6 °C Budapest

Új alapokon az Allianz

Pénzcentrum
2006. december 11. 14:00

A Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézet és az Allianz Hungária Biztosító Zrt. - a témában először- konferenciát rendezett az új európai társasági formáról, a Societas Europaea-ról (Európai Részvénytársaság).

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Több évtizedes előkészületek után az Európai Unió 2001-ben alkotta meg az európai vállalat (európai részvénytársaság, Societas Europaea) jogszabályi alapjait. Ezek 2004. októberi hatályba lépését követően nyílt meg a lehetőség e vállalati kategória kialakítására és működésére; Európában a DJ EuroStoxx 50-en jegyzett nagyvállalatok közül elsőként az Allianz állt át erre a társasági formára 2006. októberében.

Az Allianz Hungária Biztosító Zrt. és az MTA Világgazdasági Kutatóintézet (MTA VKI) közös konferenciája az új típusú vállalat lehetőségeit, gazdasági és jogi sajátosságait, valamint - elsősorban az Allianz SE - eddigi tapasztalatait tekintette át. A témában először szólaltak meg az SE-vel foglalkozó kutatók, illetve az Allianz részéről a témáért felelős szakember.

Az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének kutatásaiból kiderül, hogy a társasági- és adójogi előírások sokfélesége, valamint a nemzethatárok miatt a vállalatokra minden nemzetközi mozgás jelentős adminisztrációs és jogi terheket ró, és ezek természetesen jelentős költségekkel is járnak. Nem csak a beruházás, helyváltoztatás, de a nemzetközi hálózatok puszta működtetése is megsokszorozza a feladatokat és a költségeket. Dr. Inotai András, a VKI igazgatója szerint ezeket csökkenti, ha a hálózat valamennyi egységére azonos jogszabályok vonatkoznak, illetve, ha nemzetközi tőkemozgás esetén nem szükséges az érintett vállalatokat felszámolni, újraalapítani. Ilyen módon a Societas Europaea, az európai vállalati forma hatékonyan támogatja az Európai Unión belüli tőkemozgást. Jelenleg mintegy 30 vállalat működik ebben a társasági formában, zömmel kisebb cégek és jelentős mértékben kisebb EU-tagállamokból.

Az Allianz AG-nak az Európai Részvénytársasági (SE) formára történő átállása egyszerűsítette és fókuszálta az Allianz Csoport vállalati struktúráit. Ezáltal a vállalatirányítás is új európai alapokra helyeződött át. Míg a kétszintű vállalatirányítási rendszer (egy igazgatóság és egy felügyelőbizottság) megmaradt az új SE struktúrában is, a felügyelőbizottság tagjainak számát 20-ról 12-re csökkentette egy rendkívüli részvényesi gyűlés döntése. Az együttdöntési metódust szintén továbbviszik az új keretek között, a részvényesek és az alkalmazottak képviselőinek egyenlő számával a felügyelőbizottságban. Így, az Allianz történetében először, a vállalat különböző európai országokból származó alkalmazottainak is van képviselete a felügyelőbizottságban.

A Societas Europaea megalakítása történelmi lépés nemcsak a világcég, de Európa életében is. Az európai részvénytársaság jövőjének megítélése a kevés tapasztalat alapján ma még nem lehetséges. A mellette szóló legfontosabb érvek közé sorolható a kiválasztott európai vállalatok gyorsabb és kevésbé költséges felvásárlása, a kezdettől fogva több országra kiterjedő gazdasági tevékenység folytatása, kisebb nemzeti vállalatok esetében az európai imázs megszerzése, az EU-n belüli telephely-választás nagyfokú rugalmassága és a felvásárlások nemzeti helyett európai jellege.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?