3 °C Budapest

Nincs kartell a biztosítók között

Pénzcentrum
2006. december 21. 15:57

Az Allianz Hungária, a Generali-Providencia Zrt., a MABISZ és a GÉMOSZ, valamint három alkuszcég ellen tavaly nyáron indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Generali a 2006. december 21-én nyilvános határozathirdetéssel zárult eljárás folyamán, jogi képviselőin keresztül, 120 oldalas beadványt fogalmazott meg a GVH előzetes álláspontjában megfogalmazott vádpontokra. A Generali mind jogilag, mind biztosítás-szakmai szempontból minden részletre kiterjedően cáfolta a Versenytanács előzetes álláspontjában felvetett vádjait.

A december 21-én kihirdetett határozat felmentette a biztosítót a horizontális kartellgyanú alól, tehát a Versenytanács megállapította, hogy a Generali más biztosítókkal nem egyeztetett, illetve nem hangolta össze magatartását a javítói óradíjak tekintetében. Ugyanakkor a Versenytanács hatásában versenykorlátozónak minősítette a Generali egyes megállapodásait.

"A Generali jogorvoslati lehetőséget fog igénybe venni, mivel a döntés jogalapját vitatjuk, a kiszabott bírságot megalapozatlannak ítéljük. - nyilatkozta dr. Fejes Gábor ügyvéd, a Generalit képviselő Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda képviselője.
"Meg vagyunk győződve arról, hogy a felhozott vádpontokban nem vétkes a biztosító. A Generali piaci magatartásának hatása nem volt és nem lehetett versenykorlátozó: ezt kizárja a társaság piaci pozíciója, nagysága és az általa megvalósított magatartások jellege. Ezt az is alátámasztja, hogy álláspontunk szerint a Generali szerződései a vertikális partnereivel a versenyjogi tilalmak alól jogszabályi felmentést adó un. csoportmentességi rendelet hatálya alá esnek. A Generali tevékenységét a vizsgált időszakban etikusan, a verseny szabadságának szellemében, minőségi szolgáltatási színvonala megtartásával, ügyfelei érdekében folytatta. A biztosító tehát bízik az erős érvanyagon nyugvó álláspontja meggyőző erejében, és a számára pozitív bírósági ítéletre számít."

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?