Mennyit kaszál a vébével az MTV?

Pénzcentrum
2010. június 22. 08:47

Az első 10 nap után mérleget vonva a már megkötött szerződések, valamint a már benyújtott igénylések alapján mintegy 600 millió forint bevételre számíthat a köztelevízió a labdarúgó-világbajnokságból, ami megfelel az előzetes várakozásoknak - írja a Napi Gazdaság.

Az értékesítés folyamatosan zajlik, napról-napra érkeznek új megkeresések az MTV-hez, ami szolid mértékben növeli még a bevételeket. Magyarországi jogtulajdonosként a köztévének többféle bevétele is származik a vb közvetítéséből, a szponzoráció és a reklámértékesítés mellett például a jogok továbbértékesítéséből (ismétlések, összefoglalók, újmédia), illetve a nyilvános kivetítők üzemeltetőinek is jogdíjat kell fizetniük.

A reklámértékesítéskor nem a hagyományos, GRP alapú, utólag fizetendő konstrukciót alkalmazzák, hanem az eseményhez kötődő árakkal dolgozik. A vb eddigi nézettsége nagyon jól alakul, így a hirdetők között a legnézettebb, főműsoridős mérkőzések környezete a legnépszerűbb.

A foci vb-t övező óriási várakozás az első tíz nap nézettségi eredményeiben is tükröződik, a június 20-a estig játszott összesen 26 mérkőzés milliókat szegezett a Magyar Televízió képernyője elé: a hétvégén is több százezren követték nyomon a vb eseményeit, így a teljes lakosság csaknem 2/3-a nézett bele a közvetítésekbe. Az eddigi legmagasabb nézettségű mérkőzés a vasárnap esti Brazília-Elefántcsontpart összecsapás volt, amelyet 1 millió 278 ezren néztek végig az otthonukban.

Az élőben közvetített meccsek közül az este fél kilencesre kíváncsiak a legtöbben, átlagosan az akkor éppen tévézők 25 százaléka, vagyis több mint egymillió ember nézi végig az adást. A 16 órakor kezdődő összecsapásokat a televízióban átlagosan a képernyő előtt ülők 30 százaléka, vagyis 700-800 ezer fő választja. Az ebéd utáni mérkőzéseket pedig közel 30 százalékos közönségarány mellett félmillió televíziónéző követi rendszeresen. A labdarúgó-világbajnokságnak köszönhetően az M1 átlagos nézettsége a duplájára nőtt. A csatorna teljes népességre és egész napra vetített átlagos közönségaránya a vb ideje alatt meghaladja a 20 százalékot. A köztévé ezzel stabilan (körülbelül 4 százalékponttal) megelőzi a Tv2-t, az RTL Klubbal pedig fej fej mellett halad. A közvetítések hatására a kereskedelmi szempontból kiemelt 18-49 éves korcsoportban jelentősen átrendeződtek az erőviszonyok, a kereskedelmi adók közönségének nagy része most az M1-re vándorol. A foci-vb kezdete óta hétköznaponként átlagosan 65-75 ezer látogató nézi meg a Telesport.hu híreit, képeit és videóit, illetve követi élőben és visszanézhetően a meccseket, naponta több mint 500 ezer oldalt töltve le.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem