5 °C Budapest

Pénz az APEH-től - Már csak két heted van, hogy valóra váltsd!

Pénzcentrum
2007. december 13. 05:55

Az év utolsó hónapjában a karácsonyi ajándékvásárlás és a szilveszteri buli szervezése mellett, nem árt néhány percet szánni a pénzügyeinkre is. Decemberben van még időnk megtenni a szükséges "óvintézkedéseket", hogy optimalizáljuk az idei adónkat és már jövő év első hónapjaiban számlánkon tudhassuk az adó visszatérítést.

Decemberben rendszerint megnövekszik az egyszeri díjas életbiztosítások és az eseti befizetések száma. Ezen, az adószabályok tükrében, nem kell csodálkoznunk, hiszen ezek a konstrukciók remek eszközei lehetnek mind a vállalkozásoknak, mind pedig a magánszemélyeknek is egyaránt. Kiváltképpen akkor, ha tisztában vagyunk néhány kritériummal. Íme:

Adókedvezmény a legalább 10 éves tartamú, vagy egész életre szóló életbiztosítások esetén vehető igénybe, illetve nyugdíjbiztosításoknál tartamtól függetlenül is, amennyiben a lejárati szolgáltatást nyugdíj-kiegészítő járadék formájában veszi igénybe a biztosított. A személyi jövedelamadó-kedvezmény mértéke a befizetett biztosítási díj után 20% és az előző évben történt befizetéséhez képesti díjnövekmény 10%-a, összesen maximum 100 000 forint (a 100 000 forintos korlátot egyéb kedvezményekkel együtt kell figyelembe venni, úgymint: egyes társadalombiztosítási és magán-nyugdíjpénztári befizetések, tandíj, közcélú adományok).

Jelenleg azok vehetik ezt igénybe, akik 3,4 millió forintnál nem nagyobb bruttó éves jövedelemmel rendelkeznek. Akinek a jövedelme 3,4 millió forintnál több, de 3,9 millió forintnál kevesebb, az igénybe vehető adókedvezmény felső határa csökken a 3,4 millió forint feletti jövedelemrész 20%-ával.

Már januárba elkészíthetjük az szja-bevallásunkat, és mivel az APEH a bevallás beérkezésétől számítva 30 napon belül köteles a visszaigényelt összeget az adózó részére kifizetni, így az adóvisszatérítés valóban akár már februárban érvényesíthető.

Azonban az egyéni vállalkozóknak február 15.-ig, míg a magánszemélyeknek május 21.-ig kell legkésőbb benyújtaniuk a bevallásukat. Tehát legkésőbb június 30.-ig visszakaphatjuk a biztosításunk után járó adókedvezményünket.

Hogyan csináljuk?

Oly módon optimalizálhatjuk az életbiztosításunk alapján igénybe vehető adókedvezmény mértékét, hogy olyan befizetést eszközlünk a már meglévő biztosításunkhoz, mellyel igénybe tudjuk venni a maximális adókedvezményt. Ez a unit-linked biztosításoknál rendkívüli befizetések formájában valósulhat meg, amennyiben a már meglévő életbiztosítás tartama 10 évre szól.

Pl. egy ügyfél az életbiztosítására befizetett díjak alapján 70 ezer Ft adókedvezményt vehet igénybe (mondjuk úgy, hogy tavaly befizetett 312 500 Ft-ot, idén - figyelembe véve egy 8%-os indexálást - 337 500 Ft-ot, tehát ezek alapján igénybe vehet 337 500×20% + (337 500-312 500)×10% = 70 000 Ft-ot), akkor egy 300 000 forintos rendkívüli befizetéssel igénybe veheti a maximális 100 000 forint adókedvezményt (70 000 + 300 000×10% = 100 000).

10 éves tartamú biztosítást azonban nem csak az szja-kedvezmény miatt érdemes választani: a hatályos jogszabályok alapján a legalább 10 éves tartamú életbiztosítások lejárati szolgáltatása is mentes a 20%-os kamatadó alól akkor is, ha a szerződést 2006. szeptember 1. után kötötték.

Ne feledjük tehát, van még egy kevés időnk arra, hogy különböző befizetésekkel csökkentsük a befizetendő adónkat, illetve növeljük visszatérítés mértékét.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 5. 05:59
Full disclosure: nem vagyok nagy kedvelője a városunk járdáit teleszemetelő bérelhető elektromos rol...
MEDIA1  |  2022. december 5. 01:59
Tragikus hirtelenséggel érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?