30 °C Budapest
Ez ám az igazi mobilos lehúzás: megkopasztanak, és még élvezed is

Ez ám az igazi mobilos lehúzás: megkopasztanak, és még élvezed is

2020. július 22. 09:28

Az ma már nem újdonság, hogy egyes játékok a mikrotranzakciók révén igencsak szép summát vehetnek ki a felhasználók zsebéből, de most egy egészen új, ám nagy múltra visszatekintő szisztéma is útjára indult - írja az Index.

Az alapjaiban remekül kitalált mikrotranzakciós videójátékok már így is elég kifinomult rendszerrel tudtak pénzt szerezni játékosok garmadájától, ám most egy még jobban megspékelt változat indult hódító útjára a távol keletről - írja a lap. Ez pedig nem más, mint az úgynevezett gatcha.

A nagy fordulat igazából az a történetben, hogy az ilyen mechanikával ellátott játékrendszerek szinte minden esetben olyan vásárlásra ösztönzik a játékosokat, amivel jobbak lesznek a játékban, mint azok, akik nem költenek, illetve költéseikkel gyakorlatilag gyűjtögetnek is maguknak virtuális tárgyakat az adott játékon belül. Ráadásul sok ilyen játék már mobilon is elérhető, ami azért nagyon fontos, mert míg egy számítógépért vagy játékkonzolért komoly pénzeket kell kifizetni külön, addig telefonja ma már szinte mindenkinek van, igen gyerekeknek is.

Azt pedig külön nem is kell hangsúlyozni, hogy maga a gyűjtögetés által kiváltott élvezet mekkora szintekig lehet addiktív. Sokan egyébként kifejezetten ellenzik ezeket a játékmechnikákat, sőt a szerencsejátékhoz hasonlítják őket, ezért sok gyártónak lépéseket is kellett tennie, hogy szofisztikája a rendszerét, ne legyen annyira szembetűnő a lenyúlás.

a lényeg mindegyiknél nagyjából annyi, hogy a játékos bizonyos mechanizmusok segítségével manipulálhatja a szerencséjét, de ahhoz, hogy ennek kézzelfogható eredménye legyen, általában még a legbarátságosabb rendszerekben is pénzt kell költeni

- írja a lap. A világ egyes országaiban azonban a jövőben élesedhetnek még szabályozások a piacot illetően, ezért a fejlesztőknek nem árt figyelniük. A gatchák nyugaton egyébként még nem oly elterjedtek, de ez természetesen idővel változhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05