14 °C Budapest
Fruit in boxes in the market place

Már most horroráron mérik a szezon gyümölcsét: jobb beletörődni, hogy már sokkal olcsóbb nem lesz?

2022. február 15. 14:02

Úgy tűnhet, évről-évre korábban kezdődik a szamóca árusítása a boltokban, piacokon. Míg korábban nem nagyon láthattunk februárban friss földiepret az üzletekben, néhány éve Valentin-nap környékén már megjelennek az első fecskék. Mivel a magyar szamócatermés csak hónapok múlva kezd érni, most magas árat el lehet kérni a ritka import csemegéért. A Pénzcentrum utána járt, az elmúlt évek tapasztalatai alapján mennyivel olcsóbban vehetünk szamócát, szezon előtt, illetve mikor már itthon is érni kezd a gyümölcs.

Valentin-nap alkalmából megjelent az üzletek akciós újságaiban az egyik legkorábbi, jellemzően tavaszi gyümölcs, a szamóca. A legolcsóbban a Tescó kínálja a csemegét, múlt hét csütörtök óta: 399 forint egy 250 grammos csomag (1596 Ft/kg). Az Aldiban már február 11-től 15-ig vásárolhatunk epret, 400 gramm 1190 forintba kerül (2997,5 Ft/kg). A Lidlben pedig ehét csütörtöktől vasárnapig 499 forint lesz egy csomag (250g), vagyis kilója 1996 forint. Amikor azonban a korábbi években beköszönt az igazi szamócaszezon, sokkal olcsóbban, átlagosan 1000 Ft/kg-os áron is meg lehet venni az import gyümölcsöt. A szezonra viszont még másfél hónapot kell nagyjából várni, a hazai gyümölcs pedig csak a 17. hét környékén lesz elérhető.

A szamócát a KSH utolsó adatai szerint 2020-ban 846 hektáron termesztették Magyarországon, ami nagyobb területet jelent, mint 2004-ig visszamenőleg bármely évben. A termésátlag viszont ennek ellenére visszaesett, a 2017-es év szintjére. Így nem csoda, ha a kedvelt, hazai termesztésű tavaszi gyümölcs ára is felment. 2021-ben pedig különösen megnehezítette a szamócatermesztők dolgát az időjárás.

A szamóca betakarított területe (hektár) és termésátlaga (kg/hektár) Magyarországon

Forrás: KSH

A szamóca árát minden évben az befolyásolja, milyen volt a termés adott évben hazánkban és külföldön. A rossz termés hátterében jellemzően az időjárás állhat. Tavaly sok gyümölcsfajt virágzás közben ért a tavasz, így az éjszakai és hajnali, akár mínusz 10 Celsius-fokot is elérő fagyokkal a hidegfóliás szamócatermelőknek is meggyűlt a bajuk.

Ráadásul a szamóca virágzásának a fényszegény május sem kedvezett - számolt be az Agrárszektor. Ezért 2021-ben döcögősen indult az eperszezon, a szabadföldi termesztés is három hetet csúszott. Ez pedig meg is látszott a hazai gyümölcs árán. 

A fenti táblázatból kitűnik, hogy amíg 2019-ben az import szamóca kilós ára a fogyasztói piacokon átlagosan 1000 forint alá süllyedt a szezonban, 2020-ban 1000-1600 forint között mozgott, 2021-ben már a vidéki piacokon se ment 1000 forint alá, és Budapesten 1500-2000 forint között volt kapható. A hazai szamóca megjelenése sem vitte jelentősebb lejjebb az árakat. Már 2020 sem volt kedvező év a szamócát tekintve, 2021 azonban különösen drága évnek bizonyult.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fenti grafikonon látható, hogy évről évre magasabb árról kezd a hazai eper, majd egy meredek esést követően mérsékelt csökkenést mutat nyár közepéig. A 2020-as évre rányomta a bélyegét a pandémia, a szállítmányozás és a szezonális munkák válsága, az árak is kiszámíthatatlanabbak voltak. A 2021-es szamócaszezon árváltozásai inkább a 2019-es évben megfigyelt trendeket követték, viszont már 30-50 százalékkal magasabb kilós átlagáron.

A boltok már akcióznak

Idén legolcsóbban a Tescó kínálja az epret: 399 forint egy 250 grammos csomag (1596 Ft/kg). Az Aldiban akciósan 400 gramm 1190 forintba kerül (2997,5 Ft/kg), a Lidlben pedig csütörtöktől vasárnapig 499 forint lesz egy csomag (250g), vagyis kilója 1996 forint. Összehasonlításképpen tavaly a Valentin-napi akcióban a Tescóban pontosan ugyanennyiért adták az epret: egy kis csomag (250g) került 399 forintba (1596 Ft/kg), az Auchanban pedig 748 forint volt egy fél kiló (1496 Ft/kg). Tavaly márciusban a Lidl 22 százalékos kedvezménnyel, 699 forintért hirdette a földieper csomagját (500g) (1398 Ft/kg), az Aldi pedig 779 forintos áron kínált egy fél kilónyi epret (1558 Ft/kg).

Mi lesz 2022-ben a szamócával?

Az importgyümölcs árát, mely jellemző spanyol vagy görög, nagyban meghatározza, milyen nehézségekkel szembesülnek a termelők az adott évben. Az már most tudható, hogy az eperföldeken óriási a munkaerőhiány, egyre emelik a béreket, ami a boltokba kerülő gyümölcs árára is rányomja a bélyegét. Ezen túlmenően, ahogy minden ágazatot, a szamócatermesztést, -értékesítést is sújtja az energia- és fuvarozási válság. Azt egyelőre még nem lehet kiszámítani, időjárás szempontjából mennyire lesz kedvező év 2022, azt viszont már tudjuk, hogy a válság mindenhol jelentkezik.

Az eddigi gyümölcsszezonokban mindig az hozott csökkenést az árakban, amikor az import mellett megjelent a hazai termesztésű gyümölcs a boltokban. Kérdés, hogy az idei időjárás is olyan kegyetlen lesz a szamócatermesztőkhöz, mint tavaly, vagy a bőséges magyar epertermés mérsékelheti-e majd az áremelést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem