8 °C Budapest
spar

Léptek a hazai boltláncok: ez a válasza a Lidlnek, Tescónak, Sparnak az energiaválságra

2022. augusztus 19. 10:26

Különféle megoldásokkal álltak elő a boltláncok, bevásárló központok válaszul az elszálló energiaárakra. A Lidl Magyarország, az Allee Bevásárlóközpont, a Jysk, a Spar Magyarország, és a Tesco sem készül a nyitvatartási idő karcsúsítására - tudta meg az mfor.hu. A korábban megkezdett energetikai előrelátás most megtérülhet.

A Lidl Magyarország LED-világítást vezetett be, az áruházak intelligens épületfelügyeleti rendszere a legenergiahatékonyabb szellőzés- és világításvezérlést biztosítja. A bolti világítás jelentős része, valamint a parkolóvilágítás lekapcsol az utolsó vásárló távozása után, az utolsó dolgozó távozását követően pedig, az áruház beriasztásakor a maradék világítás is megszűnik - közölték. A reklámvilágítások csak nyitvatartási időben működnek, és a rendszer csak szükség esetén indítja be a szellőzőberendezéseket, melyek hőcserélőkön keresztül működnek. Ezeken túl egyes helyeken VRV hűtő- fűtőberendezéseket alkalmaznak, az üzletekben a kétlépcsős fotocellás bejárati és kijárati ajtók gondoskodnak az optimális hőmérsékletről, visszanyerik a hulladékhőt, ütemezik a mélyhűtők leolvasztását és jelenleg épp elektromos fogyasztás almérőket építtek ki- hogy a fogyasztás folyamatos ellenőrzésével a felesleges áramfogyasztást megakadályozzák.

A Spar Magyarország az új és a felújított üzletekben már a hűtőbútoroknál is csak LED-lámpákat és úgynevezett transzkritikus CO2 hűtéstechnikai rendszereket használ, a hűtőrendszerek hulladékhőjét használják fel a fűtéshez és a melegvíz előállításhoz, és földhőszivattyút alkalmaznak egyes helyeken. Szintén intelligens épületüzemeltetési szoftvert alkalmaznak, valamint az új energiahelyzet miatt az eddigi két napelemmel ellátott áruházuk számát is bővítik, és ezentúl minden üzletben nagyobb figyelmet fordítanak a világítás és a gépek kikapcsolására.

A Tesco jelenleg is számos opciót vizsgál az energiahatékonyságra, miközben az elmúlt néhány évben ők is már minden áruházukban LED-lámpákra cserélték a hagyományos izzókat az eladótérben, azon kívül pedig jelenleg is folyik a csere. Az áruházaikban 100 százalékban megújuló energiát használnak, ahol nincs éjszakai árutöltés, a világítást a zárást követően mindenhol lekapcsolják, hűtőik többsége direkt ajtókkal felszerelt, amelyek karbantartására nagy hangsúlyt fektetnek.

Címlapkép: Spar Magyarország 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem