17 °C Budapest

Ezer milliárdos biztosítási bevétel - jogos az elégedetlenség?

Pénzcentrum
2007. február 23. 15:00

Nagy társadalmi vihart kavart a kanadai munkaügyi miniszter azon bejelentése, hogy a dolgozói biztosításokból befolyt összeg elérte az 51 milliárd kanadai dollárt, azaz a 8459 milliárd forintot.

A dolgozói biztosítást egy munkavállalókat terhelő havi járulék, amely a munkanélkülivé válásra, illetve hosszan tartó betegség miatti keresőképtelenség esetén nyújt fedezetet, az előzőleg megszerzett jövedelem egy meghatározott részét folyósítva a biztosítottnak.

A szövetségileg működtetett rendszer azonban egyes kritikusai szerint túlságosan lassú, és több olyan álláskeresési programot működtet, amelyek a gyakorlatban csupán mint "pénzelnyelő gépek" működnek különösebb társadalmi haszon nélkül.

A biztosítási díjakból származó jövedelmet, amely az elmúlt években jelentősen megemelkedett a kanadai kormány, miután szerződésben vállalt feladatait teljesítette, saját belátása szerint használja fel.

A legtöbb kritika ezen a területen éri a rendszert, a befizetők egy része ugyanis szeretné, ha a kormány a tőlük elvon összeget társadalmilag meghatározott célokra költeni olyanokra például mint a hajléktalanság felszámolása és a szegénységségben élő gyermekek életszínvonalának emelése.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?