7 °C Budapest

Túl magas a tarifa? - a csökkentés titka a dohány

Pénzcentrum
2007. január 31. 15:00

A dohányzásról való lemondás a majd 2400 forintos dobozonkénti ár akár 48 százalékos tarifacsökkenést jelenthet az életbiztosítási tarifákat illetően, derül ki az angol Sainsbury's Bank által készített felmérésből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az elmúlt három évben összesen 4,21 millió ember szokott le a dohányzásról a szigetországban, a tavalyi év "termése" 740 ezer fő, aki az idén nem dohányosként már igénybe veheti az alacsonyabb biztosítási díjat. Ahhoz ugyanis, hogy valaki biztosítók szemszögéből is nemdohányzóvá váljon, legalább 1 év dohánymentességre van szükség.

A legújabb felmérés tanúsága szerint, amely 8 tipikus dohányost vizsgált életkorok szerint, az átlagos megtakarítás a férfiak esetében 62,8 font (körülbelül 24 800 forint), míg a nők 47,28 fontnyi, azaz 18 675 forintnyi kedvezményben részesülhetnek évente.

Egy másik, a Yorkshire Bank által készített felmérésből kiderül, hogy egy átlagosan egy dobozt elszívó ügyfél a leszokással összesen 35 fontot takaríthat meg hetente, amely éves szinte eléri az 1 820 fontot, vagyis 718 900 forintot. Ez az összeg egy házaspár esetében megduplázódik, így körülbelül 1,5 millió forintot spórolhatnak azok, akik lemondanak a káros szenvedélyről.

Bár hazánkban a dohányárú jóval kedvezményesebben beszerezhető mint az Egyesült Királyságban, hiszen átlagosan "csupán" 530 forintért kell adnunk egy doboz cigarettáért, a megspórolható összeg itthon is hatszámjegyű. A biztosítási díj megállapításakor hazánkban is a tényezők között szerepel a dohányzás, a legfontosabb szerepe azonban a kornak, a nemnek és a lakóhelynek van. 


A tavalyi évben az angol kormány kitiltotta a dohányzást a nyilvános helyekről, melynek eredményeképpen várhatóan további 1,44 millió ember válik majd meg rossz szokásától.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.


 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06