34 °C Budapest
Senior woman and her husband choosing food at refrigerated section while shopping in supermarket.

Kőkemény árháború zajlik a magyar boltokban: itt a Lidl, Tesco, Spar csodafegyvere?

2023. február 14. 09:50

Sorra kezdték csökkenteni a vaj árát a hazai üzletláncok, egymásra licitálva. Azonban ez a lépés még csak a kezdet volt: elérték az árak a lélektani határt, muszáj lesz lejjebb vinni az árszintet. Nem ugyanazt a stratégiát követi azonban az Aldi vagy a Lidl, mint a Tesco és a Spar - írja a VG. Az árháború elkezdődött: különféle kedvezményekkel próbálják becsábítani a vásárlókat az üzletekbe. Az viszont kérdéses, milyen akciókra buknak igazán a vevők.

Először az Aldi jelentette be, hogy tartósan 20 százalékkal csökkenti a vaj árát, majd a CBA, a Lidl és a Penny és az Auchan is hasonló lépést tett. A lap piaci forrásai szerint azontban ez ügyes marketing, semmi több: nem ez fog véget vetni az inflációnak. Az viszont valószínű, hogy fontos mérföldkő a vajárak csökkentése. Az Aldi egy másfél-kétéves drágulási ciklust követően hirdetetett árcsökkenést: ezzel egy korszak lezárult a kiskereskedelemben és nyomás alá helyezte a versenytársait. A CBA, a Lidl és a Penny beleállt a vajháborúba, ugyanakkor a nagy áruházláncok, mint a Tesco vagy a SPAR, eddig kitértek. Ezek a boltok más úton járnak és más módon szállnak be az árversenybe.

A Tesco nem hisz az egyes termékek árának direkt lefaragásában, hanem az árgarancia stratégiáját alkalmazza. Ez azt jelenti, hogy üzleteinkben és online is árgarancia felirattal jelölik azokat a termékeket, amelyeknek az árát tartósan alacsonyan tartják. A - több száz - termék árát minden héten ellenőrzik és vállalják, hogy ha valahol a vásárló olcsóbban vásárolta meg a termékeket, akkor a különbözetet visszafizetik. Így a vevők helyett a boltlánc hasonlítja össze az árakat. Így bár a Tesco magától nem mérsékelné például a vaj árát, de leköveti az Aldi és a Lidl árcsökkentését. A Tescónál ott vannak még a ClubCard-kedvezmények és kedvezményes nyugdíjas-nap is.

A SPAR sem hisz a direkt árcsökkentésben: annak érdekében, hogy a vásárlók a lehető legkedvezőbb áron tudják lebonyolítani a bevásárlásaikat, létrehozták a SPAR akciótervet. Ebben megkülönböztetnek piros és sárga árcímkés termékeket: az előbbiek mindig jó árakat ígérnek, az utóbbiak pedig minden héten akár 1600 akciózott terméket jelölnek meg, amelyek csütörtöktől érhetők el az áruházakban. Ezenfelül hétvégi extra kedvezményeket is alkalmaznak, illetve a SuperShop-kártya-pontok levásárlása és beváltása is olcsóbb árakat eredményez.

A Lidl odaláncolta magát a termékek árlefaragásához, és az elmúlt másfél hónapban már 200 árucikket kínál olcsóbban. Ezt a Tescónak le kell követnie, ha komolyan veszi az általa alkalmazott árgaranciát. Egy biztos: a durvuló kiskereskedelmi verseny hosszú idő után valódi lehetőséget teremt arra, hogy végre a vásárló is jól járjon - írja a lap. Az biztos, megkezdődött az árcsökkenés időszaka. Hogy a boltok által alkalmazott stratégiák közül melyik az eredményesebb, az heteken belül kiderül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 16. kedd
Valter
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem