29 °C Budapest

Kétmillióért is utaznak magyarok a foci VB-re

2010. június 2. 04:42

Bő kétmillió forintból valóra válhat a focirajongók álma: ennyiért ugyanis részt vehetnek a dél-afrikai labdarúgó VB két elődöntőjén és döntőjén, luxusutazással, csúcskategóriás szállással együtt. A rangos sporteseményre most last minute csomagok is kaphatóak, a Külügyminisztérium azonban arra figyelmeztet, hogy az országban kiugróan nagy a bűncselekmények száma.

Utazzunk egyénileg a VB-re

A jövő pénteken kezdőd labdarúgó világbajnokság minket magyarokat ezúttal sem érint "személyesen", hiszen válogatottunknak most sem sikerült kijutnia a rangos világeseményre. Nem is kérdés, hogy a torna ettől függetlenül is tartogat izgalmakat, hiszen a négyévente megrendezésre kerülő esemény kimondva- kimondatlanul a sportág csúcsának számít, és emberek százmillióit érdekli világszerte.

Aki Magyarországról indulva a helyszínen (azaz a Dél-afrikai Köztársaságban) szeretné megnézni a VB-meccseit, annak meglehetősen mélyen a zsebébe kell nyúlnia. A FIFA hivatalos honlapján a döntőre 400 dollárnál, azaz 90 ezer forintnál kezdődnek a jegyek, a legjobb helyekért pedig 200 ezer forintot is ki kell fizetnünk. Az elődöntőkre a középkategóriás jegyek 400 dollárba (88 ezer forint) kerülnek. (Összehasonlításként: a májusi DVTK-Ferencváros meccsre 1500 forint volt a legdrágább hely.)

 

A meccsek helyszínei


Információink szerint azonban a fenti meccsekre már egyáltalán nem, vagy csak rendkívül limitált számban lehet jegyet kapni, ezért ha online nem tudunk vásárolni, érdemes az utazási irodáknál, jegyirodáknál érdeklődni a lehetőségekről. Fontos továbbá, hogy kizárólag megbízható, leigazolható helyről vásároljunk belépőt.

Itthon is hatalmas üzlet a VB
A lapunk által megkérdezett üzletláncok szerint a jelentős sportesemény megháromszorozza a televízióvásárlások számát. Ilyenkor megnövekszik a sör-és chipsfogyasztás, a kivetítővel felszerelt presszók, szórakozóhelyek pedig magasabb forgalomra számíthatnak.


Repülőjegyet 238 ezer forinttól találtunk, viszont úgy tapasztaltuk, a négycsillagos szállodák foglalási rendszere nem tudott szabad szobát ajánlani a döntő (július 11-i) hétvégéjére Johannesburgba.

Szervezett utak

Magyarországról is több utazási iroda szervez komplett utakat a VB-re. Ezek között találunk olyanokat, amelyek business class repülőjeggyel, ötcsillagos hotelekben kínálnak szállást, különféle fakultatív programokra (pl. szafari, kalandparkok) viszik az utazókat. Ezek nagyjából kétmillió forintnál kezdődnek, de az ár az adott meccs fontosságának tükrében változhat.

Természetesen ennél alacsonyabb áron is foglalhatunk szervezett utakra: a turistaosztályú repülőjeggyel, háromcsillagos hotellel, fakultatív programok nélkül ajánlott utak 7-800 ezer forinttól indulnak.

Gyarmati Ferenc, az az Aeroviva Utazási Iroda tulajdonosa a Pénzcentrumnak elmondta: az előzetesen vártnál kevesebb, 80-100 fő jelentkezett eddig náluk a labdarúgó VB kapcsán meghirdetett utazási programokra. A cégvezető ennek elsődleges okaként azt tartja, hogy a világsajtóban túlzottan szélsőséges kép jelent meg a Dél-Afrika biztonsági kockázatáról.

Az érdeklődőket a napokban megjelent akciós, "last minute" utakkal csábítják: ezek a csomagok a korábbi áraknál jóval (akár 40%-kal is) kedvezőbbek, igaz, alacsonyabb kategóriájú a szállás és a repülőjegy, illetve kevesebb pluszprogramot tartalmaznak. (A már korábban befizetett utak átválthatók ezekre a csomagokra.)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Aeroviva egyébként arra számít, hogy a VB indulása előtti napokban is lesznek foglalások, sőt, a bajnokság közben is akadnak olyanok, akiknek megjön a kedvük egy dél-afrikai úthoz.

Külügyminisztérium: legyünk óvatosak!

Természetesen sokat hallani a Dél-Afrikában uralkodó bűnözésről, utcai erőszakról, ezek a hírek azonban -legalábbis a Pénzcentrum áltel megkérdezett utazásszervezők szerint- gyakran túlzóak. Az is régóta tudható, hogy a VB idejére különösen megerősítik a rendőri jelenlétet a nagyvárosokban.

 

Johannesburg Soccer City Stadion


A Külügyminisztérium ugyanakkor jelenleg is a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek" kategóriájába sorolja az országot. A hivatalos tájékoztatás szerint a Dél-afrikai Köztársaságban kiugróan nagy a bűncselekmények száma, ezen belül magas az erőszakos bűncselekmények (nemi erőszak, gyilkosság) aránya. Gyakoriak a fegyveres gépkocsirablások. A bűncselekményekre nagyrészt a városokat övező szegénynegyedekben ("township"-ek), a városközpontokban és a turisták által kevésbé látogatott vidéki területeken kerül sor., ezért alapvetően a szervezett keretekben történő utazást javasolják.

A veszélyes körzetek közé sorolják a nemzetközi repülőtereket, busz- és vasútállomásokat, ahol gyakoriak a lopások. Johannesburg Berea, Hillbrow és Yeoville városrésze, a központi üzleti negyed, valamint a Rotunda buszvégállomás különösen veszélyesnek számít. Pretoria Sunnyside és Arcadia negyedében valamint központjában az elmúlt években megszaporodtak a rablások, lopások. Durban és Fokváros városközpontjában és strandjain szintén fokozott körültekintésre van szükség.

Azt tanácsolják, ha nem csoporttal utazunk, mindig kérjünk felvilágosítást szállodánkban arról, hogy mely környékeket célszerű elkerülni. Kirándulásainkra ne vigyünk magunkkal nagy összegű készpénzt, ne viseljünk feltűnő ékszereket, csak útlevelünk másolatát tartsuk magunknál, egy esetleges támadás esetén pedig ne tanúsítsunk ellenállást, adjuk át értékeinket.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?