Tényleg drágább külföldön az élet? Leesik az állad, ha látod a számokat

2018. február 8. 12:10

Az elmúlt években magyarok százezrei vándoroltak külföldre. A csábító fizetések azonban sokszor drágább életet is vonnak maguk után. Most annak néztünk utána, hogy mi igaz ebből, azaz tényleg annyival drágább-e az élet egyes országokban, hogy már-már megéri itthon maradni.

Annak a döntésnek, hogy valaki külföldre költözik nemcsak anyagi okai lehetnek, de sokan az egyszerűbb boldogulás reménye és a jobb anyagi lehetőségek miatt szedik a sátorfájukat. De mi igaz abból a mantrából, hogy 

a nyugati országokban jóval drágább az élet?

Először is nézzük a statisztikai adatokat. A Világbank honlapján elérhetőek azok a váltószámok, amelyek arra szolgálnak, hogy két országban az árak összehasonlíthatók legyenek. Nézzünk néhány példát.

A fenti ábrán az látszik, hogy mennyiért lehet megvenni egy Amerikában 1 dollárba kerülő szolgáltatást vagy terméket a különböző országokban. Vegyünk például egy 50 dolláros órát. A fenti adatok szerint ugyanezért az óráért Ausztriában 0,882 x 50 = 44,1 dollárnak megfelelő helyi valutát (eurót) kell fizetni, Szlovákia esetében 26,95-öt, és így tovább. A fenti linken elérhető a többi ország adata is. Ez azért lehet hasznos, mert ha kapsz egy állásajánlatot, akkor nagyon könnyen ki tudod számolni, hogy abból valójában mennyi mindent tudsz majd venni, tehát milyen lesz az életszínvonalad.

Vizsgáljunk meg egy olyan angliai munkát, amelynek átszámított nettója 700 ezer forint lesz. Ekkor megszorozzuk a magyar adatot (0,475) a 700 ezer forinttal, majd ezt még elosztjuk az angol adattal (0,936). Ez így néz ki matekosan: 0,475 x 700 000 / 0,936 = 355 235 forint

A fentiek alapján tehát, egy 700 ezres nettóval, a helyi árakat figyelembe véve Angliában úgy fogsz élni, mintha itthon 355 ezer forintot keresnél.

Azt persze mindig figyelembe kell venni, hogy egy országon belül a különböző régiók között is nagy különbségek lehetnek.

Vannak más módszerek is, ahogy össze lehet hasonlítani egy-egy termék vagy szolgáltatás árát. Közismert eszköz erre a Big Mac Index, melyet a brit Economist magazin gyárt. Ez a mutató abból indul ki, hogy előbb-utóbb egy adott szolgáltatásért a világon mindenhol ugyanannyit kell majd fizetni, és az alapján határozza meg egy-egy valuta értékét, hogy ezzel szemben mennyit kell fizetni az ismert McDonald’s-os szendvicsért.

Ebből például az derül ki, hogy a forint 35 százalékkal alulértékelt, ez pedig azt jelenti, hogy egy forintért kevesebb terméket vagy szolgáltatást tudsz venni, mint az a Big Mac ára alapján indokolt lenne.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egyik legnépszerűbb zenei szolgáltató, a Spotify árairól is készült statisztika. Magyarországon 5 eurót kell fizetni az egyéni prémium csomagért, Szlovákiában hatot, Ausztriában és Németországban tízet, az Egyesült Királyságban pedig tíz fontot. Ez mai árfolyamon Magyarországon 1556, Szlovákiában 1868, Ausztriában és Németországban 3112, Angliában pedig 3526 forint.

Az árak között úgy tűnik, óriási a különbség, de amennyiben a fenti, fizetéseket összehasonlító módszer segítségével összehasonlíthatóvá tesszük azokat, akkor az látszik, hogy nagyjából hasonló összeget kell fizetni helyi vásárlóértéken a Spotify-ért az említett országokban.

Ha egy pohár kávé vagy egy félliteres sör áraira vagyunk kíváncsiak, akkor az Eurostat adatait hívhatjuk segítségül. Ezt az értéket sajnos nem mérték minden országban, de Szlovákia esetében 2015-ben 314 forint volt egy pohár kávé és 323 forint egy félliteres sör ára (mai árfolyamon számolva), Németországban pedig 638 forint és 1223 forint volt e két érték.

A fenti konverziós faktorokat használva, magyarországi értéken tehát egy pohár kávé Szlovákiában 277 forintba, Németországban pedig 352 forintba kerül, ezzel pedig nem drágábbak, mint Magyarországon.

A félliteres sör esetében pedig a következő a helyzet. Szlovákiában 285 forint az arányosított költség, Németországban 674 forint, így az átlagos hazai sörárakat figyelembe véve Szlovákiában alig, Németországban viszont jócskán többet kell fizetni, mint Magyarországon, ahol a KSH szerint egy félliteres minőségi sör átlagosan 219 forintba került 2015-ben.

NEKED AJÁNLJUK
Másodszor emel bért idén a Rossmann

300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM