36 °C Budapest

Újabb ellenőrzés: biztonságosabb élelmiszerek a polcokon?

Pénzcentrum
2010. július 19. 09:47

Holnaptól részletes adatokat kell szolgáltatniuk az élelmiszer-importőröknek az árakról, a fogyaszthatósági határidőkről és a beszerzési forrásokról is. A másodlagos importellenőrzés célja a gyenge minőségű vagy éppen veszélyes tételek kiszűrése a hazai pultokról - írja a Népszabadság.

Kedden lép hatályba az a vidékfejlesztési miniszteri rendelet, amelynek értelmében minden egyes élelmiszer-importtételről részletes bejelentést kell tenniük a hazai feldolgozóknak és forgalmazóknak.

A hús, a friss zöldség-gyümölcs, valamint a tej és az azokból készült termékek várható beérkezése előtt két nappal az importőrnek hivatalosan, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak (MgSzH) elküldött adatlapon kell beszámolnia a tételek mennyiségéről, fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejéről, a gyártás helyéről, illetve a beszerzési árról is.

A rendelkezés betartása a kisebb kereskedők, illetve importőrök számára túlzottan nagy adminisztrációs terhet jelenthet majd. Az élelmiszerfeldolgozók szakmai érdekképviselete inkább attól tart, hogy a hivatalnak meg kell küldeni a beszerzési forrás adatait és az éppen aktuális árakat is.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerláncfelügyeletért és agrárigazgatási ügyekért felelős államtitkára elmondta: ha valamelyik kereskedőnél problémás terméket találnak, előfordulhat, hogy akár egy hónapig mindennap megjelenik a hatóság, és megvizsgálja a tárolt termékeket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az eljárás (hivatalos elnevezése: másodlagos importellenőrzés) egyébként a legtöbb, jelentős mennyiségű élelmiszert importáló országban régóta működik. A magyar bárányszállítók például évről évre megtapasztalhatják ennek hatásait Olaszországban húsvét előtt, amikor a hatóságok valamilyen célellenőrzésre való hivatkozással tartóztatnak fel kelet-európai szállítmányokat.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?