén az UNIQA csoport előzetesen konszolidált díjbevételének volumene 2,0%-kal haladta meg az előző évi értéket, és elérte a 908 millió eurót. Ausztriában a díjbevétel 2,3-kal kb. 724 millió euróra emelkedett. A nemzetközi üzletekben is sikerült emelni az elszámolt díjbevételek értékét, ami így elérte a 184 millió eurót. Ezzel a betegbiztosítási üzletág díjbevételeinek 20%-a származik az Ausztrián kívüli piacokról.

A biztosítástechnikai fejlődést a 2007. év eleji viharkárok, valamint az újabb kártartalék-növelés ellenére tovább tudtuk javítani. A költségek a várakozások szerint alakultak. A kelet- és dél-európai piacok organikus növekedésébe tett fokozott befektetések hatására az UNIQA ebben a térségben a piaci növekedésnél jobban teljesített, és elérte a kár- és balesetbiztosítási területen kitűzött stratégiai célt, az 5%-os piaci részesedést.

Megerősíthetjük, hogy a 2007. év eredménye, amit eredetileg 270 millió euróra terveztünk és többször emeltünk, az előzetes adatok alapján 340 millió euró. A Felügyelő Bizottságnak és a Közgyűlésnek javasolni fogjuk az ennek megfelelő jelentős osztalékemelést.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 3. 17:26
Az EP május 3-án, a sajtószabadság világnapján hivatalosan közzétette a Daphne Caruana Galizia újság...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Holdblog  |  2024. május 3. 11:42
Évadzáró adásunkban mindenki szerepel, a kommentelők kifejezetten sokat. Elemezzük Észak-Koreát, a k...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm