Már tegnap is késő lett volna... Gondolkozzon hosszú távon!

Pénzcentrum
2007. június 6. 11:49

Közel 20 év telt el a rendszerváltás óta. A magyarok gondolkodási módja a nyugdíjra történő felkészülésre pénzügyi oldalon azonban csak lassan változik. Bár már a kereskedelmi-bulvár média is jelentős teret szentel a hazai nyugdíjrendszer problémáinak, mind a mai napig ordító különbség mutatkozik a nyugati és a magyar szemlélet között. Hazánk polgárai továbbra is elsősorban a rövid távú problémákra fókuszálnak és a viszonylag széles szolgáltatói kínálat ellenére is csak csekély mértékben élnek a hosszú távú, adókedvezményeket biztosító, befektetés struktúra vonatkozásában jól menedzselhető termékekkel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Tudta Ön, hogy havi 34,000 Ft-os megtakarítással 22 év alatt akár 24 millió Ft-os megtakarítást is felhalmozhat, mely akár havi 150 ezer Ft-os nyugdíj kiegészítést is eredményezhet?

Kezdjünk néhány megdöbbentő ténnyel, mely a felfogásbeli különbséget egy magyar és egy amerikai állampolgár nyugdíjra való felkészülésében jól szemléltet. Egy első negyedévben elvégzett felmérés (National Retirement Survey) szerint az amerikai lakosság 74%-a úgy gondolja, hogy már 30 éves (!) kor alatt el kell kezdeni a pénzügyi felkészülést az öregkorra. Természetesen a "kellene" az USA-ban sem párosul 100%-ban tényleges cselekvésben; a lakosság 56% kezdte meg a tényleges pénzügyi felkészülést a nyugdíjas évekre 39 éves korig bezáróan.

A megtakarításokat azonban nem csak megkezdeni, de kezelni is kell. Felmérésekből ismert az a tény, hogy hazánkban az átlagember évente 2 órát foglalkozik pénzügyeivel, megtakarításaival. Ezzel szemben az USA-ban legalább havonta egyszer foglalkozik a megtakarításaival az emberek 32%-a. 53% ugyanezt legalább pár havonta egyszer megteszi. Azok aránya, akik egyáltalán nem foglakoznak időskori megtakarításuk pénzügyeivel mindössze 23%.

A képlet tehát adott. Szemben állunk egy számtalan kihívással és gyenge ponttal rendelkező magyar nyugdíjrendszerrel. A meglévő állami adottságok mellett, ha valaki nem kezdi meg a nyugdíjra való felkészülést és csak a kötelező befizetésekből származó nyugdíjra alapozza időskori éveit, annak a havi jövedelmi szintje 50%-65%-kal is visszaeshet az utolsó aktív évben elért havi jövedelemhez képest.

Milyen lehetőségei vannak a megtakarítások elindításához?

Amennyiben nem tekinti magát valaki befektetési szakértőnek és nem kívánja napi szinten követni a befektetései alakulását, annak elsősorban biztosításhoz kötött befektetési forma (szakzsargonban unit-linked) javasolható. Ezen termékek minimum 10 éves futamidő esetén kamatadó mentessé teszik a befektetésen realizált hozamot és éves szinten akár 100 ezer Ft adókedvezményt is eredményezhet (a befizetett összeg 20%-a, de maximum 100 ezer Ft). Jelen konstrukciók előnyei közé tartozik, hogy valós kockázati biztosítási elemeket is tartalmaznak (így kritikus betegségekre, rokkantság esetére anyagi támaszt nyújthatnak).

Ezen befektetések lehetnek egyszeri vagy folyamatos befizetéssel rendelkezők. Szinte minden konstrukcióban alkalmazható egyszeri befizetés, tehát ha nem is nyerünk a lottón, de pl. év végén váratlan bónuszt kapunk a munkahelyünkön és ennek egy részét hosszú távra félre tennénk, akkor a már meglévő szerződés keretein belül ez megtehető.

Ezen befektetési konstrukciókkal ma már a világ szinte bármely pontja és piaci szegmense elérhető; legyen szó kínai, brazil, nyugat-európai, vagy amerikai részvényekről, ingatlanról, vagy kötvényekről, esetleg nyersanyag befektetésekről. Saját kockázat vállalási képességének megfelelően mindenki meghatározhatja, hogy milyen típusú befektetéseket milyen arányban szeretne saját portfóliójában és ezen arányokon a jövőben is módosíthat.

Természetesen ezen biztosításhoz kötött befektetések komplexitása miatt az egyszerű befektetéseknél magasabb költségterheléssel rendelkeznek pl. a kockázati biztosítási elemek miatt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hová fordulhatunk további információért?

A közelmúltban indította el szolgáltatását az adott témában Magyarország legkiterjedtebb információ tartalommal rendelkező weboldalával a Portfolio Money (a Portfolio.hu Csoport tagja).

Néhány szolgáltatás a link weboldalról:

- végigszámolhatja, hogy jövőbeni terveihez (pl gyermekei támogatása, adott mértékű plusz nyugdíj a visszavonulást követően) milyen mértékű megtakarításra lesz szüksége

- kiszámolhatja, hogy az adott összeget milyen mértékű havi megtakarítással érheti el

- felmérheti saját kockázatvállaló hajlandóságát, ha bizonytalan abban, hogy a részvények, a kötvények, az ingatlanok milyen arányban nyújtják Önnek a legmegfelelőbb portfóliót

Kalkuláljon, informálódjon és hozza meg a helyes döntést hosszú távú megtakarításait illetően!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?