Merre tart a hazai életbiztosítási piac?

Pénzcentrum
2005. szeptember 28. 12:24

A rendszerváltozás óta a pálya felfelé halad, ha nem is zökkenők nélkül. Ám ha összevetjük a hazai piac mai fejlettségét például az EU15-ökkel, még mindig nagy út áll előttünk mind az életbiztosítások darabszámában, mind a megvásárolt védelem mennyiségében. Közben pedig a közlekedéstől az életmód-betegségeken keresztül a klímaváltozás hatásaiig terjed a szaporodó kockázatok íve. Mindemellett a mai ügyfél sokszor nemcsak anyagi védelmet vár az életbiztosításától, hanem igazi befektetési teljesítményt is. S mindenekelőtt változó élethelyzeteihez, igényeihez elvárja a változtatás szabadságát

.

Vajon akad-e egyszerű és kis ráfordítást igénylő megoldás arra, hogy bárki védelmet szerezhessen szeretteinek a váratlanul bekövetkező súlyos bajok, akár tragikus események családot sújtó anyagi következményei ellen? A válasz igen, a megoldás neve kockázati életbiztosítás. A magyar családok védettsége azonban e téren is elmarad az uniós átlagtól, becslések szerint annak alig tizede.

Az Allianz Hungária az utóbbi két évben sokat tett azért, hogy legalább ez az alapszintű életbiztosítási védelem minél több ember számára rendelkezésre álljon. Több mint két millió ügyfelének tette lehetővé, hogy autó- és lakásbiztosítási szerződései mellé egyszerűen, gyorsan és rendkívül kedvező díjon köthessen kockázati életbiztosítást. Az ilyen szerződések száma mára meghaladja a kétszázezret, de az utasok miatt a ténylegesen védelemben részesülők ennél jelentősen többen vannak. A trend is egyértelmű, a növekedés üteme gyors.

A csoportos életbiztosítások piacán is élen jár az Allianz Hungária, ahol egyrészt a vállalatok, vállalkozások gondoskodnak általa munkavállalóik biztosítási védelméről, másrészt a banki ügyfelek jutnak így csoportos hitelfedezeti biztosításhoz. Ezeknél a biztosításoknál már nemcsak a családok védettebbek, hanem például a hitelező intézmények is, aminek természetesen kedvezőbb hitelfeltételekben kell tükröződnie.

A piaci igények másik végén vannak, szinte a kockázatiak ellenpólusát adják az úgynevezett egyszeri díjas termékek: míg az előbbiek lényege a váratlan kockázatokra való felkészülésben van, addig az egyszeri díjas életbiztosítások túlnyomórészt befektetésorientáltak. Ezeknek a konstrukcióknak elsősorban olyan piacokon van komoly jelentősége, mint amilyen Németország vagy Olaszország, ahol magas a lakossági megtakarítások aránya, és a családok sokasága jelentős pénzeszközöknek keres versenyképes befektetési lehetőséget. Magyarországra ma még köztudottan nem ez a jellemző. Ezért aztán az egyszeri díjas életbiztosításokat az ügyfelek sokszor szinte úgy használják, mint a bankbetéteket: beteszik és kiveszik őket, bár a termék sokkal hasznosabban működne a számukra hosszabb időszak alatt. Az Allianz Hungária nem tekinti stratégiai területnek az ilyen biztosítások értékesítését.

A hazai életbiztosítási piac fejlődése szempontjából viszont igazán ígéretes terület azoké a termékeké, amelyekben a kockázatok elleni biztosítási védelem és a befektetési célok összekapcsolódnak. E konstrukciók körében az a trend figyelhető meg, hogy egyre nagyobb választási, változtatási szabadságot élvez az ügyfél.

A választás igazi szabadságát kínálja az Allianz Életprogram. Keretében például már kétéves kortól a szerződésbe vonhatók a legkisebbek, így az egész családra kiterjeszthető élet- és balesetbiztosítási védelemből nem kell kihagyni az egészen kicsi gyerekeket sem. A választás-változtatás szabadságával nemcsak megkötésekor, hanem a szerződés egész tartama alatt folyamatosan élhet az ügyfél: nem kell még a biztosítási évfordulóra sem várnia, az igény felmerülésekor azonnal módosítható a szerződés is - a kockázati és a befektetési oldalon egyaránt. Megteheti ezt az interneten vagy a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül is, persze a biztonságnak mindenben eleget tévő regisztrációs rendszerben. S az Életprogram a gépjármű-biztosításokból ismert bónusz fogalmát is kiterjesztette: a hosszú távú megtakarítási célok megvalósításához évről évre növekvő pénzjóváírásokkal is hozzájárul az Allianz Hungária.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bő három hónap tapasztalatai alapján elmondható, hogy az ügyfelek pozitívan értékelik, ha valódi választási szabadságot kapnak. Az Allianz Életprogram értékesítése - az egyébként uborkaszezonnak számító nyári hónapokban - gyorsan felfutott, és ma már mintegy 3500 új szerződés keretében valósulnak meg az együttes védelmi és megtakarítási tervek.

Az Allianz Életprogram a befektetési oldalon meglepetéssel szolgált. Ügyfeleink döntései rácáfoltak arra az előzetes kutatási eredményre és egyben közhiedelemre, mely szerint az emberek jobban bíznak a nemzetközi, például euró alapú befektetésekben, és ezeknek nagyobb várható hozamokat is tulajdonítanak. A gyakorlat azt bizonyította, hogy amikor nemcsak tét nélküli véleményt kell mondaniuk, mint a kérdezőbiztosoknál, hanem alapos tájékozódás után élesben kell dönteniük saját pénzük sorsáról, akkor egyértelműen a ma valóban kedvezőbb hozamú hazai befektetéseket részesítik előnyben. A legnépszerűbbnek az Árfolyamgarantált Állampapír Alap bizonyult. Az Allianz népszerű alapjai banki összehasonlításban is rendkívül kedvezően teljesítettek.

Fontos az is, hogy mind a kockázati, mind a vegyes biztosításoknál az Allianz olyan üzletkötői javadalmazást vezetett be, amely az ügyfél hosszú távú elégedettségében teszi érdekeltté munkatársainkat. Az Életprogram esetében például egyetlen alap sem kedvezőbb vagy kedvezőtlenebb az üzletkötő, pénzügyi tanácsadó számára, az viszont meghatározó, hogy az ügyfél a szerződés teljes tartama alatt megmaradjon. A hosszú távú elégedettség és a változó élethelyzeteknek való megfelelés érdekében az Allianz Életprogram a díjfizetés szüneteltetését ugyanúgy nyújtja, mint a befizetés növelésének vagy a pénzek kivonásának lehetőségét.

Versenyképes hozamok, egyedülálló bónusz, igény szerinti védelem és szinte korlátlan változtatási szabadság a szerződés teljes tartama alatt, ezek azok a legfontosabb tulajdonságok, amelyek az életbiztosításban ma "a legfrissebb divatot diktálják". Csakhogy ez a divat kitart a következő évtizedekben is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 2. 19:40
A Media1 információi szerint a korábbi bejelentéssel szemben a Magyarországon a TV2-n több mint egy...
MNB Intézet  |  2023. február 2. 10:52
A demográfiai trendek lassan, de biztosan rendezik át a társadalmi, gazdasági viszonyokat. Mik leszn...
Holdblog  |  2023. február 2. 10:51
Ezt most csak úgy ideraknám, mély tisztelettel. És hálával. És köszönettel. A svéd modellnek. ...
Kiszámoló  |  2023. február 2. 10:27
Kijött egy új rendelet, ami a lakásbiztosításokat érinti, az ügyfelek számára kedvezően. Az első vál...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!