Egy biztosítás, amelyet még kevesen ismernek

Pénzcentrum
2006. november 28. 08:00

Jogvédelmi biztosítás. E kifejezés hallatán sokaknak nem rémlik, hogy találkoztak-e már effajta termékkel. Ez nem szokatlan, hiszen itthon még elégé ismeretlenek ezek a konstrukciók, míg Nyugat-Európában csaknem a lakosság fele rendelkezik ilyen fedezettel. Nézzük meg tehát miről is van szó!

A termékek alapvetően a jogviták az ügyvédi honoráriumok, illetékek és szakértői költségek fedezésére szolgálnak. Tehát a jogvédelmi biztosítás nem azt jelenti, hogy a kiszabott büntetés, illetve szabálysértési bírság összegét megtérítik a biztosítók.

A konstrukció megvásárlásával, az ügyfelek, hosszú távon lényegesen olcsóbb szolgáltatást kapnak, mint ha minden alkalommal esetenként kellene ügyvédet fogadniuk.

Érdemben egy biztosító van jelen a piacon, aki jogvédelem-biztosításokra szakosodott, ez a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. Igaz néhány nagyobb biztosító már megjelent a jogvédelmi biztosítási piacon is, azonban a piac alacsony telítettsége miatt konkurenciaharc még nem érződik Ez nagyrészt köszönhető annak, hogy a társaságok főleg egyéb termékeik kiegészítőjeként árulják jogvédelmi termékeiket.

Ki mit kínál?

A Generali-Providencia gépjárművek, családok és lakóközösségek jogvédelem-biztosításával foglalkozik. A társaság konstrukciói kártérítési, szerződéses és büntető/szabálysértési jogvédelmet tartalmaznak, a családi jogvédelem-biztosításban a munkaügyi, a lakóközösségek jogvédelem-biztosításában pedig az említetteken túl a társasház működésével, üzemeltetésével kapcsolatos jogvédelem is beletartozik.

A gépjármű-biztosítások terén az Allianz Hungáriánál kiegészítő módozatként - a már meglévő casco vagy gépjármű felelősségbiztosítás mellé - az HB EURO kár-és jogvédelem biztosítás köthető meg, amely kártérítési szolgáltatást nyújt a gépkocsival külföldön vétlenül kárt szenvedett biztosítottaknak (károsultnak). Ha a biztosított vétlensége nem bizonyított, ilyen esetekben a biztosítás alapján a társaság segítséget nyújt a károsult igényének érvényesítésében, illetve ennek költségviselésével. A termék iránt leginkább a nagy flottával rendelkező, fuvarozást végző cégek mutattak érdeklődést.

Emellett - kiegészítő részelemként - az Allianz Hungária utasbiztosításai is tartalmaznak jogvédelmi szolgáltatást, amelyek ugyancsak a külföldön - gépjárművezetés közbeni magatartásokhoz kapcsolódóan indított büntető és szabálysértési eljárások esetén nyújt - meghatározott körben - segítséget a biztosított részére.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Allianz Hungária lakossági-vagyon ágazatának külön jogvédelmi terméke nincs, viszont a jogvédelem-biztosítás egy eleme megtalálható a társaság lakás- és lakóközösség-biztosítási termékeiben (a felelősségbiztosítás részeként), mivel a feltételek szerint felelősségi károk esetében a biztosító jogosult a biztosított peren kívüli és perbeli képviseletére. Ez esetben a képviselettel kapcsolatosan felmerülő költségek is a biztosítót terhelik.

A biztosító gépjármű-jogvédelmi biztosítása néhány ország kivételével Európára terjed ki

Önálló formában az UNION nem kínál jogvédelmi biztosítást. Kizárólag az utasbiztosítási termékük keretén belül nyújtanak jogvédelmi biztosítást. Az UNION-Retúr utasbiztosítás 3 csomagból áll, és mindhárom csomag tartalmazza a jogvédelmi biztosítás 2 fedezetét. Az egyik az óvadék jellegű költségek fedezése, a másik az ügyvédi és szakértői költségek fedezése. A

Ki mennyit fizet?

A D. A. S. a közlekedési jogvédelemnél 2,4 millió forintig téríti a költségeket, családinál 2,4, 3,7, illetve 5 millió forint lehet az összeghatár. A Generalinál a gépjárműves és a családi jogvédelem esetén 300 ezer, a lakóközösségek jogvédelem-biztosításánál 500 ezer-1,5 millió forint. Az Allianz Hungáriánál - az igényelt szolgáltatáscsomagtól (egy vagy két egység) függően - 500 ezer vagy egymillió forint a segítségnyújtási szolgáltatás összeghatára, ám a kártérítési szolgáltatást limit nélkül teljesítik. Az UNION a Bázis és Multi csomagban maximum 1-1 millió forintig térítik a felmerült költségeket, míg a Prémium csomagban maximum 2 millió Ft-ig.

PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2023. május 30. 17:59
Születésnapi gondolatok a magazin szerkesztőitől. Az elmúlt egy évben tíz írás készült, ebből hat a...
Holdblog  |  2023. május 30. 16:54
A vállalatoknak és az országoknak akkor sem szabad túlköltekezni, ha épp profitot termelnek hangzott...
MEDIA1  |  2023. május 30. 16:50
A Nemzeti Filmintézet (NFI) három alkalommal is visszautasította Buda Flóra Anna 27 című animációs f...
Kiszámoló  |  2023. május 30. 10:05
Hitelügyintézős Gáborunk ígéretéhez híven folytatja az előző írását, most a vállalkozói hitelek bírá...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?