Tényleg drágább külföldön az élet? Leesik az állad, ha látod a számokat

Tényleg drágább külföldön az élet? Leesik az állad, ha látod a számokat

2018. február 8. 12:10

Az elmúlt években magyarok százezrei vándoroltak külföldre. A csábító fizetések azonban sokszor drágább életet is vonnak maguk után. Most annak néztünk utána, hogy mi igaz ebből, azaz tényleg annyival drágább-e az élet egyes országokban, hogy már-már megéri itthon maradni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Annak a döntésnek, hogy valaki külföldre költözik nemcsak anyagi okai lehetnek, de sokan az egyszerűbb boldogulás reménye és a jobb anyagi lehetőségek miatt szedik a sátorfájukat. De mi igaz abból a mantrából, hogy 

a nyugati országokban jóval drágább az élet?

Először is nézzük a statisztikai adatokat. A Világbank honlapján elérhetőek azok a váltószámok, amelyek arra szolgálnak, hogy két országban az árak összehasonlíthatók legyenek. Nézzünk néhány példát.

A fenti ábrán az látszik, hogy mennyiért lehet megvenni egy Amerikában 1 dollárba kerülő szolgáltatást vagy terméket a különböző országokban. Vegyünk például egy 50 dolláros órát. A fenti adatok szerint ugyanezért az óráért Ausztriában 0,882 x 50 = 44,1 dollárnak megfelelő helyi valutát (eurót) kell fizetni, Szlovákia esetében 26,95-öt, és így tovább. A fenti linken elérhető a többi ország adata is. Ez azért lehet hasznos, mert ha kapsz egy állásajánlatot, akkor nagyon könnyen ki tudod számolni, hogy abból valójában mennyi mindent tudsz majd venni, tehát milyen lesz az életszínvonalad.

Vizsgáljunk meg egy olyan angliai munkát, amelynek átszámított nettója 700 ezer forint lesz. Ekkor megszorozzuk a magyar adatot (0,475) a 700 ezer forinttal, majd ezt még elosztjuk az angol adattal (0,936). Ez így néz ki matekosan: 0,475 x 700 000 / 0,936 = 355 235 forint

A fentiek alapján tehát, egy 700 ezres nettóval, a helyi árakat figyelembe véve Angliában úgy fogsz élni, mintha itthon 355 ezer forintot keresnél.

Azt persze mindig figyelembe kell venni, hogy egy országon belül a különböző régiók között is nagy különbségek lehetnek.

Vannak más módszerek is, ahogy össze lehet hasonlítani egy-egy termék vagy szolgáltatás árát. Közismert eszköz erre a Big Mac Index, melyet a brit Economist magazin gyárt. Ez a mutató abból indul ki, hogy előbb-utóbb egy adott szolgáltatásért a világon mindenhol ugyanannyit kell majd fizetni, és az alapján határozza meg egy-egy valuta értékét, hogy ezzel szemben mennyit kell fizetni az ismert McDonald’s-os szendvicsért.

Ebből például az derül ki, hogy a forint 35 százalékkal alulértékelt, ez pedig azt jelenti, hogy egy forintért kevesebb terméket vagy szolgáltatást tudsz venni, mint az a Big Mac ára alapján indokolt lenne.

Az egyik legnépszerűbb zenei szolgáltató, a Spotify árairól is készült statisztika. Magyarországon 5 eurót kell fizetni az egyéni prémium csomagért, Szlovákiában hatot, Ausztriában és Németországban tízet, az Egyesült Királyságban pedig tíz fontot. Ez mai árfolyamon Magyarországon 1556, Szlovákiában 1868, Ausztriában és Németországban 3112, Angliában pedig 3526 forint.

Az árak között úgy tűnik, óriási a különbség, de amennyiben a fenti, fizetéseket összehasonlító módszer segítségével összehasonlíthatóvá tesszük azokat, akkor az látszik, hogy nagyjából hasonló összeget kell fizetni helyi vásárlóértéken a Spotify-ért az említett országokban.

Ha egy pohár kávé vagy egy félliteres sör áraira vagyunk kíváncsiak, akkor az Eurostat adatait hívhatjuk segítségül. Ezt az értéket sajnos nem mérték minden országban, de Szlovákia esetében 2015-ben 314 forint volt egy pohár kávé és 323 forint egy félliteres sör ára (mai árfolyamon számolva), Németországban pedig 638 forint és 1223 forint volt e két érték.

A fenti konverziós faktorokat használva, magyarországi értéken tehát egy pohár kávé Szlovákiában 277 forintba, Németországban pedig 352 forintba kerül, ezzel pedig nem drágábbak, mint Magyarországon.

A félliteres sör esetében pedig a következő a helyzet. Szlovákiában 285 forint az arányosított költség, Németországban 674 forint, így az átlagos hazai sörárakat figyelembe véve Szlovákiában alig, Németországban viszont jócskán többet kell fizetni, mint Magyarországon, ahol a KSH szerint egy félliteres minőségi sör átlagosan 219 forintba került 2015-ben.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?