28 °C Budapest

Hol bagóznak a legtöbbet Európában? Sosem találnád ki...

2010. június 9. 16:58

Az európai állampolgárok közel harmada (29%) dohányzik valamilyen formában - cigaretta, szivar, pipa - míg, majdnem felük (49%) azt állítja, hogy soha nem gyújtott még rá. A maradéknak (22%) sikerült leküzdenie függőségét - derül ki az Eurobarométer legfrissebb felméréséből.

Legnagyobb bagósoknak a dél-európaiakat lehet nevezni: Görögországban a lakosság 40 százaléka cigarettázik, de hasonló méreteket ölt a dohányzás Ciprus zömében törökök lakta északi részében is. Őket követik a bolgárok (39%), majd mi magyarok (38%), valamint a nem EU-tag Törökország (37%).

A skála másik végén a svédek és a finnek állnak, ahol a lakosság kevesebb mint ötöde - rendre 16, illetve 21 százalékuk - dohányzik csak.

Milyen gyakran dohányzunk?

A dohányzók között tízből nyolcan naponta szívnak cigarettát, ezzel szemben sodort cigarettát hétből egy dohányos szív csak napi rendszerességgel, ennél valamivel többen alkalomszerűen.

Sodort cigarettát amúgy a hollandok, belgák és britek szívnak gyakrabban. Ezekben az országokban a gyári cigaretta fogyasztás ugyan alacsonyabb, azonban a sodort dohánnyal nagyjából fel is tornázzák magukat a többi ország szintjére. Bulgáriában és Romániában a legkevésbbé elterjedt a sodort dohány, ahol mindössze tízből egy dohányos készíti el magának a cigarettát.

Egy átlagos dohányos az EU-ban 14,4 szál cigarettát szív el egy nap, sodort, vagy gyártott formában. A legkevesebbet a svédek - napi 10,1 szálat - , a legtöbbet a görögök és a ciprusiak - 21 szálat - szívnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tízből hárman legalább egyszer már megpróbáltak leszokni az elmúlt egy évben, míg közülük minden második már több ízben megpróbálta letenni a cigarettát.

A legtöbben egészségükre hivatkozva próbálnak megszabadulni a káros szokástól, második leggyakrabban emlegetett ok a család, partner illetve barátok unszolása, de majdnem ugyanennyien hivatkoznak a cigaretta árára, mint abbahagyást motiváló tényezőre.

Viszonylag kevesen, mindössze minden harmadik dohányos veszi figyelembe a leszokásnál a környezetében élőket, vagyis azt, hogy dohányzásuk miatt passzívan mások is károsodnak ,de még ennél is kisebb az ereje a leszokásra való ösztönzésben az orvosok véleményének, valamint a különféle szakemberek figyelmeztetésének, a legkevesebbet pedig a cigarettás dobozokon található elriasztó feliratok érnek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43