13 °C Budapest

Ezzel fizet a vásárló azért, hogy vasárnap is nyitva tartanak a boltok

2019. június 18. 18:28

Tízezer bolt tart nyitva a 130 ezerből vasárnap a bevásárlóközpontokban, ezen felül még további néhány ezer olyan üzlet tart nyitva a hét utolsó napján: benzinkutak, nagyobb szakáruházak, hipermarketek, szupermarketek, diszkontok. A nonstop kisboltokkal, vasárnap is kinyitó idegenforgalmi térségekkel, sétálóutcákkal, pályaudvarok boltjaival, édességboltokkal, virágboltokkal együtt összességében 40-45 ezerre tehető a vasárnap is vásárlókat fogadó boltok száma.

Az viszont nem egyértelmű, hogy egyes boltok a nyereség miatt tartanak nyitva a hét utolsó napján is. Sok bolt a verseny miatt kényszerül kinyitni, miközben nincs is annyi vásárlója, miközben mások munkaerőhiánnyal küzdenek. A kisboltok nagy hátrányban is vannak a nagyokhoz képest: hiába is emelne bért a kisbolt, a hipermarkettel nem tud versenyezni, pedig még a nagy láncok is küzdenek a munkaerőhiánnyal. A kisbolt sokszor nem engedheti meg magának a vasárnapi nyitvatartás sem, mert a munkaerőtöbbletet és a plusz bérkeretet nem tudja kigazdálkodni. 

Ha nagyobb a bérköltség, emelnie kellene az árakat a kisboltnak, pedig árak tekintetében is eleve elmaradásban a nagy láncokhoz képest. Minél magasabb egy boltban a bér, a vasárnapi nyitvatartás költsége is annál magasabb lesz, ami az árakban is természetesen meg fog jelenni. Tehát a vasárnapi vásárlás "kényelmét" a vásárlók ugyanúgy megfizetik. A boltos bérolló 2019 elején 100 ezer forintos nagyságrend környékén mozgott, több viszonylatban is, tehát van boltos, akinek jobban kell kapaszkodnia vasárnap is. 

A vasárnapi nyitva tartás több eladót igényel, és ráadásul kötelező az 50 százalékos vasárnapi pótlék is. Az átlagot tekintve a vasárnapi pótlék mértéke egy vasárnapra számítva a 2016-os 3800 forintról 2019-ben 5600 forintra nőtt. Például egy nagyobb lánc esetében 7-8 ezer forint között lehet, vagy egy minimálbéres kisboltosnál 3500 forint, egy szakmai bérminimumos eladónál pedig 4600 forint kerekítve. A vasárnapi pótlék pedig 2016-hoz képest a keresetekkel együtt közel másfélszeresére ugrott 2016-2019 között:

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem