Honey dipper and honeycomb on table

Komoly szigorítások jönnek Magyarországon: odacsap a hivatal a mézhamisítóknak

2021. december 16. 08:29

A korábbi években úgy tűnt, hogy sikerült megtisztítani a magyar mézpiacot, idén azonban ismét több szabálytalanságot tártak fel a hatósági vizsgálatok. Nemrég egy hazai mézcsomagoló üzem termékéről derült ki, hogy nem az van az üvegben, ami a címkén olvasható, a hamisításért pedig több millió forintos bírságra számíthat a vállalkozás. Hamarosan szigorodni fognak a mézre vonatkozó élelmiszerkönyvi előírások, a magyar szabályozás után pedig uniós szinten is várható lesz a változás.

Csak ebben az évben 424, hazai forgalomban kapható mézet ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Bár az elmúlt években és 2021 első felében is egyre kevesebb visszaélésre és hibára derült fény ezen a területen, az év második felében azonban több esetben is intézkednie kellett a hatóságnak. 

A hazai kereskedelemben kapható mézeket a Nébih éves monitoringterv alapján vizsgálja, a szakemberek kiemelt ellenőrzéssel is megvizsgálják a termékek minőségét és a jelölésüket is. A lakossági bejelentéseket is kivizsgálja a ­Nébih, az idén ugyanakkor alig akadt, aki panaszkodott volna a boltokban kapható mézre. Az idei évben ugyanis tíznél kevesebb bejelentés érkezett, írta a Magyar Nemzet.

Több alkalommal is látókörünkbe kerültek olyan tételek, amelyek növényi eredete eltér a termék megnevezésében megjelölt növénytől. Ez a jogsértés hamisításnak minősül.

– hívta fel a figyelmet a Nébih. Magyarország területén élelmiszert – ezen belül mézet is – csak abban az esetben lehet forgalmazni, ha azt jogszerűen állították elő és a termék megfelel az élelmiszerekre vonatkozó európai uniós és nemzeti jogszabályoknak. Hazánk kezdeményezésére hamarosan módosítani fogják a mézekre vonatkozó euró­pai uniós szabályozást. A hazai szabályozás várhatóan még az uniós javaslat előtt életbe léphet, a Nébih ugyanis kezdeményezte a Magyar élelmiszerkönyv mézzel kapcsolatos előírásainak a módosítását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?