Children shopping at the supermarket during the pandemic . COVID-19 outbreak. Epidemic of virus covid.

Elérte a drágulás a webáruházakat: hiába a sok akció, még így sem járnak jobban a vásárlók

2021. november 8. 15:27

A boltos drágulás 7,5%, ami 2%-kal nagyobb az inflációnál. A benzinvásárlást nem adtuk fel eddig, a webáruházak is egyre drágábbak. Nocsak, hiába a sok akció. Ja? Az akadályokat egyre nehezebb legyűrni.

A boltban is van minden: munkaerőhiány, szállítás akadozása, drágulása, alkatrészhiány miatt áruhiány. Ez pedig látszik az árcédulákon, most már naponta kell figyelni az árakat annak, aki résen akar lenni - írja a blokkk.com. A statisztika külön számolja azt is, hogy a boltos világban miként alakulnak az árak. Szeptemberben az étolaj 33%-kal, a dohányáru 18%-kal, a jármű üzemanyag 22%-kal volt drágább, mint egy évvel korábban, az 5,5%-os infláció mellett. 

A bolt a legnagyobb szelete a családi költekezésnek, az árak pedig a termékek összetétele miatt jobban emelkednek az átlagos inflációnál. Nem is kicsit, hiszen az ütemkülönbség a legutóbbi boltos statisztika alapján 2%, a boltos drágulás pedig 7,5% volt szeptemberben. Azóta tovább emelkedtek az árak a boltokban, döntően a beszerzés költségeinek emelkedése miatt.

Drágulás a boltokban 

  szeptember január-szeptember
változás folyó áron +13,7% +9,5%
változás változatlan áron (volumenben) +5,8% +2,8%
drágulás +7,5% +6,5%
infláció +5,5% +4,4%

Forrás: KSH, blokkk

Üzemanyagból, ahol a leghúzósabb volt a drágulás a boltos körben, 8,4%-kal többet tankoltunk még szeptemberben mennyiségben, literben számolva. Ez egyébként a 2019-es szint környékét jelenti. A kutaknál ugyan több mint ötödével drágult a benzin, gázolj, de úgy tűnik, hogy gurulni muszáj. (Szeptemberben még csak 450-460 forint környékén jártak az üzemanyag árak.) Majd meglátjuk, mi lesz az 500 forint feletti áraknál.

Az élelmiszer notórius dráguló, csúsznak itt is felfelé az árak a boltokban. De tegyük hozzá, a boltos is drágábban tudja csak beszerezni. A ruházati piac ősz elején még nem éreztette a kedve vásárlóval a költségemelkedéseit, nem is nagyon teheti, hiszen a nagy pottyanás után (az ugye lefelé volt) még mindig nem kapaszkodott ki a gödörből, kellettek az akciók is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bútorok, műszaki cikkek zöme messzebbről, többjük a tengeren túlról érkezik, látszik is az árakon a hajózás, a konténerek drágulása és az alkatrészhiány is. A webáruházaknál szintén van drágulás, az átlaghoz képest csekélynek is tűnhet, de hát régebben ennyi sem volt. A sok akció láttán pedig sok mindenre gondolhat a kedves vásárló, csak arra nem, hogy a webáruházi portéka is drágább. És az akció árengedményét valahol vissza kell adni:

  élelmiszer ruha bútor, műszaki cikk webáruház
bevétel változása folyó áron +9,2% +23,6% +1,2% +21,8%
bevétel változása változatlan áron (volumenben) +3% +23,2% -6,1% +18,7%
drágulás +6% +0,3% +7,8% +2,6%

KSH, változás: előző évhez képest, élelmiszer: élelmiszer jellegű vegyes és szakboltok együtt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm