30 °C Budapest

Egy biztosítás, amelyet még kevesen ismernek

Pénzcentrum
2006. november 28. 08:00

Jogvédelmi biztosítás. E kifejezés hallatán sokaknak nem rémlik, hogy találkoztak-e már effajta termékkel. Ez nem szokatlan, hiszen itthon még elégé ismeretlenek ezek a konstrukciók, míg Nyugat-Európában csaknem a lakosság fele rendelkezik ilyen fedezettel. Nézzük meg tehát miről is van szó!

A termékek alapvetően a jogviták az ügyvédi honoráriumok, illetékek és szakértői költségek fedezésére szolgálnak. Tehát a jogvédelmi biztosítás nem azt jelenti, hogy a kiszabott büntetés, illetve szabálysértési bírság összegét megtérítik a biztosítók.

A konstrukció megvásárlásával, az ügyfelek, hosszú távon lényegesen olcsóbb szolgáltatást kapnak, mint ha minden alkalommal esetenként kellene ügyvédet fogadniuk.

Érdemben egy biztosító van jelen a piacon, aki jogvédelem-biztosításokra szakosodott, ez a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. Igaz néhány nagyobb biztosító már megjelent a jogvédelmi biztosítási piacon is, azonban a piac alacsony telítettsége miatt konkurenciaharc még nem érződik Ez nagyrészt köszönhető annak, hogy a társaságok főleg egyéb termékeik kiegészítőjeként árulják jogvédelmi termékeiket.

Ki mit kínál?

A Generali-Providencia gépjárművek, családok és lakóközösségek jogvédelem-biztosításával foglalkozik. A társaság konstrukciói kártérítési, szerződéses és büntető/szabálysértési jogvédelmet tartalmaznak, a családi jogvédelem-biztosításban a munkaügyi, a lakóközösségek jogvédelem-biztosításában pedig az említetteken túl a társasház működésével, üzemeltetésével kapcsolatos jogvédelem is beletartozik.

A gépjármű-biztosítások terén az Allianz Hungáriánál kiegészítő módozatként - a már meglévő casco vagy gépjármű felelősségbiztosítás mellé - az HB EURO kár-és jogvédelem biztosítás köthető meg, amely kártérítési szolgáltatást nyújt a gépkocsival külföldön vétlenül kárt szenvedett biztosítottaknak (károsultnak). Ha a biztosított vétlensége nem bizonyított, ilyen esetekben a biztosítás alapján a társaság segítséget nyújt a károsult igényének érvényesítésében, illetve ennek költségviselésével. A termék iránt leginkább a nagy flottával rendelkező, fuvarozást végző cégek mutattak érdeklődést.

Emellett - kiegészítő részelemként - az Allianz Hungária utasbiztosításai is tartalmaznak jogvédelmi szolgáltatást, amelyek ugyancsak a külföldön - gépjárművezetés közbeni magatartásokhoz kapcsolódóan indított büntető és szabálysértési eljárások esetén nyújt - meghatározott körben - segítséget a biztosított részére.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Allianz Hungária lakossági-vagyon ágazatának külön jogvédelmi terméke nincs, viszont a jogvédelem-biztosítás egy eleme megtalálható a társaság lakás- és lakóközösség-biztosítási termékeiben (a felelősségbiztosítás részeként), mivel a feltételek szerint felelősségi károk esetében a biztosító jogosult a biztosított peren kívüli és perbeli képviseletére. Ez esetben a képviselettel kapcsolatosan felmerülő költségek is a biztosítót terhelik.

A biztosító gépjármű-jogvédelmi biztosítása néhány ország kivételével Európára terjed ki

Önálló formában az UNION nem kínál jogvédelmi biztosítást. Kizárólag az utasbiztosítási termékük keretén belül nyújtanak jogvédelmi biztosítást. Az UNION-Retúr utasbiztosítás 3 csomagból áll, és mindhárom csomag tartalmazza a jogvédelmi biztosítás 2 fedezetét. Az egyik az óvadék jellegű költségek fedezése, a másik az ügyvédi és szakértői költségek fedezése. A

Ki mennyit fizet?

A D. A. S. a közlekedési jogvédelemnél 2,4 millió forintig téríti a költségeket, családinál 2,4, 3,7, illetve 5 millió forint lehet az összeghatár. A Generalinál a gépjárműves és a családi jogvédelem esetén 300 ezer, a lakóközösségek jogvédelem-biztosításánál 500 ezer-1,5 millió forint. Az Allianz Hungáriánál - az igényelt szolgáltatáscsomagtól (egy vagy két egység) függően - 500 ezer vagy egymillió forint a segítségnyújtási szolgáltatás összeghatára, ám a kártérítési szolgáltatást limit nélkül teljesítik. Az UNION a Bázis és Multi csomagban maximum 1-1 millió forintig térítik a felmerült költségeket, míg a Prémium csomagban maximum 2 millió Ft-ig.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 25. 11:54
A Tisza Párt alelnökének egyre többször van problémája a médiával, beleértve azokat a sajtótermékeke...
Holdblog  |  2024. június 25. 08:19
Miközben az egyes megtakarítások hozamára kivetett szociális hozzájárulási adó tavaly júliusi beveze...
Bankmonitor  |  2024. június 25. 07:26
2024. januárjától egyes esetekben nem szükséges ingatlanvásárláshoz legalább a vételár 20%-át biztos...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 24. 21:15
Márciusban módosítottam a rajzomon, aminek a lényege az volt, hogy egy ending diagonal jön lefelé 20...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm