13 °C Budapest
Nettó lehúzás: még Rómában is feleannyiba kerül a kávé, mint Budapesten

Nettó lehúzás: még Rómában is feleannyiba kerül a kávé, mint Budapesten

2018. június 7. 16:45

Emberek millió el sem tudnák képzelni a reggeleiket egy jó erős kávé nélkül. Mindazonáltal, ha a fekete nedűt egy kávézóban vagy egy pékségben szerezzük be, bizony könnyen odaverhetünk a pénztárcánk tartalmának. Olyannyira, hogy egy átfogó kutatás szerint Budapesten egy átlagos kávé 582 forintba kerül, és bár ez nem kevés, a 77 vizsgált nagyváros közül, ezzel az eredménnyel az 53. helyen áll a magyar főváros.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Világszerte emberek milliói kezdik a napot egy jó erős feketével. És bár sokan otthoni körülmények között hódolnak szenvedélyüknek, addig az igazán ínyencek vagy az idővel állandóan versenyt futók inkább munkába menet tudják le a reggeli kávézást. Utóbbiak esetében azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit kell kiperkálniuk egy csésze fekete nedűért. Az UBS legfrissebb jelentése szerint Budapesten például átlagosan 2,17 dollárt, azaz körülbelül 582 forintot kell fizetnünk egy tipikus kávézóban, egy Americanoért. Ez az elnevezésű kávé egyébként egy eszpresszó alapú ital, amit külön forró vízzel szolgálnak fel, ezt aztán a vásárló kedve szerint adagolhatja a kávéjához.

A svájci bank egyébként a világ 77 nagyvárosában hasonlította össze az árakat, amiből Budapest a maga 582 forintjával az 53. helyet szerezte meg. A környező országok közül egyébként Bratislavában (512 forint), és Ljubljanában (428 forint) olcsóbb, míg Zágrábban, Bukarestben, és Bécsben pedig drágább. Utóbbiban nem is kevéssel, nyugati szomszédunknál ugyanis nem kevesebb mint 1 166 forintnak megfelelő dollárt kell kifizetni egy csésze kávéért.

A grafikonon jól látszik, hogy a vizsgált városok közül Dohában, Koppenhágában és Dubaiban kell a legtöbbet kifizetni egy csésze kávéért, míg Rómában, Lisszabonban és Lagosban a legkevesebbet. Úgyhogy, ha igazán nagy kávéfanatikusok vagyunk, akkor Olaszország a legkitűnőbb választás, hiszen azon kívül, hogy az eszpresszó kávé őshazájának számít, egyáltalán nem is kell a pénztárcánk mélyére nyúlnunk egy jó kis kávéért. Ezzel szemben Dánia fővárosában például majd háromszor annyit kell kicsengetnünk, mint Budapest utcáin.

Alternatív mérőszámok

Az persze egyáltalán nem véletlen, hogy az UBS az egyes városokban elérhető kávék árait vizsgálta, ezzel ugyanis jól össze lehet hasonlítani a különböző országokban tapasztalható árszínvonalat. Erre természetesen más módszerek is alkalmasak, ilyen például - talán a legismertebb - a Big Mac Index, melyet a brit Economist magazin gyárt. Ez a mutató abból indul ki, hogy előbb-utóbb egy adott szolgáltatásért a világon mindenhol ugyanannyit kell majd fizetni, és az alapján határozza meg egy-egy valuta értékét, hogy ezzel szemben mennyit kell fizetni az ismert McDonald’s-os szendvicsért.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

De a Big Mac mellett az egyik legnépszerűbb zenei szolgáltató, a Spotify árairól is készült már statisztika. Magyarországon például 5 eurót kell fizetni az egyéni prémium csomagért, Szlovákiában hatot, Ausztriában és Németországban tízet, az Egyesült Királyságban pedig tíz fontot. Ez mai árfolyamon Magyarországon 1556, Szlovákiában 1868, Ausztriában és Németországban 3112, Angliában pedig 3526 forint.

A különbségek persze látszólag utóbbi esetben is nagyok, minden megváltozna azonban akkor, ha ezeket az összegeket reálértéken számolnánk át, akkor ugyanis az jönne ki, hogy a saját ország adottságaihoz mérten kvázi mindenki ugyanannyit fizet például az utóbb említett zenei szolgáltatásért.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 14:16