13 °C Budapest

Kétmillióért is utaznak magyarok a foci VB-re

2010. június 2. 04:42

Bő kétmillió forintból valóra válhat a focirajongók álma: ennyiért ugyanis részt vehetnek a dél-afrikai labdarúgó VB két elődöntőjén és döntőjén, luxusutazással, csúcskategóriás szállással együtt. A rangos sporteseményre most last minute csomagok is kaphatóak, a Külügyminisztérium azonban arra figyelmeztet, hogy az országban kiugróan nagy a bűncselekmények száma.

Utazzunk egyénileg a VB-re

A jövő pénteken kezdőd labdarúgó világbajnokság minket magyarokat ezúttal sem érint "személyesen", hiszen válogatottunknak most sem sikerült kijutnia a rangos világeseményre. Nem is kérdés, hogy a torna ettől függetlenül is tartogat izgalmakat, hiszen a négyévente megrendezésre kerülő esemény kimondva- kimondatlanul a sportág csúcsának számít, és emberek százmillióit érdekli világszerte.

Aki Magyarországról indulva a helyszínen (azaz a Dél-afrikai Köztársaságban) szeretné megnézni a VB-meccseit, annak meglehetősen mélyen a zsebébe kell nyúlnia. A FIFA hivatalos honlapján a döntőre 400 dollárnál, azaz 90 ezer forintnál kezdődnek a jegyek, a legjobb helyekért pedig 200 ezer forintot is ki kell fizetnünk. Az elődöntőkre a középkategóriás jegyek 400 dollárba (88 ezer forint) kerülnek. (Összehasonlításként: a májusi DVTK-Ferencváros meccsre 1500 forint volt a legdrágább hely.)

 

A meccsek helyszínei


Információink szerint azonban a fenti meccsekre már egyáltalán nem, vagy csak rendkívül limitált számban lehet jegyet kapni, ezért ha online nem tudunk vásárolni, érdemes az utazási irodáknál, jegyirodáknál érdeklődni a lehetőségekről. Fontos továbbá, hogy kizárólag megbízható, leigazolható helyről vásároljunk belépőt.

Itthon is hatalmas üzlet a VB
A lapunk által megkérdezett üzletláncok szerint a jelentős sportesemény megháromszorozza a televízióvásárlások számát. Ilyenkor megnövekszik a sör-és chipsfogyasztás, a kivetítővel felszerelt presszók, szórakozóhelyek pedig magasabb forgalomra számíthatnak.


Repülőjegyet 238 ezer forinttól találtunk, viszont úgy tapasztaltuk, a négycsillagos szállodák foglalási rendszere nem tudott szabad szobát ajánlani a döntő (július 11-i) hétvégéjére Johannesburgba.

Szervezett utak

Magyarországról is több utazási iroda szervez komplett utakat a VB-re. Ezek között találunk olyanokat, amelyek business class repülőjeggyel, ötcsillagos hotelekben kínálnak szállást, különféle fakultatív programokra (pl. szafari, kalandparkok) viszik az utazókat. Ezek nagyjából kétmillió forintnál kezdődnek, de az ár az adott meccs fontosságának tükrében változhat.

Természetesen ennél alacsonyabb áron is foglalhatunk szervezett utakra: a turistaosztályú repülőjeggyel, háromcsillagos hotellel, fakultatív programok nélkül ajánlott utak 7-800 ezer forinttól indulnak.

Gyarmati Ferenc, az az Aeroviva Utazási Iroda tulajdonosa a Pénzcentrumnak elmondta: az előzetesen vártnál kevesebb, 80-100 fő jelentkezett eddig náluk a labdarúgó VB kapcsán meghirdetett utazási programokra. A cégvezető ennek elsődleges okaként azt tartja, hogy a világsajtóban túlzottan szélsőséges kép jelent meg a Dél-Afrika biztonsági kockázatáról.

Az érdeklődőket a napokban megjelent akciós, "last minute" utakkal csábítják: ezek a csomagok a korábbi áraknál jóval (akár 40%-kal is) kedvezőbbek, igaz, alacsonyabb kategóriájú a szállás és a repülőjegy, illetve kevesebb pluszprogramot tartalmaznak. (A már korábban befizetett utak átválthatók ezekre a csomagokra.)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Aeroviva egyébként arra számít, hogy a VB indulása előtti napokban is lesznek foglalások, sőt, a bajnokság közben is akadnak olyanok, akiknek megjön a kedvük egy dél-afrikai úthoz.

Külügyminisztérium: legyünk óvatosak!

Természetesen sokat hallani a Dél-Afrikában uralkodó bűnözésről, utcai erőszakról, ezek a hírek azonban -legalábbis a Pénzcentrum áltel megkérdezett utazásszervezők szerint- gyakran túlzóak. Az is régóta tudható, hogy a VB idejére különösen megerősítik a rendőri jelenlétet a nagyvárosokban.

 

Johannesburg Soccer City Stadion


A Külügyminisztérium ugyanakkor jelenleg is a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek" kategóriájába sorolja az országot. A hivatalos tájékoztatás szerint a Dél-afrikai Köztársaságban kiugróan nagy a bűncselekmények száma, ezen belül magas az erőszakos bűncselekmények (nemi erőszak, gyilkosság) aránya. Gyakoriak a fegyveres gépkocsirablások. A bűncselekményekre nagyrészt a városokat övező szegénynegyedekben ("township"-ek), a városközpontokban és a turisták által kevésbé látogatott vidéki területeken kerül sor., ezért alapvetően a szervezett keretekben történő utazást javasolják.

A veszélyes körzetek közé sorolják a nemzetközi repülőtereket, busz- és vasútállomásokat, ahol gyakoriak a lopások. Johannesburg Berea, Hillbrow és Yeoville városrésze, a központi üzleti negyed, valamint a Rotunda buszvégállomás különösen veszélyesnek számít. Pretoria Sunnyside és Arcadia negyedében valamint központjában az elmúlt években megszaporodtak a rablások, lopások. Durban és Fokváros városközpontjában és strandjain szintén fokozott körültekintésre van szükség.

Azt tanácsolják, ha nem csoporttal utazunk, mindig kérjünk felvilágosítást szállodánkban arról, hogy mely környékeket célszerű elkerülni. Kirándulásainkra ne vigyünk magunkkal nagy összegű készpénzt, ne viseljünk feltűnő ékszereket, csak útlevelünk másolatát tartsuk magunknál, egy esetleges támadás esetén pedig ne tanúsítsunk ellenállást, adjuk át értékeinket.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem