24 °C Budapest
Ismét fellángolhat a vásárlási láz: ezt keresi most rengeteg magyar az áruházakban

Ismét fellángolhat a vásárlási láz: ezt keresi most rengeteg magyar az áruházakban

2021. március 6. 07:02

A tavaly tavaszi karanténidőszak alatt egyes kerékpár-webáruházakban háromszorosára nőtt meg a forgalom, több helyen készlethiány alakult ki. A korlátozások úgy tűnik még inkább az emberek kedvét a két kerékhez: sportolási célból, kiránduláshoz, a biztonságosabb közlekedés, vagy akár a gyermekek lefoglalása érdekében megrohanták az online piactereket. A megugró kereslet a kerékpárok árán is meglátszik: 9-12 százalékkal drágultak 2020-ban 2019-hez képest. Most, hogy ismét közeledik a tavasz - és ugyanolyan korlátozott az élet - a Pénzcentrum kikérte a kereskedők véleményét: ismét lehet-e rohamra, készlethiányra számítani?

Tavasszal, amikor a koronavírus-járvány elérte Magyarországot és érvényben voltak a szigorú kijárási korlátozások, valamint a boltzár, az élelmiszerüzletek kifosztása után az online vásárlási láz kezdett rohamosan terjedni. A karantén időszak egyik slágerterméke a kenyérsütő gépek, konzolok, edzőgépek, trambulinok mellett a bicikli volt. Lapunk májusban adott hírt róla, hogy a kisebb kerékpáros webáruházaktól a nagy sportszerforgalmazókon át az online piacterekig mindenhol óriásit nőtt a kereslet a kerékpárok iránt a 2019-es év azonos időszakához képest. Az internetes keresések, rendelések száma is megugrott: volt olyan hely ahol háromszoros forgalomnövekedésről számoltak be.

Ahogy egyre tavasziasabb az idő, idén is egyre többen kaphatnak kedvet a kerékpározáshoz, és nagyon úgy fest, hogy a korlátozásoktól sem szabadulunk még egy ideig. Ennek kapcsán kereste meg a Pénzcentrum ismét a piaci szereplőket: mekkora rohamra számítanak idén, és hogy mik voltak a tavalyi év slágertermékei? Aki biciklivásárláson gondolkodik, jobb ha siet, mielőtt kifogynak a népszerű modellek?

Lehet roham, de nem akkora, mint 2020-ban

A Vatera a lapunknak küldött információi szerint tavaly a legnagyobb növekedést májusban tapasztalták, amikor 44 százalékkal több kerékpár fogyott a 2019. májusi eladásokhoz képest. Áprilistól decemberig pedig átlagosan 12 százalékkal vásároltak több kerékpárt az előző év azonos időszakához képest.

Főként a mountain bike kerékpárok és a gyermek kerékpárok voltak keresettek, 64%-ban használt, 36%-ban új kerékpárokra tuháztak be a magyar vásárlók. Átlagosan - a gyerekkerékpárokat is ide számítva - 25 962 forintot költöttek a biciklik. Az online piactér idén a 2020-as eladásokhoz viszonyítva nem, de a járvány előtti időszakot alapnak véve növekedésre számít.

Az eMAG-tól lapunk azt az információt kapta, hogy idén februárban kicsivel visszafogottabbak voltak az eladások kerékpárok terén a tavalyi évhez képest, de a jó idő érkezése nyomán várhatóan újra népszerűek lesznek a biciklik. Tavaly a webshopban egyértelműen április és május hónapban vásárolták a legtöbb kerékpárt: ez a két hónap generálta az éves bicikli eladások több mint 35 százalékát darabszámok tekintetében. A tavalyi évben április és december között pedig átlagosan havi 6 százalékkal növekedett az eladott kerékpárok darabszáma.

Arra a kérdésre, mely típusok voltak a legnépszerűbbek, azt közölték: a járvány kezdete után is a mountain bike típusú kerékpárok voltak a legkeresettebbek, ezeket a gyermek kerékpárok és a városi kerékpárok követték a népszerűségi listán. Azt is elárulta az eMAG:

A tavalyi évben értékesített kerékpárok átlagos bruttó ára 96.000 forint volt.

Ez azért tűnhet jóval magasabb árnak, mint a Vatera által közölt nagyjából 26 ezer forintos átlagár, mert nálunk az eladott biciklik kétharmada használt, így az áruk is alacsonyabb, illetve ha több gyermekkerékpárt adnak el, azoknak az ára is értelemszerűen alacsonyabb.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem csak a kereslet, az árak is nőttek

2020-ban a gyerekkerékpárok 8,7, a női és férfi kerékpárok 10,9-11, a mountain bike-ok 12,2 százalékkal lettek drágábbak éves szinten 2019-hez képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lapunkkal közölt információi szerint. Kiemelkedő növekedést a gyerekbiciklik és hegyikerékpárok kategóriájában lehetett tapasztalni, ugyanis 2018-ról 2019-re ezeknél a termékeknél csak 6,3 és 8,3 százalékos éves drágulást mért a KSH. Ezzel szemben a női és férfi biciklik 11,2-12,4 százalékot drágultak két éve, tehát a járvány alatt lassult a drágulásuk.

Az alábbi grafikonon látható, hogy az elmúlt 10 évben a KSH által nyilvántartott kerékpártípusok ára stabilan emelkedő tendeciát mutat, talán a felnőtt kerékpárok és mountain bike-ok esetében 2019-2020-ban árnyalatnyival meredekebb volt a drágulás mértéke. A gyerekkerékpárok ára enyhébb, de szintén stabil emelkedést mutatott az elmúlt évtizedben. Viszont ha az átlagbérek éves emelkedéséhez viszonyítjuk a kerékpárok drágulását már mindjárt más képest ad a grafikon:

A kerékpár-index értékét úgy kaptuk meg hogy az éves havi átlagkereseteket elosztottuk az adott évi átlagos bicikliárakkal. Így látható, hogy egy havi keresetből mennyi biciklire futotta volna az elmúlt években. Ezek alapján ugyanolyan szinten van a felnőtt biciklik és mountain bike-ok ára, mint 2013-2014-ben. A gyermekbiciklikből pedig 2016 óta egyre többre és többre futná az átlagbérből. Így nézve a drágulást a bérek tekintetében 2020-ban valamivel rosszabb volt a kerékpár-index, mint az elmúlt években, de az eltérés minimális: egy tized.

Nyitva maradnak a kerékpárboltok, szervízek, kölcsönzők

A hétfőtől érvénybe lépő boltzár ellenére a péntek délutáni Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint nyitva maradhatnak a kerékpárboltok, szervizek és kölcsönzők. A Magyar Kerékpárosklub közleményében azt is leírta, miért fontos ez a döntés:

A járműjavító műhelyek nyitvatartásának biztosítása szükséges a lakosság mobilitási igényeinek kiszolgálása és a gazdaság működtetése szempontjából. Járványmegelőzési és egészségügyi hatásai mellett a kerékpározás egy környezetbarát, helytakarékos és széles tömegeknek elérhető közlekedési forma, mely világszerte bizonyította hasznosságát a vírushelyzetben.

A közlemény arra is kitért: a kerékpár a magyar felnőtt lakosság 75 százaléka számára elérhető közlekedési eszköz, egyes régiók lakosságának mintegy harmada elsődlegesen kerékpárral közlekedik. Akik utazásaikat - amennyiben elengedhetetlenek - kerékpáron teszik meg, elkerülhetik az emberekkel való közvetlen találkozást, és fertőző felületek érintését. Ezzel egy időben testmozgást végeznek, aminek szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében, illetve az immunrendszer erősítésében játszott szerepe régóta ismert.

A kerékpározással járó testmozgás a bezártság okozta mentális nehézségeket is oldja - írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?