Több vidéki piac is újranyit: mostantól itt is vásárolhatsz

MTI
2020. április 3. 19:30

Újabb piacok nyitnak ki megfelelő óvintézkedések mellett vidéken, ahol az önkormányzatok gazdaságvédelmi intézkedésekkel igyekeznek segíteni a helyi termelőket és vállalkozásokat, valamint azokat, akik a koronavírus-járvány miatt elvesztették az állásukat.

Szombattól újra kinyit a hévízi és a keszthelyi piac, szigorú óvintézkedések mellett - közölte a két polgármester az önkormányzatok közösségi oldalán. A nyitvatartási időben - a jogszabályhoz igazodva - 9 és 12 óra között csak a 65 évnél idősebbek vásárolhatnak, az árusoknak is be kell tartaniuk egymástól a kétméteres távolságot, az árukat pedig nem lehet kézzel érinteni.

A Veszprém megyei Nemesvámoson helyi termelőknél vásárolnak az idősek segítői, akik korábban az önkormányzat alkalmazottjai voltak. Munkájukért megkapják eddigi fizetésüket és vásárlásaikkal hozzájárulnak a helyi gazdaság életben tartásához - közölte Sövényházi Balázs polgármester pénteken az MTI-vel. Elmondta, hogy öt területre osztották a települést, az öt segítő munkáját - összegyűjtve az idősektől érkező kéréseket - egy koordinátor irányítja. Az önkormányzat több mint 600 háztartásba juttatott el levelet, segítséget ajánlva a 60 év felettieknek. Továbbá folyamatosan készülnek a maszkok, mindemellett virágosításba kezdenek az önkormányzati alkalmazottak és az önkéntesek.

Szombathelyen akár százezer forinttal is segítheti az önkormányzat a koronavírus-járvány miatt állás nélkül maradókat - közölte a város polgármestere közösségi oldalán. Nemény András elmondta, hogy duplájára, 400 millió forintra emelték azt a keretet, amelyből segíteni tudnak. Egy új támogatási formát is bevezetnek, kifejezetten olyan helyi lakosok számára, akik a járvány miatt vesztették el az állásukat. Azoknak, akik nem most lettek munkanélküliek, de a megélhetésük veszélyben van, 42 500 forintról 57 ezer forintra emelték az elérhető támogatás összegét. Az állás megszűnése miatti támogatást péntektől lehet igényelni a polgármesteri hivatalnál.

Nagykanizsára péntek délután megérkezett az az ötvenezer egészségügyi maszk, amelyet egy helyi vállalkozás a kínai üzleti kapcsolatai révén ajánlott fel a város önkormányzatának. Balogh László polgármester azt is közölte közösségi oldalán, hogy a jövő héten minden helyi háztartásba postán juttatnak el ingyenesen két-két védőmaszkot.

Nyíregyházán az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. megkezdte a közterületen elhelyezett vegyes és szelektív hulladékgyűjtő edények külső felületének fertőtlenítését. Folyamatosan fertőtlenítik a játszótereket, a köztéri pihenőpadokat és a kondiparkokat is - közölte az önkormányzat pénteken az MTI-vel. Kitértek arra, hogy a vasútállomás és Sóstógyógyfürdő között közlekedő, a nyári szezonban népszerű 8-as autóbuszvonal járatai - a nyári menetrend ellenére - hétfőtől ritkábban fognak közlekedni.

A szekszárdi önkormányzat felméri azt, hogy hány fogyatékos ember szorulhat segítségre a veszélyhelyzet alatt - közölte a polgármesteri hivatal az MTI-vel. Ács Rezső polgármester elmondta, ha változik a fogyatékossággal élők helyzete, például gondozójuk kórházba kerül, a város ugyanazt a segítséget megadja nekik, mint az időseknek: étkezést biztosítanak, bevásárolnak, és kiváltják gyógyszereiket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szentesen hétfőtől ingyenessé tették a közösségi közlekedés használatát az egészségügyi dolgozók számára. Szabó Zoltán Ferenc polgármester közölte, a társasházakban a korábban bejelentett kötelező kéményellenőrzéseket az ügyfelek és a szakemberek védelme érdekében későbbre halasztották.

Zalaegerszegen péntekig már tízezer maszkot postázott ki az önkormányzat, további ötvenezret a következő két hétben, az ütemezett szállításhoz igazodva juttatnak el ingyenesen a helyi lakosoknak - közölte pénteken a polgármester. Balaicz Zoltán hozzátette: egy helyi vállalkozó kétezer, egy még meg sem nyílt új szálloda kínai tulajdonosa tízezer, a szakképzési centrum pedig két és fél ezer maszkot adományozott az önkormányzatnak. Arról is beszámolt, hogy az orvosi ügyeleti rendszer átszervezéséhez kapcsolódóan - a háziorvosok és házi gyermekorvosok munkájának és kitartásának elismeréseként - március 20-áig visszamenőleg húsz százalékkal emelték az ügyeleti óradíjakat.

A csopaki strandon szombattól határozatlan ideig tilos horgászni. A polgármester a veszélyhelyzetet figyelembe véve és köztisztasági szempontok alapján döntött erről. Ambrus Tibor közösségi oldalán azt írta: a lépésre egészségünk és a strand tisztasága érdekében volt szükség, és inkább nem közli azokat a fotókat, amelyek miatt bevezette a tiltást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm