2021. március 4. csütörtök Kázmér

Nagyon nem mindegy, milyen zene szól, amikor vásárolunk


Nagyon nem mindegy, milyen zene szól akkor, amikor vásárolunk: kevesen gondolnák, hogy az áruházi zenék kiválasztása komoly szakértelmet igénylő munka. Egészen más szól egy hipermarketben délelőtt, mint éjszaka, és az sem véletlen, hogy másodpercek alatt kifordulunk egy olyan ruhaboltból, ahol üvölt a lakossági techno. A Pénzcentrum mutatja az áruházi zenék titkait.

Olyan fontos, mint a berendezés

A berendezéshez, az eladók ruházatához hasonlóan egy áruház a zenével is kommunikál, építi (esetleg rombolja) a róla kialakított képet - mondta el a Pénzcentrumnak Sziklay-Pap Ferenc, a több száz áruházban zenét szolgáltató 3G Multimédia Kft ügyvezetője. A szakember szerint minden boltnak érdemes kialakítania saját (háttér)zenei koncepcióját: ehhez ez ugyanakkor nem konkrét dalokat, stílusokat érdemes meghatározni, sokkal inkább az adott napszakhoz kapcsolható vásárlási profilokat.

Egy hipermarketben például jellemzően más csoportok vásárolnak reggel, napközben, este és éjszaka, így más-más zene az, ami számukra érdekes lehet. Az áruházi zeneszolgáltatók a délutáni /koraesti csúcsban például gyorsabb zenékkel tudnak ösztönözni a hatékonyabb vásárlásra, ugyanakkor reggel és délelőtt az idősebb vásárlók vannak többségben, akik viszont nyugodtabb dallamokat részesítenek előnyben. Éjszaka pedig sok, buliba menő, vagy buliból érkező fiatal vásárol alkoholt, energiaitalt, vagy chipset - ilyenkor az ő zenei ízlésükhöz közel álló, gyorsabb tánczenék működhetnek.

Ha tehát valamelyik pláza ruházati üzletében elviselhetetlenül hangosnak érezzük a zenét, az egész egyszerűen azt jelenti, hogy rossz boltban járunk, nem mi vagyunk a célcsoport, hanem azok a fiatalok, akiknek a vásárlás során is a "bulizós" életérzést keresik.

Az ügyvezető szerint vannak olyan boltok, amelyek kimondottan kérik, hogy az éjszakai idősávban - hajnali 2-3 körül gyorsabb, progresszív elektronikus zenék szóljanak: ezzel ugyanis növelhető a polcfeltöltő dolgozók hatékonysága.

Persze a túlzásba vitt karácsonyi zenéket sokszor már a dolgozók sem bírják: a zeneszolgáltatók ezért is igyekeznek lebeszélni az üzletvezetőket arról, hogy túl korán, már november elejétől csak a Jingle Bells és a Last Christmas szóljon.

Érdekes, hogy milyen módon jut el a zene az adott boltba: van, ahol CD-lemezeket visznek az üzletbe, de a legmodernebb technológiák már természetesen online alapon működnek. A 3G Multimédia ügyvezetője szerint ezt a fejlettebb technológiát azért választja egyre több bolt, étterem, mert egy központi helyről vezérlik, azonnal bele tudnak nyúlni a zenei repertoárba, sőt, az aktuális információkat is rögtön kezelni tudják (például hogy egy adott időszakban kóstoltatás van az üzletben). És persze még mindig sok olyan bolttal találkozhatunk, ahol valamelyik kereskedelmi rádió szól.

Tényleg felpörgeti a vásárlást a gyorsabb zene

A zene rendkívüli mértékben tudja befolyásolni az embereket. Az a tény, hogy egy gyorsabb zene felpörgeti az embert. A zene általánosan tudja javítani egy bolt hangulatát, megfelelő zene mellett az ott töltött idő kellemesebbnek és rövidebbnek tűnik

 - tudtuk meg Kiss Lászlótól, a piac másik nagy szereplőjének számító Mood Media country managerétől.


A szakember elmondta, náluk az összes idei top nemzetközi sláger lejátszásra került valamelyik csatornában. A Happy náluk is meghatározó volt, de sokszor került a lejátszási listákba a Rather Be a Clean Bandit-tól. Most a Taylor Swift Shake it off-ja is sokszor hangzik el az üzletekben.


A magyar zenék aránya 5-10 százaléknál nem szokott magasabb lenni, azonban a várakozások szerint ez mindenképpen növekedni fog. A magyar dalok közül Ruzsa Magdi Szerelem című száma gyakran szólt az áruházakban.

Ha nem szól zene, az is baj

Két esetben csökken a vásárlás: ha egyáltalán nem szól zene az áruházban, és ha nagyon tolakodó vagy zavaró zene szól - tudtuk meg az IKEA Magyarországtól.

A lakberendezési láncnál a zenei repertoárt a szolgáltató mindig a a helyhez illő tartalommal hozza létre, az adott vásárló- és látogatói kör jellemzői szerint. A dalokat például bpm-mutatószám (azaz "gyorsaság") szerint is osztályozza, hogy a gyorsabb dalokkal energizáló hatást, lassabb dalokkal pedig kellemes atmoszférat teremthessenek. A háttérzene célja, hogy ne legyen zavaró, ugyanakkor élménnyé tegye a vásárlással töltött időt.

Az azonban az IKEA-nál nem fontos, hogy aktuális slágerek legyenek a repertoáron, a fő szempont, hogy a zene kellemes legyen, és hogy élvezetessé tegye a vásárlást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.04-03.10
Országos

Interspar

03.04-03.10
Országos

Spar, Interspar

Tavaszi készülődés
03.04-03.20
Országos

Lidl

03.04-03.10
Országos

Spar

03.04-03.10
Országos

Tesco

03.04-03.10
Országos

Auchan

03.04-03.10
Országos

Auchan

Húsvét
03.04-04.03
Budapest


HR Revolution 2021

Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?