25 °C Budapest

Ez ám az igazi mobilos lehúzás: megkopasztanak, és még élvezed is

2020. július 22. 09:28

Az ma már nem újdonság, hogy egyes játékok a mikrotranzakciók révén igencsak szép summát vehetnek ki a felhasználók zsebéből, de most egy egészen új, ám nagy múltra visszatekintő szisztéma is útjára indult - írja az Index.

Az alapjaiban remekül kitalált mikrotranzakciós videójátékok már így is elég kifinomult rendszerrel tudtak pénzt szerezni játékosok garmadájától, ám most egy még jobban megspékelt változat indult hódító útjára a távol keletről - írja a lap. Ez pedig nem más, mint az úgynevezett gatcha.

A nagy fordulat igazából az a történetben, hogy az ilyen mechanikával ellátott játékrendszerek szinte minden esetben olyan vásárlásra ösztönzik a játékosokat, amivel jobbak lesznek a játékban, mint azok, akik nem költenek, illetve költéseikkel gyakorlatilag gyűjtögetnek is maguknak virtuális tárgyakat az adott játékon belül. Ráadásul sok ilyen játék már mobilon is elérhető, ami azért nagyon fontos, mert míg egy számítógépért vagy játékkonzolért komoly pénzeket kell kifizetni külön, addig telefonja ma már szinte mindenkinek van, igen gyerekeknek is.

Azt pedig külön nem is kell hangsúlyozni, hogy maga a gyűjtögetés által kiváltott élvezet mekkora szintekig lehet addiktív. Sokan egyébként kifejezetten ellenzik ezeket a játékmechnikákat, sőt a szerencsejátékhoz hasonlítják őket, ezért sok gyártónak lépéseket is kellett tennie, hogy szofisztikája a rendszerét, ne legyen annyira szembetűnő a lenyúlás.

a lényeg mindegyiknél nagyjából annyi, hogy a játékos bizonyos mechanizmusok segítségével manipulálhatja a szerencséjét, de ahhoz, hogy ennek kézzelfogható eredménye legyen, általában még a legbarátságosabb rendszerekben is pénzt kell költeni

- írja a lap. A világ egyes országaiban azonban a jövőben élesedhetnek még szabályozások a piacot illetően, ezért a fejlesztőknek nem árt figyelniük. A gatchák nyugaton egyébként még nem oly elterjedtek, de ez természetesen idővel változhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem