Új alapokon az Allianz

Pénzcentrum
2006. december 11. 14:00

A Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézet és az Allianz Hungária Biztosító Zrt. - a témában először- konferenciát rendezett az új európai társasági formáról, a Societas Europaea-ról (Európai Részvénytársaság).

Több évtizedes előkészületek után az Európai Unió 2001-ben alkotta meg az európai vállalat (európai részvénytársaság, Societas Europaea) jogszabályi alapjait. Ezek 2004. októberi hatályba lépését követően nyílt meg a lehetőség e vállalati kategória kialakítására és működésére; Európában a DJ EuroStoxx 50-en jegyzett nagyvállalatok közül elsőként az Allianz állt át erre a társasági formára 2006. októberében.

Az Allianz Hungária Biztosító Zrt. és az MTA Világgazdasági Kutatóintézet (MTA VKI) közös konferenciája az új típusú vállalat lehetőségeit, gazdasági és jogi sajátosságait, valamint - elsősorban az Allianz SE - eddigi tapasztalatait tekintette át. A témában először szólaltak meg az SE-vel foglalkozó kutatók, illetve az Allianz részéről a témáért felelős szakember.

Az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének kutatásaiból kiderül, hogy a társasági- és adójogi előírások sokfélesége, valamint a nemzethatárok miatt a vállalatokra minden nemzetközi mozgás jelentős adminisztrációs és jogi terheket ró, és ezek természetesen jelentős költségekkel is járnak. Nem csak a beruházás, helyváltoztatás, de a nemzetközi hálózatok puszta működtetése is megsokszorozza a feladatokat és a költségeket. Dr. Inotai András, a VKI igazgatója szerint ezeket csökkenti, ha a hálózat valamennyi egységére azonos jogszabályok vonatkoznak, illetve, ha nemzetközi tőkemozgás esetén nem szükséges az érintett vállalatokat felszámolni, újraalapítani. Ilyen módon a Societas Europaea, az európai vállalati forma hatékonyan támogatja az Európai Unión belüli tőkemozgást. Jelenleg mintegy 30 vállalat működik ebben a társasági formában, zömmel kisebb cégek és jelentős mértékben kisebb EU-tagállamokból.

Az Allianz AG-nak az Európai Részvénytársasági (SE) formára történő átállása egyszerűsítette és fókuszálta az Allianz Csoport vállalati struktúráit. Ezáltal a vállalatirányítás is új európai alapokra helyeződött át. Míg a kétszintű vállalatirányítási rendszer (egy igazgatóság és egy felügyelőbizottság) megmaradt az új SE struktúrában is, a felügyelőbizottság tagjainak számát 20-ról 12-re csökkentette egy rendkívüli részvényesi gyűlés döntése. Az együttdöntési metódust szintén továbbviszik az új keretek között, a részvényesek és az alkalmazottak képviselőinek egyenlő számával a felügyelőbizottságban. Így, az Allianz történetében először, a vállalat különböző európai országokból származó alkalmazottainak is van képviselete a felügyelőbizottságban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Societas Europaea megalakítása történelmi lépés nemcsak a világcég, de Európa életében is. Az európai részvénytársaság jövőjének megítélése a kevés tapasztalat alapján ma még nem lehetséges. A mellette szóló legfontosabb érvek közé sorolható a kiválasztott európai vállalatok gyorsabb és kevésbé költséges felvásárlása, a kezdettől fogva több országra kiterjedő gazdasági tevékenység folytatása, kisebb nemzeti vállalatok esetében az európai imázs megszerzése, az EU-n belüli telephely-választás nagyfokú rugalmassága és a felvásárlások nemzeti helyett európai jellege.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 19. 20:39
A közelmúltban elhunyt Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező művészi öröksége előtt négy filmmel és...
Kiszámoló  |  2024. június 19. 09:29
Nézegettem az Auchan weboldalát és most vettem észre, hogy újra elérhetővé vált az Auchan mobilflott...
Holdblog  |  2024. június 19. 08:30
Tarolt a HOLD Alapkezelő a Privátbankár.hu Klasszis 2024 díjátadóján: három első hely, egy második é...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 18. 21:30
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 19. 21:09
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem