7 °C Budapest
Children shopping at the supermarket during the pandemic . COVID-19 outbreak. Epidemic of virus covid.

Elérte a drágulás a webáruházakat: hiába a sok akció, még így sem járnak jobban a vásárlók

2021. november 8. 15:27

A boltos drágulás 7,5%, ami 2%-kal nagyobb az inflációnál. A benzinvásárlást nem adtuk fel eddig, a webáruházak is egyre drágábbak. Nocsak, hiába a sok akció. Ja? Az akadályokat egyre nehezebb legyűrni.

A boltban is van minden: munkaerőhiány, szállítás akadozása, drágulása, alkatrészhiány miatt áruhiány. Ez pedig látszik az árcédulákon, most már naponta kell figyelni az árakat annak, aki résen akar lenni - írja a blokkk.com. A statisztika külön számolja azt is, hogy a boltos világban miként alakulnak az árak. Szeptemberben az étolaj 33%-kal, a dohányáru 18%-kal, a jármű üzemanyag 22%-kal volt drágább, mint egy évvel korábban, az 5,5%-os infláció mellett. 

A bolt a legnagyobb szelete a családi költekezésnek, az árak pedig a termékek összetétele miatt jobban emelkednek az átlagos inflációnál. Nem is kicsit, hiszen az ütemkülönbség a legutóbbi boltos statisztika alapján 2%, a boltos drágulás pedig 7,5% volt szeptemberben. Azóta tovább emelkedtek az árak a boltokban, döntően a beszerzés költségeinek emelkedése miatt.

Drágulás a boltokban 

  szeptember január-szeptember
változás folyó áron +13,7% +9,5%
változás változatlan áron (volumenben) +5,8% +2,8%
drágulás +7,5% +6,5%
infláció +5,5% +4,4%

Forrás: KSH, blokkk

Üzemanyagból, ahol a leghúzósabb volt a drágulás a boltos körben, 8,4%-kal többet tankoltunk még szeptemberben mennyiségben, literben számolva. Ez egyébként a 2019-es szint környékét jelenti. A kutaknál ugyan több mint ötödével drágult a benzin, gázolj, de úgy tűnik, hogy gurulni muszáj. (Szeptemberben még csak 450-460 forint környékén jártak az üzemanyag árak.) Majd meglátjuk, mi lesz az 500 forint feletti áraknál.

Az élelmiszer notórius dráguló, csúsznak itt is felfelé az árak a boltokban. De tegyük hozzá, a boltos is drágábban tudja csak beszerezni. A ruházati piac ősz elején még nem éreztette a kedve vásárlóval a költségemelkedéseit, nem is nagyon teheti, hiszen a nagy pottyanás után (az ugye lefelé volt) még mindig nem kapaszkodott ki a gödörből, kellettek az akciók is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A bútorok, műszaki cikkek zöme messzebbről, többjük a tengeren túlról érkezik, látszik is az árakon a hajózás, a konténerek drágulása és az alkatrészhiány is. A webáruházaknál szintén van drágulás, az átlaghoz képest csekélynek is tűnhet, de hát régebben ennyi sem volt. A sok akció láttán pedig sok mindenre gondolhat a kedves vásárló, csak arra nem, hogy a webáruházi portéka is drágább. És az akció árengedményét valahol vissza kell adni:

  élelmiszer ruha bútor, műszaki cikk webáruház
bevétel változása folyó áron +9,2% +23,6% +1,2% +21,8%
bevétel változása változatlan áron (volumenben) +3% +23,2% -6,1% +18,7%
drágulás +6% +0,3% +7,8% +2,6%

KSH, változás: előző évhez képest, élelmiszer: élelmiszer jellegű vegyes és szakboltok együtt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?