rice

Eltűnhet a polcokról a magyarok egyik alapélelmiszere: globális hiány fenyeget

2022. augusztus 8. 20:01

India, a világ legnagyobb rizsexportőre komoly problémákkal küszködik, ezért csökkenhet a kivitele - figyelmeztet a Bloomberg.

Indiában hiába imádkoznak esőért, három éve nem vetettek ilyen kis területen rizst, mert kevés a csapadék. 13%-kal csökkent a vetésterület, elsősorban Nyugat-Bengálban és Uttar Pradesben. India rizstermésének egynegyede innen jött régebben.

A világ rizskereskedői attól tartanak, hogy a gyenge termés Indiában exportkorlátozáshoz vezethet, pont a legrosszabbkor. A világon több milliárd ember várja az indiai rizsexportot, mert a búzahiány olyan áremelkedéshez vezetett, amelyet már sokan nem tudnak megfizetni. Nekik azt tanácsolják: térjenek át a rizsre! Csakhogy annak az ára is emelkedik. Az elmúlt két hétben 10%-kal nőtt a rizs ára Indiában elsősorban azért, mert nagy mennyiséget exportáltak az éhséggel küszködő Bangladesbe.

A rizst elsősorban Ázsiában termesztik és ott is fogyasztják el. A hatalmas készletek miatt eddig nem volt jelentős áremelkedés, de ennek most vége lehet. Ezért most minden szem Indiára szegeződik: a monszunidőszak sokat javíthat a jelenlegi elkeserítő helyzeten. Az előrejelzések szerint normális esőzés várható augusztusban és szeptemberben, és ez jó hatással lenne a rizstermésre is. Az indiai gazdák azonban nem optimisták. “Csak a gazdaságom felében vetettem rizst, mert nem volt eső. Korábban az egész 2,8 hektáros területen rizst termesztettem” - mondta a Bloomberg tudósítójának egy gazda Uttar Pradeshállamban.

Július közepe után már ritkán vetnek rizst a gazdák. Ezért áremelkedés várható a kisebb termés miatt

- jelentette ki a Dzsavaharlal Nehru egyetem professzora. A rizs árának emelkedése nagy gondot okozhat az egész indiai gazdaságnak, amely inflációval küszködik. Egyelőre sikerült az árak emelkedését 6% alatt tartani. Ha viszont a rizs ára megindul felfelé, akkor az infláció is meglódul Indiában.

Mi lesz az exporttal?

India egymaga a világ rizskereskedésének 40%-át adja: tavaly 22 millió tonnát exportáltak. A második helyen álló Thaiföld és Vietnam egyenként hét-hétmillió tonnát. Több mint száz országban vásárolják a rizst Indiából: Banglades, Kína, Nepál és néhány közel-keleti állam a legnagyobb importőr. Ha csökken a rizstermés Indiában, akkor a kormányzat korlátozhatja az exportot, de van más megoldás is. Mivel etanolt állítanak elő rizsből és cukorból, ha kevesebb rizst használnak fel erre a célra, akkor több marad exportra. Indiában meg is indult a vita arról, hogy a jelenlegi árak mellett mi éri meg jobban? Ha exportálják és megeszik a rizst vagy pedig ha üzemanyagot csinálnak belőle?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

India ma orosz olajat vásárol viszonylag olcsón a nyugati szankciók miatt. Ezért a rizst érdemesebb lehet exportálni, legalábbis ez a véleménye Szirdzsai Husszainnak, aki korábban a mezőgazdasági minisztérium államtitkára volt Indiában.

Jelenleg még nem könnyű megbecsülni, hogy mennyivel lesz kisebb a rizstermés, de az biztos, hogy a mostani árak mellett nemigen lehet megindokolni azt, miért kell etanolt előállítani a rizsből

- nyilatkozta a Bloomberg tudósítójának.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?