13 °C Budapest

Brit tudósok a vuvuzeláról: veszélyes a darázskürt

Pénzcentrum
2010. június 28. 10:32

Ruth McNerney, a London School of Hygine and Tropical Medicine neves biológuskutatója bizton állítja, hogy az afrikai trombita megszólaltatásakor sokszorosára nő a fertőzésveszély - írja a Népszabadság.

A szakértő önkéntes "fújóknál" műszeres csíraszámlálással bebizonyította, hogy a vuvuzelából kifújt levegővel 400-szor több kórokozó baktérium szóródik szét a környezetben, mint amennyit köhögéssel, tüsszöggésel vagy akár folyamatos kiabálással a levegőbe juttatunk. Márpedig ha 90 percig egyfolytában bömböltetik a vuvuzelát, akkor a több tízezres zsúfolt stadionokban nemcsak hangos monoton zümmögéssel, de baktériumokkal is bombázzák a környezetükben lévőket.

Arra az ellenérvre, hogy a meccsekre azért mégsem a kórházi fertőzőosztályok betegei vonulnak ki, McNerney-nek az a válasza, hogy ez egyáltalán nem olyan egyértelmű. Az országban jelenleg tél van, hideg, és rengeteg a hurutos, megfázásos megbetegedés, ráadásul Dél-Afrikában kanyarójárvány is van. Márpedig ez utóbbi fertőző, és korántsem csak a gyerekeket megbetegítő kiütéses betegségnek a kórokozója szintén cseppfertőzéssel terjed. Csekély vigasz, hogy az Afrikában nem kevésbé gyakori tébécét ily módon elkapni gyakorlatilag nem lehet, mert a kórnak egy labdarúgó-mérkőzésnyi időtartamnál sokkal hosszabb ún. expozíciós, tehát a kórokozókkal való érintkezési időre van szüksége.

A hangszert betiltatni még a nagy hatalmú tévés társaságoknak sem sikerült, nem valószínű hát, hogy a tudós szava bármely illetékest különösebben megrázná. Bár McNerney csendesen megjegyezte, hogy azért Nagy-Britanniában egyes sportrendezvényeken elérték a vuvuzela használatának leállítását. A naiv tudós vuvuzela-etikettet javasol: aki nem teljesen egészséges, ne menjen ki a meccsekre, vagy legalább ne fújja ott az afrikai zajgépet.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm