2020. április 2. csütörtök Áron

Hivatalos: a nyugdíjasok kimaradnak első körben az azonnali átutalásból


Magyarországon várhatóan az átutalások 50 százaléka már azonnali utalással fog történni, amint elindul március másodikán az azonnali fizetési rendszer - mondta el Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója a jegybank február 25-i sajtótájékoztatóján. Ahol az is kiderült, hogy március másodikától biztosan nem lesz az azonnali fizetési rendszer részese a nyugdíjkifizetés, illetve a csoportos átutalással történő bérkifizetés sem.

Mint ismeretes, a tavalyi halasztás után 2020. március másodikán tényleg elindul Magyarországon az azonnali átutalás rendszere. Ennek pedig az lesz az eredménye, hogy 

márciustól az átutalások mindössze néhány másodperc alatt lebonyolódnak és egyszerűen, néhány gombnyomással, akár mobileszközről is elindíthatók lesznek.

Fontos tudni, hogy az eddigi tesztek szerint minden hazai bank részt tud venni az azonnali utalási rendszerben, ami nem csak 0-24 órában fog üzemelni, hanem hétvégén is. Érdemes azt is megjegyezni, az MNB-nek kendőzetlen célja az új rendszer bevesztésével, hogy az komolyan vehető versenytársa legyen a készpénzhasználatnak. Áttétesen pedig előmozdítsa a fogyasztóbarát számlák megjelenését, melyekben nem kerülne pénzbe az utalás (korlátlan mennyiségű).

Azt kell mondanom, hogy az azonnali fizetés bevezetése a hazai pénzügyi szektor történetének legnagyobb közös fejlesztésének eredménye 

- mondta el Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója, a jegybank február 25-ig sajtótájékoztatóján. A szakember beszámolt arról is, hogy

Európában és a világon is mi vagyunk az elsők, ahol kötelező alapon lesz azonnali fizetési rendszer.

Az új rendszert egyébként bárkinél működni fog, akinek van magyar számlája, forintot utal, 10 millió forint alatt. Az is nagy változás lesz, hogy a gyorsaság mellett az utalás lebonyolítása is egyszerűbb lesz, hiszen lehet majd e-mail cím vagy telefonszám megadásával is utalni, illetve fizetési kérelmet is lehet küldeni majd a legtöbb banknál. Ugyanakkor március másodikától, azaz az azonnali fizetés első szakaszában 

nem lesz a rendszer része a nyugdíjkifizetés, illetve a bérkifizetések sem.

A kincstári tranzakciók (küldési oldalról), illetve a csoportos utalás tehát még nem képzi részét az azonnali fizetésnek, de Bartha Lajos szerint a későbbiekben az MNB vizsgálni fogja azt, hogy ezeket is bevonják az azonnali fizetési rendszerbe. Azt azonban a kincstár küldési oldalról való kimarádásáról Varga Lóránt, az MNB főosztályvezetője elmondta, hogy

az átutalásos nyugdíjkifizetések rendszere stabil, és az éjszakai elszámolásos rendszer jól működik, ezek ráadásul nem időkritikus szolgáltatások.

A szakember hozzátette azt is, hogy a nyugdíjasoknak gyakorlatilag semmilyen előnnyel nem járna, ellenben a kincstár küldési oldalról való involválódása az azonnai fizetési rendszerbe, a rendszer szempontjából nagy kockázatot jelentene. Befogadói oldalról azonban a Kincstár is része lesz már márciustól az azonnali fizetési rendszernek, azaz ha valakinek befizetési kötelezettsége van, akkor azt akár hétvégén is elutalhatja, a pénz 5 másodpercen belül meg fog érkezni.

Biztonsági kérdések

Óriási változás lesz, hogy az azonnali fizetéses rendszerben másodlagos azonosítók is hozzárendelhetők lesznek a bankszámlákhoz. Ilyen lehet a tulajdonos telefonszáma, adószáma, illetve e-mail címe. Ezek mindegyikét hozzá lehet egyébként rendelni majd a számlákhoz. Igen, de mennyire biztonságosak ezek a rendszerek. Félre lehet-e ütni egy telefonszámot, esetleg a be nem jelentett számhordozások okozhatnak-e galibát? Röviden a válasz az, hogy igen. Ezekhez azonban nagyon sok, kis valószínűségű esemény sorozata szükséges. Sőt, elhangzott az is, hogy

nem lesz több "véletlen" visszaélés a másodlagos azonosítókkal, mint ma a sima bankszámlaszámokkal

- hívta fel a figyelmet a jegybank ügyvezető igazgatója.

Életszakaszok

Az MNB sajtótájékoztatóján elhangzott azt is, hogy a március másodiki indulás csupán az azonnali fizetés meghonosításának első szakasza. A második szakasz indulása szeptemberre várható, ahol integrálódik az azonnali fizetéses rendszerbe:

 • vállalati kötegelt átutalásokat;
 • rendszeres átutalások;
 • értéknapos átutalások.

Ezt követően 2-5 év múlva élesedhet az azonnali fizetéses rendszer harmadik szakasza, amikor olyan helyeken is megjelenhet a szolgáltatások, ahol korábban még nem. Ilyenek lehetnek például a szolgálatsok helyszíni kifzetése; autó vagy ingatlanvásárlás; időkritikus tranzakciók; vásárlás fizikai elfogadóhelyen.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

 • száraz köhögés
 • láz
 • gyengeség, fáradékonyság
 • légzési nehézségek
 • légszomj
 • hasmenés
 • torokfájás (ritkábban)
 • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Megszólalt a pesti elitgimnázium igazgatója: így megy náluk a digitális oktatás
Gadóné Kézdy Edit, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatónője adott interjút a Pénzcentrumnak.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

03.01-04.05
Országos

Interspar

02.26-04.03
Országos

  Ajánlatunk