4 °C Budapest

"Innováció és értékesítés - Kihívások a biztosítási szektorban"

Pénzcentrum
2007. október 10. 14:30

A Portfolio.hu és a Pénzcentrum.hu által szervezett biztosítási konferencián többek között olyan kérdések kerültek terítékre, mint a szektor hazai és nemzetközi megítélése, az alternatív értékesítési csatornák szerepe, a biztosítókat és közvetítőket egyaránt érintő képzési változások, valamint a termékinnovációk és marketingstratégiák fejlődési lehetőségei.

Bartók János, az AVIVA elnök-vezérigazgatója a konferencia megnyitásakor kiemelte a szektor, illetve a szakma hazai összefogásának jelentőségét. Rávilágított az innováció és az alternatív értékesítési csatornák jelentőségére, valamint kitért az oktatás körül kialakult helyzetre is.

Erdős Mihály, a PSZÁF főigazgató-helyettese az európai biztosítási szektor gazdasági súlyára utalva elmondta: "Az Unióban jelenleg több mint 5000 biztosító működik, amelyek együttesen 1 millió embert alkalmaznak, és díjbevételük meghaladja az 1 trillió eurót. Az e cégek által kezelt vagyon 6,4 trillió euró, amely a 2005-ös GDP 50%-a."

A bankbiztosításokról tartott előadásában Anspach Krisztina, a BNP Paribas közép- és kelet-európai értékesítési igazgatója kitért a lehetséges értékesítési modellekre, illetve a várható fejlődési irányokra. A Londonból érkezett előadó a strukturált termékek jelentősége és fokozatos térnyerése mellett, a bankok és biztosítók közötti együttműködési lehetőségeket emelte ki. "Miközben a banki és biztosítási termékek egyre inkább közelítenek egymáshoz - sokszor az értékesítési csatornák is megegyeznek -, fontosnak tartjuk azt is, hogy ezek a termékek jól megkülönböztethetők is legyenek. Olyan kombinációkat keresünk, ahol 1+1 több mint 2. Egyre népszerűbb például az egy termékbe történő egyesítés, mint a jelzáloghitel és a unit linked életbiztosítás 100%-os tőkevédelemmel. Ebben az esetben az ügyfél 10 vagy 15 éven keresztül rendszeres díjat fizet az életbiztosítási termékbe, miközben az indulástól lejáratig befizetett névleges érték teljes összegére részvénybefektetéssel rendelkezik. Emellett a termék segítségével a jelzáloghitelt is visszafizeti. Az összes befizetett díj lejáratkor garantált, sőt a befektető már az indulástól számított és a teljes időtartam alatt befizetett összes díjra vetített mögöttes részvénybefektetések teljesítményét is megkapja. "

A konferencia egyik sarokpontja volt az oktatás kérdése, melyben minden érintett képviseltette magát, így a PM, a PSZÁF, a MABISZ, az FBAMSZ, a MABIASZ, valamint a BOI is. A panelbeszélgetés célja a jelenlegi helyzet tisztázása és a jövőbeni változások feltárása volt.

A hazai biztosítótársaságok fogyasztók általi megítéléséről Dr. Kótiné Somfai Ágnes, az ING Biztosító ügyvezető igazgatója elmondta: "Az ügyfelek életbiztosításokra vonatkozó megítélése az elmúlt 10 évben sokat javult, kutatásaink alapján kiderült, hogy igényesebbek, szofisztikáltabbak, jobban ismerik saját életbiztosítási portfóliójukat. Az ügyfeleknek mára nagyon sok termék között kell eligazodniuk, hiszen a nagyobb biztosítótársaságok ma már nem "csak" biztosításokat, hanem hiteleket, banki termékeket is értékesítenek, ennek következtében pedig nehezebb megtalálniuk a számukra legmegfelelőbb terméket, szolgáltatást. Ehhez szükség van egy jól képzett, szakmai tudása legjavát nyújtani képes szerződött partneri hálózatra, akik képesek felmérni az ügyfelek igényeit, és a számukra legmegfelelőbb, legjobb termék, szolgáltatás kiválasztásában is tudnak segíteni. E cél eléréséhez az ING saját értékesítési hálózatának megad minden eszközt. A transzparencia megvalósulása szintén kulcsfontosságú a hazai biztosítási piac ügyfél megítélésének javításában. Az ING júliusban bevezetett €uro Perspektíva pénzügyi konstrukciójában már teljes átláthatóságot biztosít az ügyfelek részére mind költség, mind befektetési oldalról."

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 10. 06:27
Ilyen jó éve az értékalapú részvényeknek a növekedési részvényekhez képest utoljára 2000-ben volt, a...
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?