9 °C Budapest

Kívánságműsor az egészségügyben

Pénzcentrum
2006. december 27. 08:30

Elkészült az a kívánságlista, amellyel az üzleti biztosítók csatába indulnak a több-biztosítós egészségügyi modell bevezetéséért - írja a Népszabadság.

Január 10-én tárgyalnak a több-biztosítós modellben érdekelt üzleti biztosítók képviselői arról a frissen elkészült tanulmányról, amely piacra lépésük optimális feltételeit taglalja. Ha a Magyar Biztosítók Szövetségéhez (MABISZ) tartozó szervezetek jóváhagyják e dokumentumot, megkezdik a felkészülést.

Noha politikai döntés még nincs a rendszer bevezetéséről, de a kormány az egészségügyi reformtörvényekkel már megkezdte a modell előkészítését. A MABISZ megbízott több egészségügyi piac- és rendszerelemzéssel foglalkozó céget: mérjék fel a lehetséges piacot, s elemezzék: milyen feltételek mellett érdemes szerepet vállalniuk a több-biztosítós rendszerben. A több száz oldalas tanulmány karácsony előtt készült el.

E szerint: túl sok politikai és pénzügyi kockázattal kell szembenézniük az üzleti biztosítóknak, ha a piacra lépés mellett döntenek. Ezért - a tanulmány szerint - csak akkor szabad ezt megtenniük, ha a politikusokkal előre meg lehet alkudni az új rendszert szabályozó törvényekről, valamint a kezdeti problémák orvoslását szolgáló további szabályozásról. Számos témakörben garanciákat kérnek. Ezek: a járulékbeszedés, a pénzügyi kockázatok közös viselése, az ellátási csomagok tartalma, a betegirányítás, a kórházaknak fizetendő díjtételek, az eszközök pótlásának finanszírozása, a profit kivétele, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár új működtetési feltételei. A garanciák - értelemszerűen - a biztosítók érdekeit szolgálnák. A tanulmány ugyanakkor nem terjed ki a betegek helyzetére.

A dokumentumban az is feketén-fehéren benne van, hogy megszűnik a teljes ellátáshoz való jog. A szolgáltatások a megvásárolt biztosítási csomagnál véget érnek. Aki annál többre szorul, annak többet kell majd érte fizetnie. Egyelőre számos ponton van érdekkülönbség az állam és a biztosítók érdekei között. Így például az ellátók tulajdonlása érdeke a biztosítónak, miközben az állam ezt tiltaná. A tanácsadók a kötelező járulékért járó csomagot akkorára szűkítenék, amennyire éppen futja a befizetésekből. Az állam viszont a jelenleg járó ellátásokból nem venne vissza.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Miközben az állam korlátozná az üzleti biztosítók működési költségeit is, a piacelemző tanulmány azt javasolja: a magánszervezetek ne engedjék korlátozni, hogy a bevételükből mekkora hányadot fordíthatnak szervezésre, marketingre vagy egyéb adminisztrációs költségre. A dokumentum szerint az állampolgárok évente egyszer - éppúgy, mint a kötelező gépkocsi-biztosítások esetében - biztosítót válthatnának. S ragaszkodniuk kellene ahhoz is, hogy - az intézmény komfortosságától, szakmai felkészültségétől függően - plusz-mínusz 15 százalékos díjkülönbséggel szerződhessenek az ellátókkal.

A biztosítók szigorú betegirányítással mérsékelnék saját költségeiket. Így például, ha valaki nem a biztosító által ajánlott szakorvost, intézményt venné igénybe, akkor a betegnek zsebből kell állnia a különbséget. A tanulmány a piacra lépés feltételeként fogalmazza meg a háziorvosokkal történő szerződés liberalizálását. Azaz csak azokkal a háziorvosokkal kötnének szerződést, akik elég költséghatékonyan gyógyítanak. A szerzők hasonló együttműködést tartanak kívánatosnak a szakorvosokkal is.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. február 26. 18:45
Bankkártya nélkül nem érdemes bankszámláról beszélni, ez szükséges a kártyás vásárlásokhoz, illetve...
MEDIA1  |  2024. február 26. 16:09
Varga Zs. András, a Kúria elnöke feloldotta a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóirat fe...
Holdblog  |  2024. február 26. 12:01
Az infláció jelentős aggodalom és vita tárgyát képezi mind közgazdasági, mind pénzügyi körökben (is)...
Buxelliott  |  2024. február 26. 08:41
Az elmúlt két évben óriási infláció volt Magyarországon. Sokan találkoztak azzal a helyzettel, hogy...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm