Pénz az APEH-től - Már csak két heted van, hogy valóra váltsd!

Pénzcentrum
2007. december 13. 05:55

Az év utolsó hónapjában a karácsonyi ajándékvásárlás és a szilveszteri buli szervezése mellett, nem árt néhány percet szánni a pénzügyeinkre is. Decemberben van még időnk megtenni a szükséges "óvintézkedéseket", hogy optimalizáljuk az idei adónkat és már jövő év első hónapjaiban számlánkon tudhassuk az adó visszatérítést.

Decemberben rendszerint megnövekszik az egyszeri díjas életbiztosítások és az eseti befizetések száma. Ezen, az adószabályok tükrében, nem kell csodálkoznunk, hiszen ezek a konstrukciók remek eszközei lehetnek mind a vállalkozásoknak, mind pedig a magánszemélyeknek is egyaránt. Kiváltképpen akkor, ha tisztában vagyunk néhány kritériummal. Íme:

Adókedvezmény a legalább 10 éves tartamú, vagy egész életre szóló életbiztosítások esetén vehető igénybe, illetve nyugdíjbiztosításoknál tartamtól függetlenül is, amennyiben a lejárati szolgáltatást nyugdíj-kiegészítő járadék formájában veszi igénybe a biztosított. A személyi jövedelamadó-kedvezmény mértéke a befizetett biztosítási díj után 20% és az előző évben történt befizetéséhez képesti díjnövekmény 10%-a, összesen maximum 100 000 forint (a 100 000 forintos korlátot egyéb kedvezményekkel együtt kell figyelembe venni, úgymint: egyes társadalombiztosítási és magán-nyugdíjpénztári befizetések, tandíj, közcélú adományok).

Jelenleg azok vehetik ezt igénybe, akik 3,4 millió forintnál nem nagyobb bruttó éves jövedelemmel rendelkeznek. Akinek a jövedelme 3,4 millió forintnál több, de 3,9 millió forintnál kevesebb, az igénybe vehető adókedvezmény felső határa csökken a 3,4 millió forint feletti jövedelemrész 20%-ával.

Már januárba elkészíthetjük az szja-bevallásunkat, és mivel az APEH a bevallás beérkezésétől számítva 30 napon belül köteles a visszaigényelt összeget az adózó részére kifizetni, így az adóvisszatérítés valóban akár már februárban érvényesíthető.

Azonban az egyéni vállalkozóknak február 15.-ig, míg a magánszemélyeknek május 21.-ig kell legkésőbb benyújtaniuk a bevallásukat. Tehát legkésőbb június 30.-ig visszakaphatjuk a biztosításunk után járó adókedvezményünket.

Hogyan csináljuk?

Oly módon optimalizálhatjuk az életbiztosításunk alapján igénybe vehető adókedvezmény mértékét, hogy olyan befizetést eszközlünk a már meglévő biztosításunkhoz, mellyel igénybe tudjuk venni a maximális adókedvezményt. Ez a unit-linked biztosításoknál rendkívüli befizetések formájában valósulhat meg, amennyiben a már meglévő életbiztosítás tartama 10 évre szól.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Pl. egy ügyfél az életbiztosítására befizetett díjak alapján 70 ezer Ft adókedvezményt vehet igénybe (mondjuk úgy, hogy tavaly befizetett 312 500 Ft-ot, idén - figyelembe véve egy 8%-os indexálást - 337 500 Ft-ot, tehát ezek alapján igénybe vehet 337 500×20% + (337 500-312 500)×10% = 70 000 Ft-ot), akkor egy 300 000 forintos rendkívüli befizetéssel igénybe veheti a maximális 100 000 forint adókedvezményt (70 000 + 300 000×10% = 100 000).

10 éves tartamú biztosítást azonban nem csak az szja-kedvezmény miatt érdemes választani: a hatályos jogszabályok alapján a legalább 10 éves tartamú életbiztosítások lejárati szolgáltatása is mentes a 20%-os kamatadó alól akkor is, ha a szerződést 2006. szeptember 1. után kötötték.

Ne feledjük tehát, van még egy kevés időnk arra, hogy különböző befizetésekkel csökkentsük a befizetendő adónkat, illetve növeljük visszatérítés mértékét.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem