22 °C Budapest

Hol bagóznak a legtöbbet Európában? Sosem találnád ki...

2010. június 9. 16:58

Az európai állampolgárok közel harmada (29%) dohányzik valamilyen formában - cigaretta, szivar, pipa - míg, majdnem felük (49%) azt állítja, hogy soha nem gyújtott még rá. A maradéknak (22%) sikerült leküzdenie függőségét - derül ki az Eurobarométer legfrissebb felméréséből.

Legnagyobb bagósoknak a dél-európaiakat lehet nevezni: Görögországban a lakosság 40 százaléka cigarettázik, de hasonló méreteket ölt a dohányzás Ciprus zömében törökök lakta északi részében is. Őket követik a bolgárok (39%), majd mi magyarok (38%), valamint a nem EU-tag Törökország (37%).

A skála másik végén a svédek és a finnek állnak, ahol a lakosság kevesebb mint ötöde - rendre 16, illetve 21 százalékuk - dohányzik csak.

Milyen gyakran dohányzunk?

A dohányzók között tízből nyolcan naponta szívnak cigarettát, ezzel szemben sodort cigarettát hétből egy dohányos szív csak napi rendszerességgel, ennél valamivel többen alkalomszerűen.

Sodort cigarettát amúgy a hollandok, belgák és britek szívnak gyakrabban. Ezekben az országokban a gyári cigaretta fogyasztás ugyan alacsonyabb, azonban a sodort dohánnyal nagyjából fel is tornázzák magukat a többi ország szintjére. Bulgáriában és Romániában a legkevésbbé elterjedt a sodort dohány, ahol mindössze tízből egy dohányos készíti el magának a cigarettát.

Egy átlagos dohányos az EU-ban 14,4 szál cigarettát szív el egy nap, sodort, vagy gyártott formában. A legkevesebbet a svédek - napi 10,1 szálat - , a legtöbbet a görögök és a ciprusiak - 21 szálat - szívnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Tízből hárman legalább egyszer már megpróbáltak leszokni az elmúlt egy évben, míg közülük minden második már több ízben megpróbálta letenni a cigarettát.

A legtöbben egészségükre hivatkozva próbálnak megszabadulni a káros szokástól, második leggyakrabban emlegetett ok a család, partner illetve barátok unszolása, de majdnem ugyanennyien hivatkoznak a cigaretta árára, mint abbahagyást motiváló tényezőre.

Viszonylag kevesen, mindössze minden harmadik dohányos veszi figyelembe a leszokásnál a környezetében élőket, vagyis azt, hogy dohányzásuk miatt passzívan mások is károsodnak ,de még ennél is kisebb az ereje a leszokásra való ösztönzésben az orvosok véleményének, valamint a különféle szakemberek figyelmeztetésének, a legkevesebbet pedig a cigarettás dobozokon található elriasztó feliratok érnek.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?