17 °C Budapest

Mennyit kaszál a vébével az MTV?

Pénzcentrum
2010. június 22. 08:47

Az első 10 nap után mérleget vonva a már megkötött szerződések, valamint a már benyújtott igénylések alapján mintegy 600 millió forint bevételre számíthat a köztelevízió a labdarúgó-világbajnokságból, ami megfelel az előzetes várakozásoknak - írja a Napi Gazdaság.

Az értékesítés folyamatosan zajlik, napról-napra érkeznek új megkeresések az MTV-hez, ami szolid mértékben növeli még a bevételeket. Magyarországi jogtulajdonosként a köztévének többféle bevétele is származik a vb közvetítéséből, a szponzoráció és a reklámértékesítés mellett például a jogok továbbértékesítéséből (ismétlések, összefoglalók, újmédia), illetve a nyilvános kivetítők üzemeltetőinek is jogdíjat kell fizetniük.

A reklámértékesítéskor nem a hagyományos, GRP alapú, utólag fizetendő konstrukciót alkalmazzák, hanem az eseményhez kötődő árakkal dolgozik. A vb eddigi nézettsége nagyon jól alakul, így a hirdetők között a legnézettebb, főműsoridős mérkőzések környezete a legnépszerűbb.

A foci vb-t övező óriási várakozás az első tíz nap nézettségi eredményeiben is tükröződik, a június 20-a estig játszott összesen 26 mérkőzés milliókat szegezett a Magyar Televízió képernyője elé: a hétvégén is több százezren követték nyomon a vb eseményeit, így a teljes lakosság csaknem 2/3-a nézett bele a közvetítésekbe. Az eddigi legmagasabb nézettségű mérkőzés a vasárnap esti Brazília-Elefántcsontpart összecsapás volt, amelyet 1 millió 278 ezren néztek végig az otthonukban.

Az élőben közvetített meccsek közül az este fél kilencesre kíváncsiak a legtöbben, átlagosan az akkor éppen tévézők 25 százaléka, vagyis több mint egymillió ember nézi végig az adást. A 16 órakor kezdődő összecsapásokat a televízióban átlagosan a képernyő előtt ülők 30 százaléka, vagyis 700-800 ezer fő választja. Az ebéd utáni mérkőzéseket pedig közel 30 százalékos közönségarány mellett félmillió televíziónéző követi rendszeresen. A labdarúgó-világbajnokságnak köszönhetően az M1 átlagos nézettsége a duplájára nőtt. A csatorna teljes népességre és egész napra vetített átlagos közönségaránya a vb ideje alatt meghaladja a 20 százalékot. A köztévé ezzel stabilan (körülbelül 4 százalékponttal) megelőzi a Tv2-t, az RTL Klubbal pedig fej fej mellett halad. A közvetítések hatására a kereskedelmi szempontból kiemelt 18-49 éves korcsoportban jelentősen átrendeződtek az erőviszonyok, a kereskedelmi adók közönségének nagy része most az M1-re vándorol. A foci-vb kezdete óta hétköznaponként átlagosan 65-75 ezer látogató nézi meg a Telesport.hu híreit, képeit és videóit, illetve követi élőben és visszanézhetően a meccseket, naponta több mint 500 ezer oldalt töltve le.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?