2 °C Budapest

Belépne az MKB is a biztosítók közé

Pénzcentrum
2006. november 27. 10:30

Az MKB Bank biztosítótársaság létrehozását fontolgatja: az erről szóló stratégiai döntés néhány hónapon belül, várhatóan a jövő év közepéig megszületik - jelentette be Erdei Tamás elnök-vezérigazgató.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A bankvezér szerint erre azért van szükség, mert egyre több pénzügyi csoport komplex szolgáltatásokkal jelenik meg a piacon, és az MKB Bank eddigi partnere, az Allianz Biztosító saját bankot hozott létre.

Erdei Tamás arra számít, hogy a pénzügyi kockázatok jövőre növekednek, a hitelek visszafizetésénél problémák lehetnek, főként a fogyasztási és a személyi hitelek esetében. A középlejáratú lakáshitelek esetében nem tart ilyesmitől, tapasztalatai szerint az emberek mindent elkövetnek, hogy ezeket pontosan törlesszék.

A devizahiteleket Erdei továbbra sem tartja kockázatosabbnak a forinthiteleknél. A kockázat alapvetően attól függ, hogy az ügyfél hitelképes vagy nem - hangsúlyozta. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének álláspontja is az, hogy ezek a lakossági eladósodás szempontjából nem jelentenek külön kockázatot, nincs szükség speciális céltartalékra - mondta.

Erdei Tamás arról is beszélt, hogy az MKB Bank ugyan megkapta anyabankjától a felhatalmazást egy közép-európai bankcsoport létrehozására, egyelőre mégsem néz új befektetési célpontok után, hanem a már felvásárolt bolgár és román leánybankja (az Unionbank és a Romexterra) integrálására és fejlesztésére koncentrál. A megszerzett bankok piaci részesedése 1-1,5 százalék.

Az elnök-vezérigazgató a külföldi terjeszkedés szempontjából figyelemre méltó célpontnak tartja Szlovákiát, ám ott jelenleg nincs eladó bank, a fióknyitást pedig szerinte a devizák különbözősége nehezíti.

Erdei Tamás nem zárta ki teljesen az FHB Jelzálogbank privatizációs tenderén való indulást sem. Elméletileg minden érdekel bennünket - mondta. Hozzátette ugyanakkor: akkor kellett volna a tulajdonszerzésről dönteni, amikor az FHB indult, mert most már nagyon magas az árfolyam.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?