2 °C Budapest
Several quarts of ripe peaches with one showing off its leaves

Veszélyben a barack és a dió: eltűnhetnek Magyarországról az őshonos gyümölcsök

2022. augusztus 18. 08:15

A súlyos aszály miatt a gazdáknak el kell gondolkodni más gyümölcsök termesztésén, az eddig őshonos típusok ugyanis lassan lehet, hogy eltűnnek.

Az idei nyár, illetve a szárazság már egy előfutára annak, amire számítanunk kell a következő években, évtizedekben az időjűrűs szempontjából. Ennek nem csak az emberek közérzetére és önmagában a természetre, hanem a mezőgazdaságra is súlyos hatással lesz - előfordulhat az is, hogy Magyarországról őshonos gyümölcsök tűnnek majd el, írja cikkében a HelloVidék.

A gazdáknak, akik eddig például barackot vagy diót termesztettek, el kell gondolkodniuk azon, hogy gránátalmát, kivit vagy olajbogyót termesszenek, ezek a gyümölcsök ugyanis sokkal jobban bírják az asztály, mint a hazánkban jól ismert típusok. Persze olyanok is vannak, amelyek pedig a mi telünket nem bírják - mutatott rá a szakértő.

Az avokádó, a papaya, a mangó vagy éppen a citrusfélék üvegházban jól tarthatóak itthon, ezek az inkább trópusi, mint mediterrán növények azonban nem bírják a mi telünket, állandó 10 fok feletti hőmérsékletre van szükségük, és persze párás levegőre. A mediterránnak tartott gyümölcsök közül a füge a Dunántúlon régóta megél, de jó pár éve sikerrel lehet telepíteni a Tiszától keletre is, annyit melegedett, változott az alföldi mikroklíma, hogy fügét már csemeteként is is átteleltethetünk. A kivi, a gránátalma és a termő olajbogyóval már kicsit másabb a helyzet, ezeket a fákat ugyanis hazai körülmények között még mindig elő kell nevelni ahhoz, hogy aztán átteleljenek

mondta a HelloVidéknek Kasza Zsuzsa, az Oázis Kertészet kertészmérnöke.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha kíváncsi vagy, milyen gyümölcsben éri meg gondolkodni, és mit okozhat még hosszú távon az aszályos időjárás, olvasd el a HelloVidék cikkét IDE KATTINTVA!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem