7 °C Budapest

Lebukott az összes biztosító: Botrány a Kötelező körül

Pénzcentrum
2006. augusztus 15. 09:15

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) lecsapott a biztosítókra. Nagyító alá vette az összes társaságot és "természetesen" mindenhol jogsértésre bukkant. A 12 biztosítóból 12-en buktak, így összesen 9,4 millió forint bírságot szabott ki a felügyelet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A vizsgálatok számos hiányosságot állapítottak meg az alkuszokkal kapcsolatban. Ha a biztosított 30 napot késik a kötelező felelősségbiztosítási díj fizetésével, akkor - a rendelet szerint - megszűnik a szerződése. Ugyanakkor a biztosítók rendre olyan szerződéseket kötöttek az alkuszokkal, hogy azok 45 napos eltéréssel fizethetik be a beszedett díjakat. Így a biztosító nem tudja megállapítani az ügyfél 30 napos késedelmét, és törölni sem tudja a szerződést.

Gyakori jogsértés volt, hogy a közvetítő rosszul számolta ki az ügyfél díját. A biztosító - észlelve ezt - korrigálta a tévedést, és a kötvényt már az új összeggel küldte ki, de az eltérésről nem értesítette a szerződőt. Jogszerűen a biztosítónak 15 nap alatt kell nyilatkoznia arról, hogy elfogadja-e az ügyfél ajánlatát, ez minden ilyen esetben sérült.

A kártörténeti igazolásokkal is sok gond volt. Az év végi tömeges biztosítóváltások miatt az ügyfeleknek 90 napon belül kell igazolniuk a meglévő bonus-malus besorolásukat. Amíg ez nem történik meg, addig a semleges A0 fokozat alapján fizetik a díjat, majd a 90 nap eredménytelen lejártával a legrosszabb malus fokozatba kerülnek. Ha a 90 napos határidőn belül vagy azon túl is igazolják a besorolásukat, akkor a díjat - visszamenőleg - a szerint kell megállapítani.

A múlt év végi átszerződések során sok biztosító még decemberben kiadta az - év utolsó napjára keltezett - igazolást, ami nem lehetett valós, hiszen az ügyfél az igazolás kiállítása és az évből hátralévő időben is okozhatott balesetet. Volt biztosító, amely az ügyfél nyilatkozata alapján végezte a besorolást, és a 90 napos határidő elmulasztása után sem sorolta be a legalacsonyabb malusz kategóriába.

A nyilvántartások is sok kívánnivalót hagytak maguk után. Például a 30 napos fizetési késedelem után csak jóval később törlik a szerződéseket a biztosítók. Arra is volt példa, hogy a felszólító levelet eleve 30 napon túl küldték ki az ügyfélnek, így a jog szerint megszűnt szerződés után kérték a díjat. Az év végi átszerződéseket még márciusban is regisztrálták a biztosítók, vagyis hónapokig tartott a feldolgozás.

Arra is találtak példát a PSZÁF ellenőrei, hogy ugyanazon autóra, ugyanazon biztosító két élő szerződést is nyilvántartott annak ellenére, hogy a szerződő azonos személy volt.

A súlyos illetve ismétlődő jogsértések szankcionálásaként fenti vizsgálatok eredményeként 9,4 millió Ft bírságot szabott ki a Felügyelet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?