16 °C Budapest
Two little sisters sitting on innflatable mattrace and eating watermelon

Kezdődik a dinnyeháború a magyar boltokban: ennyiért méri az Aldi, Lidl, Penny a nyár slágerét

2021. július 13. 14:02

A magyarok kedvenc nyári gyümölcse egyértelműen a görögdinnye: a szezonban az összes eladott gyümölcs egynegyede dinnye; a barack, szilva, szőlő labdába sem rúghat mellette. A piacokon, boltokban először a nyugati import görögdinnye jelenik meg, majd júliusban kezdik szüretelni Magyarországon is a gyümölcsöt. Amikor a magyar dinnye bekerül a boltokba, a kereskedők rendszerint nyomott áron szórják ki a külföldi dinnyekészleteket, kezdődik az akciózási hullám. Nyár végére pedig rendszerint 99 forintos kilós árral is találkozni - csakhogy idén az infláció, a termelői költségek megugrása és a kíméletlen időjárás miatt kevés az esély a nagyobb árzuhanásra.

Múlt hétvégén megkezdődött a görögdinnyeszüret az ország déli térségeiben, és az utóbbi hetek kedvező időjárása miatt kiváló minőségre számítanak a termelők. Várhatóan a magyar görögdinnye - ahogy más zöldségek és gyümölcsök is - a korábbi éveknél magasabb áron kerülhet piacra az inputanyagok és a munkaerő drágulása folytán megnőtt a bekerülési költség miatt. Az átlagos dinnyefogyasztás 12 kilogramm/fő évente, ami az idei elhúzódó melegebb időjárás miatt akár két kilogrammal is emelkedhet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közlése szerint.

A közlemény szerint a termelőket tömörítő Magyar Dinnyetermelők Egyesülete felhívja a kiskereskedők figyelmét, hogy nem lenne szerencsés, ha az import dinnye akciózásával - lévén jelentős mennyiségű olasz, drágább dinnye ragadt bent a nagykereskedelemben - levernék az árakat a magyar dinnye érkezésére. Ez ugyanis a hazai termesztést és ellátást hosszú távon is veszélyeztetné. Az biztos, hogy egyelőre nem sok bolt akciózta le a dinnyét.

A hűvös, esős időjárási viszonyok miatt későbbre tolódott a hazai dinnyeszezon indulása, ráadásul a legutóbbi jeges esők nagy károkat okoztak a termelőknek. Egy a baranyai Drávaiványiban található dinnyeföldet is elvert a jég: a 3,5 hektáros területen egyetlen egy ép dinnye sem maradt! Tihanyi János és fia augusztusban szedték volna le a dinnyéket, a pénteki jégverés következtében viszont egy évnyi munkájuk veszett oda és több tízmillió forintos kár érte őket - közölte a Pécs Aktuál.

Tehát a 2021-es év dinnyeszezon szempontból sem szerencsés. Az átlagos dinnyeárak minden év júniusában egyre magasabbról indulnak. 2017-ben 277, 2018-ben 292, 2019-ban 351, 2020-ban 336 Ft/kg-ról indult a görögdinnye átlagos foyasztói ára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. 2021-ben az induló kilós ár már 390 forint volt: ez 16,1 százalékos emelkedést jelent!

A fenti grafikonon látható, hogy a korábbi években hogyan alakult a "dinnyegörbe". Júliusban csökkenni kezdenek az árak, ahogy a magyar dinnye bekerül a kiskereskedésekbe, és augusztus-szeptemberre csökken le igazán a dinnye ára. Tavaly - és ebben a járvány okozta zöldség-gyümölcs áremelkedésnek is szerepe volt - csak 221 Ft/kg-os átlagárig tudott lecsökkenni a főszezonban a lédús gyümölcs ára. Kérdés, hogy idén meddig tudja mert levinni a viharvert magyar dinnye az árakat júliusban, és kiszórják-e a boltok nyomott áron az import gyümölcsöt.

A piacokon egyelőre még nem látni, hogy készülődne az árzuhanás: 248-598 forintos skálán mozog a kilós ár a piaconline.hu gyűjtése szerint. A Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) pedig 10 budapesti üzlet árait vizsgálva a 27. héten (múlt héten) 266,5 forintos kilós átlagárat állapított meg. Ez már számottevő csökkenést jelent június első hetéhez képest, amikor 511,5 forintot mértek - viszont akkor még híre-hamva sem volt a valódi dinnyeszezonnak, így nem csoda, hogy aranyáron adták a csemegét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hol maradnak a bolti akciók?

Az élelmiszerláncok egyelőre óvatosak a kedvezményes árakkal, viszont így is találunk jó ajánlatokat: az Auchan szerdáig érvényes akciós újságjában már megjelent a magyar görögdinnye 198 forintos kilós áron. A Tesco csütörtöktől érvényes akciós újságában is feltűnik a magszegény görögdinnye 279 forint/kiló helyett most 189 forintos áron (a származási helyet az újság nem tüntette fel.) Akciózásban a Penny volt a legmerészebb az üzletek közül: e hét csütörtöktől 149 Ft/kg áron adja a magyar görögdinnyét:

A Lidl egy hete jelentette be, hogy raktárai kizárólag magyar beszállítóktól érkező, kiváló minőségű magvas görögdinnyét vesznek át a nyár további részében, mellyel kezdetét veszi a hazai dinnyeszezon. Ezeket az árakat elnézve viszont így július közepén, nem zárhatjuk ki, hogy augusztusban nem lesz 99 forintos akciós dinnye a kínálatban. Csak győzzük kivárni!

Hogyan válasszunk dinnyét?

Mindenki másra esküszik: egyesek kopogtatják, mások szaglásszák, míg van, aki tapintás útján próbálja a tökéletes dinnyét megtalálni. Horváth Béla, dinnyetermelő azonban korábban elárulta a titkot lapunknak, hogyan választható ki a finom, érett dinnye:

Azokat a dinnyéket érdemes kerülni, amik nagyok, de súlyra könnyűnek tűnnek, mert ott nem igazán van beltartalom. Tehát a minél tömörebb, méretre inkább kisebb, ám súlyra nagyobb darabokat érdemes keresni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm