12 °C Budapest

Pénz az APEH-től - Már csak két heted van, hogy valóra váltsd!

Pénzcentrum
2007. december 13. 05:55

Az év utolsó hónapjában a karácsonyi ajándékvásárlás és a szilveszteri buli szervezése mellett, nem árt néhány percet szánni a pénzügyeinkre is. Decemberben van még időnk megtenni a szükséges "óvintézkedéseket", hogy optimalizáljuk az idei adónkat és már jövő év első hónapjaiban számlánkon tudhassuk az adó visszatérítést.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Decemberben rendszerint megnövekszik az egyszeri díjas életbiztosítások és az eseti befizetések száma. Ezen, az adószabályok tükrében, nem kell csodálkoznunk, hiszen ezek a konstrukciók remek eszközei lehetnek mind a vállalkozásoknak, mind pedig a magánszemélyeknek is egyaránt. Kiváltképpen akkor, ha tisztában vagyunk néhány kritériummal. Íme:

Adókedvezmény a legalább 10 éves tartamú, vagy egész életre szóló életbiztosítások esetén vehető igénybe, illetve nyugdíjbiztosításoknál tartamtól függetlenül is, amennyiben a lejárati szolgáltatást nyugdíj-kiegészítő járadék formájában veszi igénybe a biztosított. A személyi jövedelamadó-kedvezmény mértéke a befizetett biztosítási díj után 20% és az előző évben történt befizetéséhez képesti díjnövekmény 10%-a, összesen maximum 100 000 forint (a 100 000 forintos korlátot egyéb kedvezményekkel együtt kell figyelembe venni, úgymint: egyes társadalombiztosítási és magán-nyugdíjpénztári befizetések, tandíj, közcélú adományok).

Jelenleg azok vehetik ezt igénybe, akik 3,4 millió forintnál nem nagyobb bruttó éves jövedelemmel rendelkeznek. Akinek a jövedelme 3,4 millió forintnál több, de 3,9 millió forintnál kevesebb, az igénybe vehető adókedvezmény felső határa csökken a 3,4 millió forint feletti jövedelemrész 20%-ával.

Már januárba elkészíthetjük az szja-bevallásunkat, és mivel az APEH a bevallás beérkezésétől számítva 30 napon belül köteles a visszaigényelt összeget az adózó részére kifizetni, így az adóvisszatérítés valóban akár már februárban érvényesíthető.

Azonban az egyéni vállalkozóknak február 15.-ig, míg a magánszemélyeknek május 21.-ig kell legkésőbb benyújtaniuk a bevallásukat. Tehát legkésőbb június 30.-ig visszakaphatjuk a biztosításunk után járó adókedvezményünket.

Hogyan csináljuk?

Oly módon optimalizálhatjuk az életbiztosításunk alapján igénybe vehető adókedvezmény mértékét, hogy olyan befizetést eszközlünk a már meglévő biztosításunkhoz, mellyel igénybe tudjuk venni a maximális adókedvezményt. Ez a unit-linked biztosításoknál rendkívüli befizetések formájában valósulhat meg, amennyiben a már meglévő életbiztosítás tartama 10 évre szól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Pl. egy ügyfél az életbiztosítására befizetett díjak alapján 70 ezer Ft adókedvezményt vehet igénybe (mondjuk úgy, hogy tavaly befizetett 312 500 Ft-ot, idén - figyelembe véve egy 8%-os indexálást - 337 500 Ft-ot, tehát ezek alapján igénybe vehet 337 500×20% + (337 500-312 500)×10% = 70 000 Ft-ot), akkor egy 300 000 forintos rendkívüli befizetéssel igénybe veheti a maximális 100 000 forint adókedvezményt (70 000 + 300 000×10% = 100 000).

10 éves tartamú biztosítást azonban nem csak az szja-kedvezmény miatt érdemes választani: a hatályos jogszabályok alapján a legalább 10 éves tartamú életbiztosítások lejárati szolgáltatása is mentes a 20%-os kamatadó alól akkor is, ha a szerződést 2006. szeptember 1. után kötötték.

Ne feledjük tehát, van még egy kevés időnk arra, hogy különböző befizetésekkel csökkentsük a befizetendő adónkat, illetve növeljük visszatérítés mértékét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?