Újabb ellenőrzés: biztonságosabb élelmiszerek a polcokon?

Pénzcentrum
2010. július 19. 09:47

Holnaptól részletes adatokat kell szolgáltatniuk az élelmiszer-importőröknek az árakról, a fogyaszthatósági határidőkről és a beszerzési forrásokról is. A másodlagos importellenőrzés célja a gyenge minőségű vagy éppen veszélyes tételek kiszűrése a hazai pultokról - írja a Népszabadság.

Kedden lép hatályba az a vidékfejlesztési miniszteri rendelet, amelynek értelmében minden egyes élelmiszer-importtételről részletes bejelentést kell tenniük a hazai feldolgozóknak és forgalmazóknak.

A hús, a friss zöldség-gyümölcs, valamint a tej és az azokból készült termékek várható beérkezése előtt két nappal az importőrnek hivatalosan, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak (MgSzH) elküldött adatlapon kell beszámolnia a tételek mennyiségéről, fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejéről, a gyártás helyéről, illetve a beszerzési árról is.

A rendelkezés betartása a kisebb kereskedők, illetve importőrök számára túlzottan nagy adminisztrációs terhet jelenthet majd. Az élelmiszerfeldolgozók szakmai érdekképviselete inkább attól tart, hogy a hivatalnak meg kell küldeni a beszerzési forrás adatait és az éppen aktuális árakat is.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerláncfelügyeletért és agrárigazgatási ügyekért felelős államtitkára elmondta: ha valamelyik kereskedőnél problémás terméket találnak, előfordulhat, hogy akár egy hónapig mindennap megjelenik a hatóság, és megvizsgálja a tárolt termékeket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az eljárás (hivatalos elnevezése: másodlagos importellenőrzés) egyébként a legtöbb, jelentős mennyiségű élelmiszert importáló országban régóta működik. A magyar bárányszállítók például évről évre megtapasztalhatják ennek hatásait Olaszországban húsvét előtt, amikor a hatóságok valamilyen célellenőrzésre való hivatkozással tartóztatnak fel kelet-európai szállítmányokat.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?