Zavargások: Fizetnek-e a biztosítók?

Pénzcentrum
2006. szeptember 19. 19:00

A tegnap esti, zavargások által keletkezett károk láttán sokakban felmerül a kérdés, hogy ki fogja azokat megtéríteni. Megkérdeztük néhány hazai biztosító társaság képviselőjét mi ilyenkor a teendő? És van-e esély arra, hogy a biztosítás fedezze a költségeket, vagy azok egy részét.

Általánosságban az európai biztosítási gyakorlatban elmondható, hogy a vagyonbiztosítási feltételek kizárási oknak tekintik a háborús és terrorcselekményeken túl a tömegmegmozdulás, tüntetés, felvonulás, zavargás során keletkezett károkat is, tehát ezek nem minősülnek biztosítási eseménynek.

A kizárások oka, hogy ezek a cselekmények a biztosítás hagyományos eszközeivel (kockázatok számítása, azok szétporlasztása) nem kezelhetők, nem előre látható eseménynek és a viszontbiztosítók sem vállalják be ezeket a rizikókat - mondták el a Generali szakemberei.

Mindazonáltal, a jelen helyzetben a biztosítók úgy is határozhatnak, hogy a tegnap a tüntetések nyomán keletkezett károkat rongálási kárnak tekintik, ezért méltányosságból a rögzített kizárási okra nem hivatkoznak.

Az Aegon esetében eddig mindössze egy ablakbetörés káresemény bejelentés érkezett (50 e Ft
értében) ami összefüggésbe hozható a tegnap esti eseményekkel. Míg az Allianzhoz nem érkezett bejelentés.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 22. szerda
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?