13 °C Budapest

Mire kell figyelni a kötelező-váltásnál?

Pénzcentrum
2007. november 27. 15:50

A hazai biztosítók október 30-án tették közzé a kötelező gépjármű felelősségbiztosítások (kgfb) 2008. évi díjait. Az üzembentartóknak módjuk volt a piaci és a kárrendezési tapasztalatok értékelésére, valamint az ajánlatok összehasonlítására, illetőleg a döntéseik meghozatalára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Akik a biztosítóváltás mellett döntöttek, feltétlenül ügyeljenek arra, hogy a felmondott biztosításukat új szerződéssel pótolják, de olyan módon, hogy azok 2008. január 1. napjának 00 órájától hatályba is lépjenek.

Az autósok tapasztalhatták, hogy a biztosítók díjajánlatai és szolgáltatásai - a piaci verseny okán - jelentősen eltérnek egymástól, de eltérő a biztosítók szerződéskötési gyakorlata is. A biztosítási szerződés hatálybalépéséhez - vagyis a biztosító kockázatviselésének megkezdéséhez - a szerződés létrejöttén túl az első díj befizetése is szükséges. A hazai biztosítók túlnyomó többsége ezt az első díj azonnali, készpénzben történő átvételével, vagy az un. díjhalasztás intézményével oldja meg. Ilyen esetben a biztosító kockázatviselése a szerződés megkötésével meg is kezdődik.

A biztosítók egy része a fenti megoldást nem minden esetben alkalmazza, és az első díj befizetéséhez is csekket (készpénzátutalási megbízást) bocsájt a szerződő rendelkezésére. A csekk befizetésig a biztosító kockázatviselése nem kezdődik el, és ezen időtartam alatt az üzembentartó biztosítatlan marad. A biztosítatlanság ideje alatt okozott esetleges károkat a Mabisz - mint a Kártalanítási Számla kezelője - a jogszabály alapján a szerződőtől visszaköveteli.

A Mabisz nyomatékosan felhívja az üzembentartók figyelmét, hogy a szerződéskötés során a fentieket is fokozottan ellenőrizzék, és ragaszkodjanak az írásban rögzített ügyfél-tájékoztatáshoz.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Megfontolt döntést és balesetmentes autózást kíván:a Magyar Biztosítók Szövetsége

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?