Fruit in boxes in the market place

Már most horroráron mérik a szezon gyümölcsét: jobb beletörődni, hogy már sokkal olcsóbb nem lesz?

2022. február 15. 14:02

Úgy tűnhet, évről-évre korábban kezdődik a szamóca árusítása a boltokban, piacokon. Míg korábban nem nagyon láthattunk februárban friss földiepret az üzletekben, néhány éve Valentin-nap környékén már megjelennek az első fecskék. Mivel a magyar szamócatermés csak hónapok múlva kezd érni, most magas árat el lehet kérni a ritka import csemegéért. A Pénzcentrum utána járt, az elmúlt évek tapasztalatai alapján mennyivel olcsóbban vehetünk szamócát, szezon előtt, illetve mikor már itthon is érni kezd a gyümölcs.

Valentin-nap alkalmából megjelent az üzletek akciós újságaiban az egyik legkorábbi, jellemzően tavaszi gyümölcs, a szamóca. A legolcsóbban a Tescó kínálja a csemegét, múlt hét csütörtök óta: 399 forint egy 250 grammos csomag (1596 Ft/kg). Az Aldiban már február 11-től 15-ig vásárolhatunk epret, 400 gramm 1190 forintba kerül (2997,5 Ft/kg). A Lidlben pedig ehét csütörtöktől vasárnapig 499 forint lesz egy csomag (250g), vagyis kilója 1996 forint. Amikor azonban a korábbi években beköszönt az igazi szamócaszezon, sokkal olcsóbban, átlagosan 1000 Ft/kg-os áron is meg lehet venni az import gyümölcsöt. A szezonra viszont még másfél hónapot kell nagyjából várni, a hazai gyümölcs pedig csak a 17. hét környékén lesz elérhető.

A szamócát a KSH utolsó adatai szerint 2020-ban 846 hektáron termesztették Magyarországon, ami nagyobb területet jelent, mint 2004-ig visszamenőleg bármely évben. A termésátlag viszont ennek ellenére visszaesett, a 2017-es év szintjére. Így nem csoda, ha a kedvelt, hazai termesztésű tavaszi gyümölcs ára is felment. 2021-ben pedig különösen megnehezítette a szamócatermesztők dolgát az időjárás.

A szamóca betakarított területe (hektár) és termésátlaga (kg/hektár) Magyarországon

Forrás: KSH

A szamóca árát minden évben az befolyásolja, milyen volt a termés adott évben hazánkban és külföldön. A rossz termés hátterében jellemzően az időjárás állhat. Tavaly sok gyümölcsfajt virágzás közben ért a tavasz, így az éjszakai és hajnali, akár mínusz 10 Celsius-fokot is elérő fagyokkal a hidegfóliás szamócatermelőknek is meggyűlt a bajuk.

Ráadásul a szamóca virágzásának a fényszegény május sem kedvezett - számolt be az Agrárszektor. Ezért 2021-ben döcögősen indult az eperszezon, a szabadföldi termesztés is három hetet csúszott. Ez pedig meg is látszott a hazai gyümölcs árán. 

A fenti táblázatból kitűnik, hogy amíg 2019-ben az import szamóca kilós ára a fogyasztói piacokon átlagosan 1000 forint alá süllyedt a szezonban, 2020-ban 1000-1600 forint között mozgott, 2021-ben már a vidéki piacokon se ment 1000 forint alá, és Budapesten 1500-2000 forint között volt kapható. A hazai szamóca megjelenése sem vitte jelentősebb lejjebb az árakat. Már 2020 sem volt kedvező év a szamócát tekintve, 2021 azonban különösen drága évnek bizonyult.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fenti grafikonon látható, hogy évről évre magasabb árról kezd a hazai eper, majd egy meredek esést követően mérsékelt csökkenést mutat nyár közepéig. A 2020-as évre rányomta a bélyegét a pandémia, a szállítmányozás és a szezonális munkák válsága, az árak is kiszámíthatatlanabbak voltak. A 2021-es szamócaszezon árváltozásai inkább a 2019-es évben megfigyelt trendeket követték, viszont már 30-50 százalékkal magasabb kilós átlagáron.

A boltok már akcióznak

Idén legolcsóbban a Tescó kínálja az epret: 399 forint egy 250 grammos csomag (1596 Ft/kg). Az Aldiban akciósan 400 gramm 1190 forintba kerül (2997,5 Ft/kg), a Lidlben pedig csütörtöktől vasárnapig 499 forint lesz egy csomag (250g), vagyis kilója 1996 forint. Összehasonlításképpen tavaly a Valentin-napi akcióban a Tescóban pontosan ugyanennyiért adták az epret: egy kis csomag (250g) került 399 forintba (1596 Ft/kg), az Auchanban pedig 748 forint volt egy fél kiló (1496 Ft/kg). Tavaly márciusban a Lidl 22 százalékos kedvezménnyel, 699 forintért hirdette a földieper csomagját (500g) (1398 Ft/kg), az Aldi pedig 779 forintos áron kínált egy fél kilónyi epret (1558 Ft/kg).

Mi lesz 2022-ben a szamócával?

Az importgyümölcs árát, mely jellemző spanyol vagy görög, nagyban meghatározza, milyen nehézségekkel szembesülnek a termelők az adott évben. Az már most tudható, hogy az eperföldeken óriási a munkaerőhiány, egyre emelik a béreket, ami a boltokba kerülő gyümölcs árára is rányomja a bélyegét. Ezen túlmenően, ahogy minden ágazatot, a szamócatermesztést, -értékesítést is sújtja az energia- és fuvarozási válság. Azt egyelőre még nem lehet kiszámítani, időjárás szempontjából mennyire lesz kedvező év 2022, azt viszont már tudjuk, hogy a válság mindenhol jelentkezik.

Az eddigi gyümölcsszezonokban mindig az hozott csökkenést az árakban, amikor az import mellett megjelent a hazai termesztésű gyümölcs a boltokban. Kérdés, hogy az idei időjárás is olyan kegyetlen lesz a szamócatermesztőkhöz, mint tavaly, vagy a bőséges magyar epertermés mérsékelheti-e majd az áremelést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM